Konferencia-sorozat a termékeny talajért

szamóca termesztés meghívó Viva biostimulátor MC Cream
Szamóca Szakmai Nap – MEGHÍVÓ
2019-02-01
sárguló árpatáblák
Jön a tavasz, jönnek a fontos döntések!
2019-02-13
talajuntság

Február második hetében zajlott a Malagrow által megrendezett „Talaj vagy Termőföld?” című szakmai konferencia sorozat. A négy helyszínen megrendezett előadás korunk egyik legjelentősebb mezőgazdasági problémakörével foglalkozott. A rendezvény központi témái a talajuntság, annak kialakulása és a lehetséges megoldási eljárások voltak.

Ahogy az az előadások során elhangzott, a talajuntság egy nagyon bonyolult, komplex tünetegyüttes, melynek kialakulásában számtalan talajuntságkülső tényező szerepet játszhat. Az egyik fő oka a monokultúrás vagy monokultúrás jellegű, a vetésforgó fontosabb szabályait mellőző termesztés lehet, amely mind a talaj állapotára, termékenységére, mind a talajból fertőző betegségek gyakoribb megjelenésére negatív hatással van. Mindemellett az egyoldalú, nitrogén túlsúlyos műtrágyázási gyakorlat, a talaj minőségét javító eljárások hiánya, valamint a talajtani ismeretek hiányosságai is elősegíthetik a talajuntság megjelenését, a problémakör mélyülését.

Természetesen a rendezvényen külön fejezetet szenteltek a szervezők annak, hogy hogyan lehet a talajuntság tüneteit, káros hatásait mérsékelni, kialakulását késleltetni, a talajuntságot megszüntetni. A téma részletes, mindenre kiterjedő kifejtésére a Malagrow neves vendégelőadókat is felkért. Nyíregyházán Leviczkyné Dobi Mária, míg Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán pedig Dr. Hüvely Attila főiskolai docens, tanszékvezető tartott előadást a talajvizsgálatok gyakorlati jelentőségéről és a talajvizsgálati eredmények értelmezéséről. Ezek után a szép számú hallgatóság nagyon fontos üzenettel térhetett haza: a talajvizsgálat nem egy kötelezően elvégzett „szükséges rossz” tevékenység, hanem a termesztéstechnológia szerves része, a gazdaságos termelés egyik alappillére.

talajuntságA szakmai előadás második része egy, már 10 éve forgalomban lévő speciális alaptrágyáról, a Myco’Sol PTC-ről szólt. Mint ahogy az elhangzott, a Myco’Sol PTC olyan, tápanyagot tartalmazó komplex mikrobiológiai készítmény, amely a Trichoderma-n kívül Pseudomonas-t és Coniothyrium-ot is tartalmaz. A termék komplexitásának köszönhetően, tartós használatával megszüntethetjük a talajuntságot, és ezzel párhuzamosan tápanyagot is szolgáltatunk. A termékben található, tudatosan válogatott hasznos mikroorganizmusok talajban betöltött szerepe nagyon sokrétű, melyek közül az egyik legfontosabb talajhigiéniához való hozzájárulásuk. A szakmai előadásokból kiderült, hogy ezek a mikroorganizmusok pusztítják a fitopatogén mikroszervezeteket, így egyfajta növényegészségügyi alapvédelmet biztosítanak a termelők számára. Egy másik, nagyon fontos tulajdonságuk ezeknek a mikroorganizmusoknak a szervesanyag-körforgalomban betöltött szerepük. Anyagcsere folyamataik során ugyanis felvehető tápanyagokkal látják el a növényeket, hormontermelésük pedig a gyökérzet növekedését stimulálja.

A konferencia záró részében a Malagrow szaktanácsadói a 10 év alatt felgyülemlett szakmai, termesztéstechnológiaitalajuntság kérdéseket mutatták be és válaszolták meg. A termelőktől érkező „Gyakori kérdések” megválaszolása során tisztázódott a Myco’Sol PTC különböző technológiákban történő helyes felhasználási lehetősége, így a jelenlévők olyan hasznos gyakorlati tanácsokkal és filozófiával térhettek haza, ami egyértelműen nagy segítség lehet számukra a tartósan jövedelmező, fenntartható termelés megvalósításához.