Megafol már a gyomirtás pillanatában

Már a gyomirtás pillanatától érdemes támogatni a legyengült állományokat

Az év eleje óta tartó aszály miatt a tavaszi vetésű kultúrnövények preemergens gyomirtása számos esetben hatástalannak bizonyult. A május végén érkező – bár néhol csak jelképes mennyiségű – csapadék a gyomok kelését is megindította, így a termés megőrzéséhez a posztemergens kezelés is szükségessé válik, így segítve termesztett növényeinket a tápanyagok, a víz, illetve a fejlődésükhöz szükséges egyéb erőforrásért folytatott küzdelemben.

A gyomnövények visszaszorítására irányuló törekvések (legyen szó akár agrotechnikai, akár vegyi védekezésről) hatással lehetnek kultúrnövényeinkre is. Ugyan a mai korszerű gyomirtó szerek a hatásmechanizmusukból adódóan vagy támogató összetevőik révén optimális körülmények között jó szelektivitással működnek, mégis előfordulhat, hogy az egyéb kijuttatáskori környezeti hatások miatt a termesztett növények mégsem tudják időben semlegesíteni a herbicid molekulákat.

A napjainkban használt gyomirtó szerek semlegesítésének folyamata jól ismert, egy enzimes blokkolással, valamint az így kiváltott, a sejt szerveire ártalmas reaktív oxigénformák közömbösítésével megy végbe. Ez a termesztett növényeinkben gyorsabban lezajlik, mint a gyomokban, így biztosítva a kultúrnövények toleranciáját. Azonban a kedvezőtlen anyagcseretermékek és a kívülről jövő vegyi anyagok a sejt optimális működését gátolják, semlegesítésükhöz és a negatív hatás mérséklésére pedig rengeteg energiát használ a növény, amit más élettani folyamatra is fordíthatna. Mindezek következtében hozamkiesés, minőségromlás következhet be.

Most még fokozottabban reagálhatnak a legyengült állományok

Az elmúlt hónapok időjárása miatt a környezeti feltételek jelenleg egyáltalán nem kedvezők, így az amúgy is gyenge állományok fokozottan reagálhatnak a herbicid hatóanyagok jelenlétére. Mivel a növények nem feltétlenül mutatnak látható tüneteket, ezért érdemes megelőző jelleggel felkészítenünk őket, hogy mérsékelni tudjuk a nem kívánt következményeket. Mit tehetünk növénytermesztőként a kultúrnövények megóvásáért? Hogyan érhetjük el a gyomirtó kezeléssel a kívánt hatást úgy, hogy közben nem terheljük túl a kultúrákat?

Biostimulátorokkal az ellenállóbb növényekért

A fenntartható mezőgazdaság, a környezettudatos életmód, a folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírások és az egyre gyakoribb hatóanyag-kivonások arra ösztönzik a gazdákat, hogy kevésbé környezetterhelő, természetes hatóanyagokkal dolgozzanak.

A tudományos alapon kifejlesztett valódi biostimulátorok olyan természetes vegyületek, amelyek pozitívan befolyásolják és fokozzák a növényélettani folyamatokat. Természetes eredetű növényi hormon-előanyagokat, aminosavakat, egyszerű cukrokat, illetve olyan tápelemeket tartalmaznak a növények számára optimális arányban, amelyek számos összetett élettani folyamatot támogatnak. Segítik többek között a növények stressztűrő képességének fokozását, a környezeti erőforrások hatékonyabb felhasználását, vagy akár a tápanyagok szállításának és eloszlásának hatékonyságát. Olyan kutatói munkával meghatározott összetétellel kerülnek forgalomba, ami a növények biokémiai folyamatainak szabályozásával és optimalizálásával lehetővé teszi a növényekben rejlő biológiai potenciál magasabb szintű kiaknázását.

Már a gyomirtás pillanatában gondoskodjon a fitotoxikus tünetek enyhítéséről!

Megafol egy általános stresszkezelő biostimulátor. Az okszerű fejlesztésnek és a folyamatos termékvizsgálatnak köszönhetően a célzottan válogatott, antistressz hatású összetevői rendkívül gyorsan hasznosulnak a növényben. Alkalmazása genetikai és metabolit-analitikai vizsgálatok által bizonyítottan növeli a sejtekben a káros vegyi anyagok semlegesítéséhez szükséges védekező anyagok mennyiségét, illetve az úgynevezett stresszgének aktiválásával sokszorosára növeli az antioxidánsok mennyiségét a növényi szervezetben, így alkalmas a vegyi anyagok okozta stressz leküzdésére.

A Megafolt gyártó Valagro nevéhez fűződő, egyedülálló GeaPower technológiának köszönhetően mérhető az energetikai folyamatok aktiválásáért felelős gén működése. Tudományosan bizonyított, hogy a vegyi anyag semlegesítéséhez használt redukált glutation előállításáért felelős gén működése a Megafollal kezelt növényben 10­-szer aktívabb, mint a kezeletlen kontrollban.

A gyomirtószeres kezeléssel egyszerre, 0,3%-os töménységben (1 l/ 350 l permetlé/ha) kijuttatva szinte azonnal megemeli az védekező anyagok sejten belüli mennyiségét, illetve könnyen hasznosítható, nélkülözhetetlen anyagokat és energiát szolgáltat a növény számára. Mindezeknek köszönhetően lényegesen gyorsabban blokkolja a bekerült vegyi anyagot, és látványosan csökkenti a fitotoxikus tünetek megjelenését, még kedvezőtlen környezeti viszonyok mellett is.

A Megafol a termesztésben engedélyezett valamennyi herbiciddel keverhető.