Számoljon a szármaradványokkal!

Gyümölcsfák telepítése – hasznos tanácsok a szakértőtől
2019-11-18
Malagrow Gazdasági Konferencia beszámoló
2020-03-06
Számoljon a szármaradványokkal!

Számoljon a szármaradványokkal!

Okszerű talajerő-gazdálkodás 

A magas szintű talajerő-gazdálkodást nemcsak a modern talajművelő gépek okszerű használatával érhetjük el, hanem olyan mikrobiológiai készítmények segítségével is, mint például a szárbontó baktériumtörzsek. Manapság azok a termelők, akik nemcsak növény-, hanem talajszemléletű gazdálkodást is folytatnak, nem kerülhetik meg az ilyesfajta mikrobiológiai inputanyagok alkalmazását a technológiájukban.

Cell'Buster

A Malagrow portfóliójában is megtalálható egy cellulózbontó készítmény, a Cell’Buster. Használatával a kultúrnövény betakarítása után kezelhető a tarló, felgyorsítva ezzel a szármaradványok egyébként igencsak lassú (2–3 éves) lebontását, valamint elősegítve a fontos növényi tápanyagok feltáródását. Vizsgálatok igazolják, hogy a Cell’Buster akár néhány hónap alatt képes a szármaradványok lebontására, melyek így várhatóan a kezelést követő év tavaszára lebomlanak, tehát nem gátolják a tavaszi kultúrák magágyának elkészítését. A vetésforgóban soron következő növénykultúrának ezáltal értékes tápelemek válnak hozzáférhetővé, mindez természetesen szerves formában.

A növényi forrásból felszabaduló tápanyagokon kívül a Cell’Buster-ben lévő és a talajban található mikroorganizmusok a kijutatott műtrágyák hasznosulását is pozitívan befolyásolják. Ennek köszönhetően növelni tudjuk a műtrágyázás hatékonyságát, hozzájárulva ezzel a magasabb termésszint eléréséhez.

Jótékony „mellékhatás” 

Azáltal, hogy a növényi maradványok gyorsabban bomlanak le a talajban, rövidebb ideig biztosítanak táplálékforrást a talajban áttelelő patogén szervezetek számára is. A talajból támadó kórokozó gombák fertőzési erősségét leginkább a visszamaradt tarlómaradványok mennyisége és minősége, valamint a talaj, és annak művelési módja határozza meg.

A Cell’Buster készítmény alkalmazása és a talajművelési mód helyes megválasztása jelentősen csökkentheti pl. a Fusarium fertőzés mértkét. A forgatás nélküli (no-till) művelésnél a talajfelszínen ottmaradó szármaradványok jelentik a legjelentősebb fertőzési forrást, s ezen szántással is csak néhány százalékot lehet javítani. A Cell’Buster hatékonyan bontja a szármaradványokat és ezáltal korlátozza a kórokozók szaporodó képességét, csökkentve a fertőzési nyomást. Forgatásos talajművelési mód esetében tehát erősen javasolt, forgatás nélkülinél szinte elengedhetetlen a Cell’Buster technológiába való beillesztése.

A Cell'Buster jótékony "mellékhatásokkal" bír

Miért válassza a Cell’Buster-t? 

A Cell’Buster szilárd, por állagú cellulózbontó baktérium készítmény, melyben a baktériumok tokozott állapotban találhatók meg és a termék tartalmazza a felszaporodásukhoz szükséges tápanyagot (Calkonutrium) is. Szilárd halmazállapotának köszönhetően eltarthatósága 24 hónap, ennek köszönhetően meglehetősen széles a termék felhasználásának a lehetősége (a maradék később is felhasználható) és az eltarthatósága is. A Cell’Buster könnyedén beilleszthető bármilyen technológiába, plusz gépesítést nem igényel.

A készítmény kétféle Lactobacillus törzset tartalmaz, s ez nagyfokú stabilitást biztosít, ugyanis az egyik a szárazabb, levegősebb körülményeket kedveli, a másik pedig a nedvesebb, levegőtlenebb körülmények között aktív. Ennek következtében a készítmény igen széles talajhőmérsékleti tartományban (10°C – 50°C) és tág pH értékek között (pH 5,5-7) is alkalmazható.

Miért a Cell'Buster?

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik személyre szabott megoldásokkal segítenek Önnek a még jobb eredmények elérésében.