Termés megóvása a hűtőházban

Mit tehetünk a hűtőházban a termés megóvásáért?

Hazánkban a hosszú távú gyümölcstárolás fontos technológiai kihívás annak érdekében, hogy a fogyasztókat folyamatosan ki tudjuk szolgálni jó minőségű gyümölccsel, a nem gyümölcstermő periódusokban is. A tárolt gyümölcs mennyiségi és minőségi védelme kritikus a nagy tárolási veszteségek elkerülése érdekében.

Komoly bevételkiesést okozhat a romló áru

A tárolás során fellépő betegségek jellemzően 3-5, de akár 6-8%-nyi romlási veszteséget is okozhatnak az eltárolt gyümölcsben. A post harvest (betakarítás utáni, tárolóban végzett növényvédelem) technológiák hazánkban még nem igazán terjedtek el. Sok helyen célzott, állományban végzett záró kezeléssel próbálják átvészelni a tárolási periódust, pedig a tárolóba került romló áru igen komoly bevételkiesést okozhat, mire kitárolásra kerül a gyümölcs.

Hatékony megoldást jelenthet a post harvest növényvédelem

Hatékony megoldás tárolási betegségek ellen

A post harvest (betakarítás utáni, tárolóban végzett növényvédelem) technológiák hazánkban még nem igazán terjedtek el.

A romló termény megóvása tehát igen komoly kihívást jelent a gazdálkodónak, akik a legtöbbször kézi válogatással próbálják enyhíteni a károkat. Hatékony megoldást jelenthet a post harvest növényvédelem, amely célzott megelőző és gyógyító hatással akadályozza meg a romlást vagy állítja meg a már beindult rothadási folyamatot. A DeccoPyr Pot egy olyan legújabb generációs fungicid, amely füstképző formulációban szolgál az almatermésű és csonthéjas gyümölcsök tárolási betegségeinek megelőző és gyógyító kezelésére. A pirimetanil hatóanyagú DeccoPyr Pot az esszenciális aminosav (metionin) termelés egyik lépcsőjét blokkolja, így gátolja a károsító spóra csírázását. Úgy akadályozza meg a gombafonalak növényi szövetekbe történő behatolását, hogy blokkolja azok sejtfalbontó enzimjeinek termelődését.

A készítmény alkalmas a Monilinia, Penicillium, Botrytis, Alternaria, Gloeosporium, Cercospora, Cladosporium, Mycosphaerella, Venturia fajok fertőzésének és terjedésének megelőzésére, illetve kezelésére.

A DeccoPyr Pot használata

Közvetlenül a kezelés előtt a tároló helyiségben ki kell kapcsolni szellőztető rendszert. A készítményt tartalmazó füstölő palackokat a tároló helyiség közepére, hőálló felületre kell helyezni. A kanóc meggyújtását követően a helyiséget azonnal el kell hagyni, légmentesen be kell zárni és a hatás biztosítása érdekében legalább 8 órán keresztül zárva kell tartani. A kezelést követően a tároló helyiségbe belépni csak legalább 1 órán át történő szellőztetés után lehetséges.

A füstöléses kijuttatásnak köszönhetően a hatóanyag konténerbe való behatolása és eloszlása kiemelkedően hatékony és egységes. Pontosan betartott kijuttatás mellett a hatóanyag egységesen oszlik el a gyümölcs felületén, így jó fedést, hatékony védelmet biztosít és emellett a maradék hatóanyag tartalom is minimálisra csökken.

Kiszerelés: 250 g, 500 g (hőálló fémdoboz)

Dózisa: Az 500 grammos füstölőpalack 25 tonna, a 250 grammos füstölőpalack 12,5 tonna gyümölcs kezelésére alkalmas.

Kezelhető kultúrák: tárolt almatermésűek és tárolt csonthéjas gyümölcsök