Védelem a napégés ellen

repce télen Viva Boroplus
A tápanyag-felvétel aktivizálása
2018-02-28
Cell'buster szárbontó
Számoljon le a szármaradványokkal!
2018-06-25
Napégés Deccoshield nélkül

A fotoszintézis, és ezáltal minden anyagcsere folyamat – beleértve a vízháztartást is – alapja a napfény. A túlnyomórészt nyári időszakban tapasztalt extrém napsugárzás azonban stresszforrást jelenthet a növények számára. A túlhevüléssel és ennek következményeként az anyagcsere folyamatok csökkenésével lassulhatnak az érési folyamatok, a magas hőmérséklet hatására megindulhat a már beépült szárazanyagok lebomolása, s ez által kevesebb ízanyag alakulhat ki. Súlyosabb esetben a növény bőrszövete is elszíneződik, majd a napégéses foltokból rothadás indul, amely táptalaja lehet egész sor gombás és baktériumos megbetegedésnek.

Hogyan csináltuk eddig?

Klasszikus „megoldás” a takarás vagy pl. a kaolinos festés. Mindenki tudja, de keveset beszélünk róla, hogy a takarás és a festés kompromisszumos megoldás, hiszen ezzel a hasznos fényspektrum egy részét is tartósan kizárjuk. Ez kánikula, erős besugárzás esetén segíthet a növénynek, borongósabb időben azonban az egyik legfontosabb környezeti tényezőtől, az életet jelentő napfénytől zárjuk el a növényt.

Alma napégés Deccoshield nélkül

Szelídítsük meg a napfényt!

A Malagrow Kft. a Dél-Európában piacvezető, magas hatóanyag-tartalmú DeccoShield nevű folyékony készítményt javasolja megoldásként, amely egy teljesen új megközelítéssel kezeli a fennálló problémát. A termék szub-mikrokristályos kalcium-karbonát szemcséket tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy a beérkező direkt napfényből szórt fényt alkosson, így a túlhevülést és napégést okozó UV-, illetve infravörös tartomány energiáját jelentős mértékben csökkenti. A fény szórásának köszönhetően a fotoszintetikusan aktív, életet jelentő fény ugyanakkor majdnem teljes mértékben hasznosul, támogatva ezzel a növény életfolyamatait. Ennek a kettős hatásmechanizmusnak köszönhetően biztosítani tudjuk a növény folyamatos fejlődését, és jelentős mértékben (akár 5-6°C-kal is) tudjuk csökkenteni a növényzet és a termés hőmérsékletét.

A DeccoShield egységes, homogén bevonatot képez a termésen

Hogyan használjuk?

A DeccoShield felhasználása során a cél, hogy homogén, festett felületet hozzunk létre, ezzel biztosítva az egyenletes takarást. Mivel az egyes növények lombtömege nagymértékben eltérő, ezért a termék dózisát a növényzet teljes felületéhez kell igazítani, ez a legtöbb zöldség-, gyümölcs- és szőlőkultúra esetén 9-15 l között ingadozik. A készítmény kijuttatását folyamatos keverés mellett javasoljuk!