Vitaséve

Komoly problémát jelentenek az edénynyaláb-betegségek

Napjainkban a fás szárú növények termesztésének jelentős problémái közé sorolhatjuk a különböző eredetű edénynyaláb-betegségeket. A komplex tünetegyüttesek megjelenésére főleg a csonthéjasok és a szőlő esetében lehet számítani; szakirodalmi adatok szerint a szőlőben évente akár a tőkék 5 %-a is megfertőződhet. A betegségek következtében a termőültetvény rövid idő alatt jelentős termésmennyiség-veszteséget szenvedhet, emellett ezek a problémák az ültetvény megtérülését, jövedelmezőségét is nagyban korlátozzák.

A tünetek megjelenésére és a betegség lefolyására több tényező is hatással van, nagyban függenek például a növény kondíciójától, tápanyag-ellátottságától és a külső környezeti tényezőktől. Általánosságban azonban elmondható, hogy a korlátozott tápanyag-és vízfelvételből származó tápelemhiány, illetve a csökkent hajtásnövekedési erély minden esetben az első tünetek között jelentkezik.

A Vitaséve éppen erre, az edénynyaláb-elzáródás következtében kialakuló korlátozott tápanyag-és vízfelvételre kínál megoldást. Bár a Valagro egyedülálló terméke Magyarországon most kerül először piacra, francia bortermelő vidékeken már több mint 20 éve sikerrel alkalmazzák.

Szőlőben évente akár a tőkék 5 %-a is megfertőződhet valamilyen edénynyaláb-betegséggel
Szőlőben évente akár a tőkék 5 %-a is megfertőződhet valamilyen edénynyaláb-betegséggel
Vitaséve hatásai

Mi is a Vitaséve?

A Vitaséve az egyedülálló GeaPower technológia segítségével kifejlesztett készítmény, amely fokozza a kambium működését. Évelő és rövid tenyészidejű növények estén gondoskodik az edénynyalábok megfelelő ereződéséről és a növényi nedvek jobb keringéséről, hozzájárulva ezzel a jó minőségű fás részek és a stresszhatásokkal szembeni magasabb ellenálló képesség kialakulásához. A Vitaséve használatával fokozni tudjuk mindazokat a növényélettani folyamatokat, amelyek késleltethetik vagy megszüntethetik az edénynyaláb-elzáródásból fakadó tüneteket.

A termékfejlesztés során végzett kísérletekből kiderült, hogy a készítmény a vaszkuláris kambium optimális működéséért felelős géncsoportok aktivitását akár 15-szörösére is emelheti. Ennek köszönhetően zavartalanabb tápanyagfelvételt biztosít, a sejtosztódás támogatásával és a növény energiatermelő folyamatainak stimulálásával pedig lehetőség nyílik az új hajtások fejlődésére. A Vitaséve a növény hormontermelésére is jó hatással van: akadályozza az idő előtti kiöregedést, így növeli a termőképességet és a termesztett növények jövedelmezőképességét. Alkalmazásával jelentős mértékben javul a cellulózszintézis hatékonysága, aminek köszönhetően pedig a növény jobb ellenálló képességre tesz szert az esetleges további fertőzésekkel szemben.

Kérdései vannak a Vitaséve-vel kapcsolatban?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz!