Tavaszi indulástól a virágzásig – mindent a szamócáról

Malagrow szamócás konferencia
Szamócás szakmai konzultáció az aktuális problémák mentén
2019-02-19
Európa-szerte hiánycikk a jó minőségű étkezési burgonya
Európa-szerte hiánycikk a jó minőségű étkezési burgonya
2019-03-06
Tavaszi indulástól a virágzásig

Az egyre hosszabb nappaloknak köszönhetően a talaj is gyorsan melegedni kezd. Amint a talajhőmérséklet eléri a 4-5 oC-os értéket, a szamóca is felébred téli álmából, és elkezdődik a tavaszi vegetációs ciklus.

A növény hőmérsékleti optimuma 15-25 oC között van, ez a tartomány a fűtetlen fóliasátrakban a tavaszi, illetve a kora tavaszi időszakra tehető.

A napközbeni meleg miatt könnyen abba a tévhitbe eshetnek a termelők, hogy a növények öntözését és tápanyag-utánpótlását gyorsan, nagy mennyiségekkel kell elvégezni. Itt meg kell jegyezni azt, hogy ugyan a napközbeni hőmérséklet melegnek tűnhet, de az esti lehűlések miatt a talaj még nem tud kellőképpen felmelegedni. A téli fagyok miatt esetleg fagykárt szenvedett rizóma regenerációjához idő kell, így nem szabad nagy dózisú indító műtrágyázásba kezdeni!

A növény még nem tud mit kezdeni a nagyobb mennyiségű tápanyaggal és vízzel, hiszen nincs megfelelő mennyiségű működőképes gyökérzete. Ebben az időszakban a gyökérzet regenerációjáról kell gondoskodni, így egy Radifarmos (0,5 l/1000m2) kezelés kiegészítve Master 13.40.13-mal (2-3 kg/1000 m2) friss hajszálgyökér-képződést eredményez, és hozzá könnyen felvehető foszfort is biztosít az állomány részére.

Az alacsony talajhőmérséklet miatt lassú a tápanyagfelvétel
Kora tavasszal az alacsony talajhőmérséklet miatt lassú a tápanyagfelvétel
Fagy hatása szamóca rizómáján
Fagy hatása szamóca rizómáján
A Radifarm hatása pár napon belül megmutatkozik
A Radifarm hatása pár napon belül megmutatkozik

Az öntözési időszakokat és mennyiségeket igazítsuk a növény igényéhez. Itt már ki kell helyezni a tenziométereket, amiket használva elkerülhetjük a túl- és az alulöntözést.

A szamóca optimális fejlődéséhez a talaj felső 30 cm-es rétegében 80% körüli vízkapacitást kell tartani. Ennek ellenőrzésére szolgáló eszköz a tenziométer, amelynek működési elve, hogy a végén található kerámiahegy egy bizonyos idő elteltével egyensúlyba kerül a talajban található nedvességtartalommal. A tenziométer egy mérőórával lezárt cső, melybe vizet kell tölteni. A kerámiafejen kifolyó víz miatt vákuum keletkezik a csőben, melyet a mérőóra megmutat. Ezek a műszerek általában 0-600 mbar közötti értéken dolgoznak.

Ezt a skálát a következőképpen oszthatjuk fel:

  • 0-100 mbar: a mért réteg vízzel telített
  • 100-200 mbar: ideális talajnedvességi állapot
  • 200-400 mbar: öntözési tartomány
  • 400-600 mbar: gyökérkárosodás léphet fel az alacsony nedvességtartalom miatt

A tenziométer telepítése 15-25 cm-es mélységben ajánlott két növény közé. Lerakásánál a fő szempont, hogy aktív gyökérzónába kerüljön. Egy műszer nem ad kellő mértékű adatot a talaj nedvességi állapotáról, ezért érdemes 2-3 db ilyen eszközt kihelyezni a növények közé.

Az öntözési fegyelem betartása nagyon fontos
Az öntözési fegyelem betartása nagyon fontos
Vivával kezelt állomány
Vivával kezelt állomány

Ebben az időszakban minden termelő igyekszik gyorsan felpörgetni a növényeket a minél előbbi piacra jutás reményében, de itt is fontos a mértékletesség, és a növényi igények folyamatos és nem kampányszerű kielégítése. Először a kellő nagyságú és működésű gyökérzet a cél! Erre azért van szükség, mert a virágzás, terméskötés, bogyónövekedés nagy terhelést kíván majd a tövektől. Ezt egy gyenge, sekélyen lévő gyökérzet nem képes biztosítani, ezért érdemes a foszforos kezelést 2-3 alakalommal elvégezni.

A lombozat kielégítő fejlődését csak aktív gyökérzettel lehet biztosítani. Itt fontos, hogy a tápanyagösszetétel kiegyenlített, esetleg enyhén nitrogéntúlsúlyos legyen, illetve a folyamatosan gyarapodó növény igényeihez mérten emeljük a kijuttatott tápanyagok mennyiségét.

A Viva (2-4 l/1000 m2) + Master 20.20.20 (3-5 kg/1000 m2) kombináció hatékony tápanyagfelvételt és tápanyag-beépülést biztosít.

Lombon keresztül is ki kell egészíteni a növény tápanyag-ellátását. A jó kondíció fenntartása érdekében alkalmazzuk a Megafol (3 dl/100 l) + Kendal (3 dl/100 l) + Plantafol 20.20.20 (30 dkg/100 l) hármast!

Már ebben az időszakban oda kell figyelni a magnézium- és a kalcium-bevitelre. Ilyenkor gyökéren keresztül jó hatékonysággal tudjuk ezeket az elemeket visszapótolni. Kalcium-nitrátból heti szinten 1,5-2,0 kg/1000 m2, magnézium-szulfátból pedig 1,2-1,5 kg/1000 m2 fedezi a növények tápanyagigényét. Ezen mono műtrágyák adagolását a szüret végéig érdemes betartani.

Virágzás előtt a megtermékenyülés növelésére kell figyelmet fordítani. Ilyenkor megnő a növények bór- és foszforigénye, ezért adjunk újból Master 13.40.13-at (3-5 kg/1000 m2), lombon keresztül pedig a Megafol (3 dl/100 l) + Kendal (3 dl/100 l) + Plantafol (30 dkg/100 l) hármast egészítsük ki egy gyorsan felvehető bórral, a Boroplus-szal (1-1,5 dl/100 l).

Megafol+Kendal+Plantafol hármasával megfelelő kondícióban tarthatjuk a növényeket
Megafol+Kendal+Plantafol hármasával megfelelő kondícióban tarthatjuk a növényeket
Master+mono műtrágyázás =kiegyensúlyozott állomány
Master+mono műtrágyázás =kiegyensúlyozott állomány
Virágzásnál a bór, illetve a vas pótlása elengedhetelten
Virágzásnál a bór, illetve a vas pótlása elengedhetetlen
Vashiány akár a túlöntözés miatt is kialakulhat
Vashiány akár a túlöntözés miatt is kialakulhat

Virágzás alatt megnő a szamóca vasigénye, ezért nagyon fontos ennek az elemnek a kijuttatása. Többször tapasztalható, hogy a termelők megfeledkeznek a vas adagolásáról a tápoldatban, s ennek hiánya jellegzetes tünetként mutatkozik az állományokban.

Gyakori hiba a túlöntözés, aminek következtében a levegőtlen talaj miatt a vas felvétele korlátozottá válik, illetve a szamóca gyökerei is károsodhatnak. Az egyes fajták érzékenysége eltérő lehet, de a vasra minden szamócának szüksége van.

Gyors megoldást jelent a Ferrilene 0,5-1,5 kg/1000 m2-es dózisú, 2-3 alkalommal történő használata. NPK tekintetében itt egy kiegyenlített műtrágya jól fedezi a növények igényeit, pl. Master 20.20.20 (3-5 kg/1000 m2).

Levélen keresztül is hatékonyan tudunk vasat visszapótolni, a magas vastartalmú Brexil Combi-val (30 dkg/100 l).

Kalcium-utánpótlás

A kalciumos öntözés gyors, közvetlenül a gyökéren keresztül történő utánpótlást biztosít. Virágzás kezdetétől hetente adjunk kalcium-nitrátot 1,5-2 kg/1000m2-es dózissal. Érdemes a délelőtti, déli órákban csepegtetni, amikor a legaktívabb a növény.

Felvételét fokozza a Viva és az Actiwave (2-4 l és 1,5-2,5 l/1000 m2/hét). Figyeljünk arra, hogy a kalcium-nitrát nem keverhető komplex műtrágyákkal, magnézium-szulfáttal, kálium-szulfáttal. Ammónium-nitráttal, kálium-nitráttal együtt viszont kijuttatható.

Folyamatosan kell a növény kalcium ellátását biztosítani lombon keresztül is
Folyamatosan kell a növény kalcium ellátását biztosítani lombon keresztül is
Kalciumhiány
Kalciumhiány
Aktív gyökérzet nélkül nincs hatékony tápanyagfelvétel
Aktív gyökérzet nélkül nincs hatékony tápanyagfelvétel

Calbit C – Kalcium lombtrágyázás: a hiánytünetek gyors kezelésére használható akkor is, amikor a hideg vagy meleg talaj miatt a gyökér nem veszi fel kellő hatékonysággal a tápanyagokat. Lombon, illetve a bogyón keresztül gyorsan felvehető kalciumhoz juttatjuk a növényt, ezzel pedig hozzájárulunk a megfelelő minőségű bogyóhús kialakulásához.

A Calbit C-t 7-10 naponta, 3-5 dl/100 l-es dózissal használjuk. A kis méretű bogyók borsó, mogyoró nagyságig veszik fel a kalciumot, ez után, a bogyó növekedési szakaszában már nem történik beépülés, csak úgynevezett koncentráció-csökkenés. A gyökér- és lombkezelés együttes alkalmazása jó hatékonysággal biztosítja a növény kalciumigényét. A hajszálgyökerek megújítása nagyon lényeges, mert ezen keresztül zajlik az intenzív tápanyagfelvétel. Heti szinten tudjuk a fejlődésüket segíteni a Radifarm 1,5-2l/ha dózisával.

Fagyvédelem

Ritka az az év, amikor a hideg hajtatásban virágzó szamócaállományokban ne okozna valamilyen kárt a reggelente fellépő fagy. Sajnos ebben az időszakban nagyon érzékenyek a növények a hőmérséklet ez irányú változására.

A mechanikai védelmen (fátyolfólia) felül mit tudunk még tenni?

A várható fagy előtt 24-48 órával el kell kezdeni a növények felkészítését. Megafol (3-5 dl/100 l) + Boroplus (1 dl/100 l) kiegészítve Plantafol 5-15-45 (20-30 dkg/100 l) kombinációjával -3oCig tudjuk mérsékelni a fagy káros hatását. Gyakran a fagy elmúltával is érdemes a kezelést elvégezni, hogy a károsodott sejtek tudjanak regenerálódni. (Természetesen a fagy mértéke és típusa nagyban befolyásolja a Megafol hatékonyságát.)

Fizikai fagyvédelem
Fizikai fagyvédelem
A Megafolt a várható fagy előtt kell kijuttatni minimum 24 órával
A Megafolt a várható fagy előtt kell kijuttatni minimum 24 órával
Fagykárt szenvedett virág
Fagykárt szenvedett virág

A növények kora tavaszi, illetve tavaszi tápanyagellátása nagyon lényeges a megfelelő minőségű és mennyiségű termés eléréséhez. Ehhez törekedni kell a növény vegetációs ciklusához időzített pontos műtrágyázásra, amit gyökéren és levélen keresztül is ki kell juttatni az állományokra. Sajnos az extrém tavaszi időjárás nem könnyíti meg a termelő és a növények életét. Ilyenkor a különböző berendezésekben gyorsan emelkedhet, illetve csökkenhet a levegő hőmérséklete és vele együtt a talajé is, ezzel pedig együtt jár, hogy egyes tápelemek felvehetősége akadályokba ütközik. Természetesen ilyenkor is fontos a megfelelő agrotechnika (megfelelő légcsere biztosítása, optimális öntözés és növénytáplálás, illetve tervezett növényvédelem) alkalmazása, de ezek csak egyes elemei a technológiának.

A hirtelen fellépő időjárási hatásokkal csak egy jó kondícióban lévő növény képes felvenni a versenyt. Ebben tud segítséget nyújtani a két típusú növénytáplálás (lomb-, illetve gyökéren keresztüli műtrágyázás) ami együtt egy nagyon hatékony rendszert alkot a biostimulátorok hathatós alkalmazása mellett.

A nagy terhelést a tövek csak intenzív tápanyag-utánpótlással tudják jól teljesíteni
A nagy terhelést a tövek csak intenzív tápanyag-utánpótlással tudják jól teljesíteni

Hamarosan megjelenő részletes szamócatermesztési kiadványunkért figyelje postaládáját!

Ha még nem iratkozott fel postai hírlevelünkre, de szeretné kézhez kapni a kiadványt, keresse szaktanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken: Malagrow szaktanácsadók elérhetőségei