Káliumhiány a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Cell'buster szárbontó
Számoljon le a szármaradványokkal!
2018-06-25
Repce Viva-val kezelt
A repce őszi tápanyag-feltöltésének jelentősége
2018-09-13
Káliumhiány tünet szőlőlevélen

A 2018-as szezon borongós napokkal indult, ugyanakkor azonban a sokéves átlaghoz képest több fokkal enyhébb volt az idő. Az észak-keleti országrészben sem volt hidegebb 6-7oC-nál, ezért a szokásosnál lényegesen melegebb időben számos kora tavaszi növény bontotta szirmait.

Az első tavaszi hónap ugyanakkor meglehetősen csapadékos és hideg volt, sokfelé többször is havazott, emlékezzünk csak a március 17-18-án tomboló hóviharra! Ebben az időszakban még 2 hét lemaradásban volt a mezőgazdaság, illetve a szőlők fejlődése is. Az átlagosnál lényegesen hidegebb március után áprilisban szinte berobbant a nyár, emberemlékezet óta nem volt még ilyen meleg a második tavaszi hónap. Április nemcsak melegnek, hanem száraznak is bizonyult, egyre több helyen lett volna szükség az aranyat érő esőkre.

Az elmúlt két hónap kedvező időjárásának köszönhetően ledolgozta a természet a március végén tapasztalt két hét hátrányát, sőt, a szokatlan helyzetből adódóan a szőlőültetvények jelenleg mintegy 3-4 héttel előrébb járnak a fejlődésben, mint az megszokott. A természet törekszik ugyan a kiegyenlítődésre, azonban egyrészt nincs már elég idő, másrészt pedig júliusban már nem lehet olyan hideg, ami jelentősen csökkenthetné a szőlő érését, ezért szinte biztosra mondható, hogy idén hamarabb elkezdődik a szüret.

Szőlő káliumhiány, Plantafol nélkülSzeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az időjárás előbb említett szélsőségeit a szőlőnövényen is megfigyelhetjük, és már 1-2 héttel ezelőtt jelentkeztek a káliumhiány első tünetei, melyek mára Tokaj-hegyalja valamennyi dűlőjében megfigyelhetőek. A kálium a legnagyobb mennyiségben szükséges makro-elem a szőlő élettani folyamataihoz. Elősegíti a cukorképződést, javítja az íz- és zamatanyagok beépülését, valamint a bor minőségét, illetve szerepe van a fehérjeszintézisben és a sejtek vízháztartásában is.

A harmonikus kálium-ellátottság segíti a betegség-ellenállóságot, valamint a szárazságtűrőképességet. Mobilis elem, mert hiánya esetén az idősebb levelekből a fiatalok irányába vándorol. Káliumhiány esetén a levelek bekunkorodnak, szélük körben beszárad és elhal, végül terméscsökkenést és minőségi romlást eredményez.Káliumhiány kezdődő tünete a szőlő levelén

Még a vegetációs időszak során hatékonyan tudjuk ezt a makroelemet akár lombon keresztül is pótolni magas hatóanyag-tartalmú lombtrágyákkal. Ideális megoldás erre a Plantafol 5.15.45 vagy a Plantafol 0.25.50 NPK lombtrágya, melyek alkalmazásával hatékonyan tudjuk a káliumot pótolni a szőlő számára, elősegítve és növelve így a termés megfelelő érését és minőségét.

Felhasználási javaslat: 3-4 kg/ha bogyónövekedéstől kezdve.

Bővebb információ:

Juhász György szaktanácsadó (Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye)

Tel.: +36 30 279-9625, email: juhasz.gyorgy@malagrow.hu