Nagy esőzések után hiánytünetek

A nagy esőzések hatása: vas- és magnéziumhiány a szőlőben

Különböző problémák, azonos kiváltó okok

Az utóbbi két hétben az ország különböző területein igen nagy mennyiségű csapadék hullott. A Kunsági borvidék sem volt ezalól kivétel, itt több, mint 100 mm, sőt helyenként akár 150 mm is leesett. A nagy esőzéseknek köszönhetően a borszőlők esetében már jelentkeztek a vashiány és a magnéziumhiány tünetei, az elkövetkezendő időszakban pedig csak fokozódni fognak.

A jellemző tünetek

Ahogyan az a friss képeken is látszik, a szőlő új hajtásai a vashiány intenzív tüneteit mutatják több szőlőtáblában is, fajtától függetlenül. A tünetekre jellemző, hogy a levelek főerei sötétzöldek, míg a levéllemez világosodik, citromsárgába, majd pedig fehérbe vált, extrém esetben pedig akár le is száradhat.

A magnéziumhiány tünetei fürtkocsánybénulásban jelentkeznek. Itt a vashiánnyal ellentétben kimondottan jellemző a fajtára való fogékonyság: főként az Aletta, a Bianca, illetve a vörösszőlők közül a Zweigelt reagált így.

A tünetek hátterében

Mindkét hiánytünet megjelenésének hatterében komplex és főként a talajtani adottságokkal összefüggésben lévő problémák rejlenek, amelyek alapvetően pár azonos talajtani paramétertől függenek.

Az egyik ilyen a kunsági részre jellemző, a gyökérzónában tapasztalható magas kalcium-karbonát tartalom és az ezzel járó 7,2-8,5 talaj-pH. Ez mind a magnézium, mind pedig a vas felvételét komolyan gátolja.

A képeken is jól megfigyelhető, hogy a nagymennyiségű lezúduló csapadék még tovább tömöríti és levegőtlenné teszi a gyökérzónát, ez pedig tovább rontja mindkét említett tápanyag, de főként a vas felvételét.

Komplex megoldásra van szükség

Komplex, több elemből álló megoldásban kell gondolkodnunk, amelyeknek egy részét viszont már a kora tavaszi műtrágya-kijuttatásnál meg kellett volna kezdeni.

A magnéziumhiány tüneteinek enyhítésére a gyökérzónába juttatott nagymennyiségű magnézium (35-40 kg Mg hatóanyag/ha) adhat megoldást. Ha viszont ez a műtrágyázások során elmaradt, akkor a jelenlegi helyzetben lombon keresztüli komplex mikroelem-utánpótlással is tudunk védekezni. Ehhez kiváló megoldás lehet a Brexil Multi 2 kg/ha dózisban, 5-7 kg/ha mennyiségű keserűsóval lombon keresztül kijuttatva.

Vashiány esetében szintén gátló tényező a talaj magas kalcium-karbonát tartalma, emellett a talajtömörödés megszüntetésére a pangó víz elszivárgása utána javasolt a sekély talajlazítás is.

A vas hiánypótlására a legjobb és legtartósabb megoldást a talajon keresztüli visszapótlás jelentené. Mivel sajnos erre az elérhető inputanyagok hiánya miatt a gyakorlatban nem nagyon van lehetőség, ezért azt tudjuk tenni, hogy magas vastartalmú mikroelem-készítménnyel, megelőző jelleggel, lombon keresztül pótlunk vasat. Erre a célra megfelel a magas hatóanyag-tartalmú Brexil Combi kijuttatása, 2 kg/ha mennyiségben, lombon keresztül.

Nagyon fontos, hogy a hiánytünetek (a lombozat sárgulása) megjelenésekor kezdjük meg a kezeléseket, mert megkésve már nem fogjuk tudjuk elérni a megfelelő eredményt! Az időben elvégzett kezelés után várhatóan 4-5 nappal látványos zöldítő hatást fogunk tapasztalni.

Összegezve

A kunsági részeken, de egyéb borvidékeken is évek óta komoly problémát okoznak a magnéziumhiány és a vashiány tünetei, ezek orvoslása pedig komplex megoldást igényel. A lombtrágyával kijuttatott mikroelem-kezelés ennek egy része, de okszerűen alkalmazva az egyik leglátványosabb megoldás is lehet a problémára.