Védjük meg a szamócát a melegtől!

Védjük meg a szamócát a melegtől!

Az időjárás eddig kegyes volt a szamócatermesztőkhöz, a megszokottnál hűvösebb periódusokban a növények szépen folyamatosan fejlődtek. A jelenlegi meleg, néha egyenesen forró napok azonban komoly károkat okozhatnak, ha nem vagyunk elég körültekintők.

Miért okozhat problémákat a meleg időjárás?

A jelenlegi időjárás több növény, például a paprika és a dinnye fejlődésének is kedvez, azonban nem felel meg a szamóca hőmérsékleti optimumának – egyszerűen túl meleg van ahhoz, hogy a növény jól érezze magát.
A bakhátak ilyen időjárási körülmények között rendkívül gyorsan fel tudnak melegedni. A képen látható 26 °C fokos értéket reggel 7 órakor mértük, délutánra ez bőven meghaladja a 30 °C fokot is! Sőt, míg a mérés 25 cm mélyen történt, a szamóca gyökerei mindössze 8-10 cm-es mélységben helyezkednek el, ahol még magasabbak az értékek. Mivel ez a hőmérséklet rendkívül kedvezőtlen a gyökérképződés szempontjából, ebben az időszakban a legfontosabb feladatunk a hűtés megoldása.

A bakhát rendkívül gyorsan felmelegedhet

A hőmérséklet csökkentéséhez több megoldás közül is választhatunk, kellemesebbé tehetjük a növények környezetét öntözéssel, párásítással vagy akár raschel háló használatával (árnyékolással) is.

Hogyan segíthetünk most a szamócának?

A szamócának nem kedvez a napokban beköszöntött forróság

Ügyeljünk a vízmennyiségre!

Jelenleg a szamóca hajszálgyökerei még gyengék és fejletlenek, ezért a csepegtetőszalagon keresztül történő öntözés nagyfokú körültekintést igényel. Könnyen túlzásba eshetünk és túlöntözhetjük a növényt, ez pedig egyenes út a különböző tőbetegségek kialakulásához. A fejletlen gyökérrendszer miatt egyelőre nem hagyatkozhatunk a tenziométerre sem, ezért ebben az időszakban még nagyobb figyelmet igényel ez a feladat.

Fontos az öntözővíz hőfoka is

A megfelelő lombozat hiánya és a gyorsan felmelegedő bakhát miatt eleve nincs könnyű helyzetben a növény, túlságosan meleg öntözővízzel pedig csak rontunk a helyzetén. Az öntözőrendszer föld felett futó vezetékeiben melegebb napokon a víz hőmérséklete akár a 70 °C fokot is elérheti, ezért különösen fontos, hogy öntözés előtt ezt a forró vizet kiengedjük! Szintén jó megoldás (amennyiben lehetőségeink engedik), ha a vezetékeket a föld alatt visszük.

Akár árnyékolással is védekezhetünk

Kezdjük korábban a párásítást!

Ha párásítással szeretnénk hűteni a szamócát, érdemes kora délelőtti (kb. reggel 9 óráig) időpontot választani annak érdekében, hogy az öntözőrendszerben lévő víz még megfelelően hűvös legyen.

Fontos a megfelelően fejlett gyökérzet

Csökkentsük a kiültetési stressz hatásait!

A képeken látható palántákat Radifarmos bemártás után ültették ki. A fotók is jól mutatják, hogy már az ültetés utáni 4-5 napban jelentős hajszálgyökér-képződés indult el, ami nagyban segíti a bakhátba kijuttatott tápanyagok felvételét.
Tipp: Kiültetés után 10-14 nappal ismételjük meg a Radifarmos kezelést, ezzel támogathatjuk a folyamatos gyökérképződést, és elkerülhetjük a kiültetéssel járó stresszhatások káros következményeit.

Lombon keresztüli támogatás

Amint elérjük a megfelelő lombmennyiséget, elkezdhetjük a lombon keresztüli tápanyagutánpótlást és növénykondicionálást is. Ebben az időszakban a Megafol és a Plantafol 20.20.20 lombtrágya használatával kiválóan tudjuk segíteni a növényeink további fejlődését.