Számoljon le a szármaradványokkal!

Napégés Deccoshield nélkül
Védelem a napégés ellen
2018-06-15
Káliumhiány tünet szőlőlevélen
Káliumhiány a Tokaj-hegyaljai borvidéken
2018-06-27
Cell'buster szárbontó

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér és szármaradvány is keletkezik. Ennek a főleg cellulóz-, illetve lignocellulóz-komplex tartalmú szerves anyagnak a teljes bomlása természetes körülmények között akár évekig is eltarthat. A gazdálkodó érdeke azonban a minél gyorsabb bomlás, hiszen az el nem bomlott szármaradványok számos probléma okozói lehetnek a következő évek termesztésének ideje alatt.

A nagyméretű, vastag szármaradványok gátjai lehetnek a megfelelő talajmunkák elvégzésének, az optimális talajállapot kialakulásának. Ezenkívül a szármaradványok hordozói lehetnek különböző gombás betegségeknek is, melyek megnövelhetik a következő kultúra növényvédelmi kezeléseinek költségeit. Valamint nem utolsó sorban a szármaradványok teljes bomlása során javulhat a talaj tápanyag szolgáltató képessége is, hiszen nő a talajból felvehető foszfor és egyéb makro-, illetve mikroelemek mennyisége.

A lebontó folyamatokat különböző mikroorganizmusok végzik, a talaj típusa, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai által meghatározott hatékonysággal. A bontó folyamatokhoz a mikrobák nitrogént igényelnek, a cellulóz pedig szénforrásként szolgálhat. A nitrogéntartalmú lignin bontása nehezebb „feladat”, ezt a talajban megtalálható mikroorganizmus fajok közül csak néhány tudja elvégezni. Emiatt kiemelt jelentősége van annak, hogy betakarítás után erre alkalmas baktériumfajokat juttassunk a talajba.

A francia FCA cég hazai piacon új terméke, a Cell’Buster nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat, megfelelő környezetet biztosítva ezzel a következő növénykultúra számára. A termék két, a kecskék emésztőrendszeréből izolált tejsavbaktériumot tartalmaz.

Miért pont a kecske?!

Mindenki számára ismert tény, hogy a kecske a legnehezebben emészthető szerves anyagot is képes feldolgozni és hasznosítani. Erre a felismerésre alapozva az FCA fejlesztői, a párizsi Pasteur Intézettel karöltve kétféle Lactobacillus törzset (CNCM-I-3698 és CNCM-I-3699) tenyésztettek ki, melyek francia (n°8909583) és európai (n°904005584) szabadalommal is rendelkeznek.

A tejsavbaktériumok tevékenységük során cukrokból és egyéb szénhidrátokból állítanak elő tejsavat. További jellemzőjük, hogy erős talajfertőtlenítő hatással rendelkeznek: elnyomják a káros mikroorganizmusokat, fokozzák a szerves anyagok átalakulásának sebességét, emellett elősegítik a lignin és a cellulóz átalakulását is. A tejsavbaktériumok képesek a Fusarium elnyomására, mely folyamatos termesztés esetén jelentősen legyengítheti a növényeket.

A Cell'Buster hatása
A Cell’Buster használata széles hatásspektrumot biztosít, mert aerob és anaerob baktériumokat is tartalmaz, melyek így szárazabb időszakokban is életképesek. A készítményben megtalálható két baktérium tág talajhőmérsékleti körülmények között (10-50°C) és savas kémhatású talajokon (pH 5,5-7) is működik, s ez nagyban növeli a Cell’Buster felhasználhatóságát. A termék a két baktériumtörzsön kívül azok bontó enzimjeit, valamint a mikroorganizmusok felszaporodását garantáló szerves anyagot, nitrogént, ként és káliumot is tartalmaz.