Stresszhatások kezelése

kukoricabarkó
Már aktívak a kukoricabarkók
2019-04-26
Sfaturi utile pentru cultivarea intensivă a cartofilor
2019-05-15

Stresszhatások kezelése a sikeres termesztés érdekében

Gyomirtó szer okozta stresszhatás

A korszerű mezőgazdaság kihagyhatatlan eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek használata. A hatóanyagok és hatóanyag-kombinációk fejlesztése során a gyártók különös figyelmet fordítanak arra, hogy csökkentsék, megszüntessék a kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatást. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy bizonyos körülmények között még a legnagyobb körültekintés és elővigyázatosság ellenére is előfordulnak időnként gyomirtó szerek által okozott stresszek.

A különböző stresszhatások (pl. a hideg, a szélverést követő mechanikai sérülések vagy a víz- és tápanyaghiány) legyengítik a növényt, ezáltal pedig érzékenyebben reagálhat az egyes kezelésekre. Az ilyen típusú stresszekre jellemző, hogy nem minden esetben okoznak látható tüneti elváltozást a kultúrnövényen, mégis jelentős hozamkiesést, minőségromlást eredményezhetnek. Ezeket a vizuálisan egyáltalán nem vagy csak kevéssé észlelhető stresszeket látens stressznek nevezzük. Az eredményes termesztés szempontjából döntő fontosságú, hogy a szelektív gyomirtó szerek alkalmazása esetén biztosítsuk a regenerációhoz szükséges többletenergiát a kultúrnövény számára – még akkor is, ha konkrét stressztünetet nem tapasztalunk!

artályban maradt posztemergens kukorica gyomirtó szer hatása pritamin paprika állományban
Tartályban maradt posztemergens kukorica gyomirtó szer hatása pritamin paprika állományban
Ugyanaz az állomány a 3. Megafol-os kezelés után
Ugyanaz az állomány a 3. Megafol-os kezelés után

Előfordul, hogy az előző kultúrából visszamaradt gyomirtószer-hatóanyag elsodródik vagy a permetszer felverődik, és ez károsítja a termesztett állományt. Gyakori hiba az is, hogy más növény gyomirtását követően hatóanyag maradt a permetező tartályában, ami a következő kultúrára káros hatással lehet.

Fontos megemlíteni, hogy a gyomirtó szerek használata előtt feltétlenül meg kell győződni többek között a gyomosodás mértékéről és a gyomnövényzet faji összetételéről, valamint a kultúrnövény állapotáról és a külső meteorológiai viszonyokról.

Mindezek ismeretében jól tervezhetően a védekezés költségei és nagyobb biztonsággal tudjuk kiválasztani a legjobb hatású, leggazdaságosabb és leginkább környezetkímélő technológiát.

A termés magáért beszél!
A termés magáért beszél!

Megoldási javaslatok

Az esetek többségében a herbicidek károsító hatása nem okozza a növények teljes pusztulását, de a fejlődésüket lelassítja, termőképességüket csökkentheti. A bekövetkezett stressz eredményeként a növények a stresszhatás mérséklésére fordítják az energiáikat, nem pedig a további fejlődésükre. A herbicidek esetleges negatív hatására a növényben bizonyos gének aktiválódnak, amelyek elindítanak egy rendkívül energiaigényes regenerációs folyamatot.

A Megafol, egyedi összetételének köszönhetően felgyorsítja a regenerációt, ezáltal nagymértékben lerövidíti  gyomirtó szer okozta kedvezőtlen állapotot. A Valagro a világon egyedülálló GénChip technológiájának köszönhetően mérhető az energetikai folyamatok aktiválásáért felelős gén működése. Tudományosan bizonyított, hogy bizonyos gének aktivitása a Megafollal kezelt növényben akár 10-szer nagyobb, mint a kezeletlen kontrollban. Ez a termesztésben azt jelenti, hogy a növények gyorsabban regenerálódnak, a stresszhatást hamarabb kiheverik. Visszaáll a megfelelő fotoszintetikus aktivitás, felgyorsul az asszimiláták beépülése, ezáltal jelentősen csökken a stresszhatás miatt bekövetkezett kár mértéke.

Felhasználási javaslat:

Gyomirtással egy menetben: Megafol 1-2 l/ha.
Gyomirtás után:
Megafol 3 l/ha

Tipp:

Olyan esetekben, amikor például fóliaalagúttal takart az állomány és nem tudunk permetezni, hatékony megoldás a Viva-val (5-10 l/ha) történő csepegtetés.

Mechanikai sérülések

A kultúrnövényt számos különböző mechanikai stresszfaktor is érheti a vegetáció alatt. A termesztésben leggyakrabban előforduló mechanikai sérülések a jégeső, a szélverés és a homokverés. Közös jellemzőjük, hogy a növény aktívan fotoszintetizáló levélfelületének sérülésével, roncsolódásával járnak. Az általuk okozott kár mértéke egyrészt attól függ, hogy a növényt milyen fejlettségben érik, másrészt, hogy a bekövetkezett károsító esemény milyen intenzitású, az általa okozott zöldfelület-pusztulás milyen mértékű.

A levélfelület roncsolódásának következményeként csökken a növény asszimilációs felülete, fotoszintetikus aktivitása. Ennek eredményeként felborulnak a növény tápanyag-előállító és anyagcsere folyamatai. Másodlagos kárként pedig a növényen keletkezett mechanikai sérülések utat nyitnak a különféle kórokozóknak és kártevőknek is, melyek szintén visszavetik a növényt a fejlődésben.

Szabadföldi körülmények között a mechanikai sérülések megelőzésére, kivédésére korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, így ezek hiányában a károk mértékét tudjuk csökkenteni, illetve segíteni tudjuk a növény mihamarabbi regenerációját.

Jégverést szenvedett paprikaállomány
Jégverést szenvedett paprikaállomány
A jégvert állományt azonnal kezeljük Megafol-lal
A jégvert állományt azonnal kezeljük Megafol-lal

Megoldási javaslatok 

Bármilyen mechanikai sérülés esetén nagyon fontos, hogy a növényt minél hamarabb kimozdítsuk a stresszhelyzetből, felgyorsítsuk a regenerációs folyamatait és könnyen hasznosítható tápanyagokkal lássuk el. Megafol hatására felgyorsulnak a növény anyagcsere folyamatai, helyreáll a fotoszintézis, és gyorsan regenerálódik.

A mechanikai sérülést elszenvedett növényben a sebek gyógyítása, a szövetek regenerációja érdekében különböző kémiai anyagok (jazmonsav, nitrogén-oxid) felhalmozódása indul meg. Megafol hatására az ezért a folyamatért felelős gén aktivitása 62-szer nagyobb, s minél hamarabb felépül a kultúrnövény az őt ért mechanikai sérülésből, annál inkább a növekedésre és a termésképzésre tudja fordítani az energiáit a regeneráció helyett. A Megafol ugyanakkor könnyen hasznosítható tápanyagként is szolgál, minél gyorsabban átsegítve ezzel a növényt a kritikus, energiahiányos időszakon.

Felhasználási javaslat:

2-3 l/ha (a kár mértékétől függően)

Tipp:

A sebzéseken keresztül végbemenő fertőzések kivédésének elősegítésében nyújt segítséget a Kendal vagy a magas (23%) réz-oxiklorid tartalmú Kendal TE, melyeknek élelmezés-egészségügyi várakozási idejük 0 nap.

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.