fbpx

Cell’Buster – szárból tápanyag

A szántóföldi termesztés során a szármaradványok kezelése igen fontos feladat, hiszen a szárbontással nemcsak a kórokozók áttelelési lehetőségét szüntetjük meg, de jelentős mennyiségű hasznos tápanyaghoz is juthatunk. A kérdés már csak az, hogy hogyan lehet ezt valóban gyorsan, hatékonyan és gazdaságosan megtenni.

A válasz a kecskék gyomrában keresendő

A kecskék megeszik a legkeményebb kórót és kiválóan képesek hasznosítani a szinte kizárólag cellulózból álló száraz növényi maradványokat is. Erre azért képesek, mert az emésztőrendszerük úgy alakult ki, hogy életben tartsa őket igen korlátozott körülmények között is. Rengeteg mikroba képes a cellulóz lebontására, ám annyira egyikük sem hatékony, mint a kecskével szimbiózisban élő Lactobacillus fajok.

A Lactobacillus-ok szerepe a szármaradványok lebontásában

A Lactobacillus-ok (más néven tejsavas erjesztők) összetett cukrokat fogyasztanak és tejsavat állítanak elő. Táptalajuk a cellulóz, ezért nem a talaj nitrogénjét használják fel, vagyis csökkentik a pentozán hatást, és ideális eszközök a szármaradványok lebontására.

Úgy is mondhatnánk, hogy a leforgatott szármaradvány olyan a növény számára, mint nekünk a töltött káposzta – elő kell vennünk a fagyasztóból és felolvasztani, mielőtt megesszük. Ehhez hasonlóan a cellulózba zárt szerves anyag sem elérhető a növény számára egészen addig, amíg az ellenálló burka fel nem bomlik.

A Lactobacillus-ok számtalan egyéb folyamat mellett ezt a „kicsomagolást” is elvégzik. Megeszik azt az anyagot, amit nélkülük még a növényevő állatok sem képesek megemészteni, és így a növények számára is könnyen felvehető friss tápanyagot szabadítanak fel.

Szárból tápanyag a Cell’Buster segítségével

A szármaradványok hatékony lebontását érdemes tehát támogatnunk azzal, hogy növeljük a természetes Lactobacillus mennyiséget a talajban, különösen olyan esetekben, ahol fennáll a káros pentozán hatás veszélye.

A Cell’Buster segítségével ezt könnyen megtehetjük. A készítmény kettő, különböző életkörülményeket kedvelő Lactobacillus törzset tartalmaz, amelyeket kecskék bendőjéből izoláltak. Már 5°C-on aktívak és anaerob (oxigéntől elzárva), illetve aerob (levegőn) körülmények közt is elvégzik a cellulózbontást.

A Lactobacillus-ok által felvehetővé tett szerves anyag talajkolloidként javítja a talaj szerkezetét és vízháztartását, a benne lévő makro- és mikrotápelemek pedig lekötődéstől és kimosódástól védve a talaj humuszanyagaiból folyamatosan felvehető tápanyagként funkcionálnak.

A cellulózbontók továbbá igen erős konkurensei a korhadéklakó és kórokozó mikroszervezeteknek, így a Trichodermákhoz hasonlóan élettér kiszorítással javítják a talajegészséget, csökkentik a talajból támadó betegségek veszélyét.

A Cell’Buster használata

A készítmény kijuttatása valamennyi növénykultúrában 1 kg/ha mennyiségben, 100-300 l/ha vízmennyiséggel a tarlóra és a szármaradványokra kipermetezve, majd azonnal a talaj felső rétegébe egyenletesen bedolgozva javasolt.

Előnyei:

  • nincs szükség hozzáadott nitrogénre
  • nincs pentozán hatás
  • humuszgyarapító
  • a tápanyag könnyen hozzáférhető, szerves kötésben marad
  • csökken a kimosódás és a lekötődés
  • javul a talaj szerkezete és vízháztartása

 

Kérdéseivel forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégáinkhoz:

Tovább a szaktanácsadókhoz
vissza az oldal tetejére