Komoly veszteségeket okozhat a napégés és a hősokk (2)

Komoly veszteségeket okozhat az erős napsugárzás

Az idei évben érvényesült az úgynevezett „Medárd-jelenség”, és a napfényes április és május után egy felhős, csapadékos június következett. Fel kell azonban arra is készülnünk, hogy az utóbbi években tapasztalható hosszú, csapadékmentes, erős napsugárzással kísért időszakok hamarosan visszatérnek, és komoly kihívás elé állítják a mezőgazdasági termelőket. Egyre fontosabb lesz az intenzív napsugárzásból eredő stresszhatások kivédése.

Napégés tünete almán

A magas hőmérséklet, az erős UV-sugárzás és a légköri aszály okozta stresszhatások rendre jelentős termésdepressziót okoznak és negatív hatással lehetnek a termés minőségére is. Önmagában a napégés, a károsítás mértékétől függően akár 10-15%-os terméskiesést is eredményezhet.

Ezt a kiesést tovább súlyosbíthatják a túlhevülés miatt kedvezőtlenné váló növényélettani folyamatokra visszavezethető veszteségek, melyek mértéke még jelentősebb lehet.

A sok csapadék is gyengítette a növények védelmét

A nagy mennyiségű és gyakorlatilag folyamatos csapadéknak köszönhetően a lomb és a fejlődő termések felületén lévő viaszréteg elvékonyodott, struktúráját vesztette, így nem alkalmas a napsugárzás és csapadék okozta behatások ellen megvédeni a növényt. Június-augusztus hónapokban a napból érkező UV-B sugárzás sokaknál okoz leégést, bőrpanaszokat.

Növényeink számára is fontos a magas energiájú UV sugarak elleni védekezés, mert a lombozatot érő intenzív UV-B sugárzás hatására sejtroncsolódás, napégéses nekrózis tünetek alakulhatnak ki. A foltosodás hátterében fontos szerepet játszik a túlhevülés, hiszen a hőstressz alatt lévő növény nem rendelkezik megfelelő védelemmel az erős UV-B sugárzással szemben sem.

Jelentős terméskiesés következhet be a napégés miatt

Csökken a pollen életképessége

A virágzás, pollenképződés időszakában fennálló magas hőmérséklet, intenzív UV-sugárzás eredményeként bomlásnak indul a pollen aminosav-tartalma, amihez gyors vízvesztés is társul. Ezek mind csökkentik a pollen életképességét, így a megtermékenyülés hiányos lesz, jelentős terméskiesést és minőségromlást okozhat a napégés.

Minőségromlás és termésveszteség a túlhevülés miatt

Nyári tiszta időben a közvetlen napsugárzásnak kitett növény a légkörnél lényegesen – akár 15-18°C-kal – magasabb hőmérsékletet érhet el, így jóval 45-50°C fölé is hevülhet. Az optimum érték feletti hőmérséklet esetén tápanyagfelvételi zavarok jelentkeznek, a növény növekedése, fejlődése lelassul. A gátolt fotoszintézis mellett, a lombvesztés következtében jelentősen csökken az aktívan fotoszintetizáló felület, így visszaesik az asszimilátumok képződése és beépülése. Ez a folyamat minden esetben minőségromlást és termésveszteséget eredményez!
A hősokknak természetesen vannak látható tünetei. Általánosan megfigyelhető, hogy a növények elvesztik turgorukat, leveleik kanalasodnak, hosszan tartó meleg, szárazság hatására a levelek elszáradnak.

A túlhevülés is veszélyezteti a termés minőségét

Nagyon fontos, hogy a hiánytünetek (a lombozat sárgulása) megjelenésekor kezdjük meg a kezeléseket, mert megkésve már nem fogjuk tudjuk elérni a megfelelő eredményt! Az időben elvégzett kezelés után várhatóan 4-5 nappal látványos zöldítő hatást fogunk tapasztalni.

Megoldási javaslatok

A hőstresszes és napégéses problémákat két oldalról szükséges kezelnünk:

  • egyrészről védelmet kell nyújtanunk a túlhevülés és a napégés ellen
  • másrészről biztosítanunk kell a növény számára a megfelelő sejtszerkezet kialakításához nélkülözhetetlen tápelemek folyamatos felvételét és beépülését.

Extrém magas UV-B sugárzás esetén – mely egyre gyakrabban fordul elő – a növényt felületi bevonattal szükséges védeni. A bevonat képzésével egyrészt gátolni tudjuk a növény felmelegedését, másrészt védelmet biztosítunk a sejtroncsolás ellen.

Védjük a termést felületi bevonattal!

Fontos kiemelnünk, hogy a különböző hatóanyagú bevonatképzők hatásukban jelentősen eltérnek egymástól. A szimpla fehér festés hátránya, hogy a kezelt felülettől tartósan megvonja a fotoszintézishez energiát szolgáltató ún. PAR-fotoszintetikus, 400-700 nm közötti, látható fénytartományt is, mely szintén kedvezőtlen hatással lehet az asszimilátumok képződésére. A felületi fényvisszaverés növelése ezért nem jelent tökéletes megoldást, így a korábban alkalmazott talkum vagy kaolin hatóanyagú fehér festékek helyett hatékonyabb bevonószer fejlesztése vált szükségessé.

A megoldás, amellyel a napégés és hősokk elleni védelem mellett folyamatosan biztosítani tudjuk a növények számára szükséges fénymennyiséget is, a mikronizált kalcium- karbonát kristály hatóanyagú folyékony készítmény, a DeccoShield.
A DeccoShield-del képzett bevonat nem visszaveri, hanem szétszórja a beérkező sugarakat, és az így kialakult diffúz fény a növények számára folyamatosan hasznosítható marad. A DeccoShield bevonata a fehér festékekkel szemben könnyen eltávolítható, mégis tartósan esőálló, ártalmatlan védőréteget alkot, mely nem zavarja a beporzási folyamatot, sőt kalciumpótlást is biztosít.

A DeccoShield felhasználási javaslata: 5-20 l/ha (a kezelendő felület méretétől függően).

DeccoShielddel képzett bevonat almán

Hatékonyság szempontjából döntő fontosságú az egyenletes felületi bevonat képzése, ennek megfelelő fúvókaméretet és dózist kell alkalmaznunk! A DeccoShield rendkívül magas hatóanyagtartalmú, folyékony halmazállapotú készítmény, mely könnyen hígítható, dugulást nem okoz; ugyanakkor a kijuttatás alatt folyamatos keverést igényel.

Tartós kánikulai időszakok előrejelzésekor megelőző jelleggel, szükség esetén többszöri kijuttatással érdemes bevonatot képezni a termésen és a lombozaton. A dózis és a kezelések száma függ a besugárzás erősségétől és a lehullott csapadék mennyiségétől, intenzitásától.