A repce őszi tápanyag-feltöltésének jelentősége

Káliumhiány tünet szőlőlevélen
Káliumhiány a Tokaj-hegyaljai borvidéken
2018-06-27
Deme jános ás
Deme János, 15 éve a termelők szolgálatában
2018-11-27
Repce Viva-val kezelt

Az őszi káposztarepcét az egyik legjobb tápanyag-reakciójú növényként tartjuk számon, ezért a jövedelmet biztosító termesztéstechnológia minden elemének a növény igényeit kell szolgálnia, a különböző tápelemeknek (makro-, mezo- és mikroelemek) mindig megfelelő mennyiségben rendelkezésre kell állniuk. Ebből adódóan egyre több gazdálkodó ismeri fel a repce őszi kondicionálásának, mikroelemekkel történő feltöltésének a jelentőségét, hozamokra gyakorolt pozitív hatását.

Az őszi szezon legfontosabb célja, hogy homogén, télálló állomány jöjjön létre. Ennek feltétele a megfelelő gyökérzet és tőlevélrózsa, valamint a ceruzavastagságú gyökérnyak kialakulása. Az ilyen, megfelelő gyökérzettel rendelkező állományok azon túl, hogy jobban viselik a téli hideg okozta stresszeket, biztosabb alapokat jelentenek a tavaszi vegetatív újrainduláshoz és a tavaszi fejtrágya optimális hasznosulásához.

A repce őszi állomány-kondicionálása

A különböző évjárati hatások negatív módon befolyásolhatják a fiatal növények optimális fejlődését. A hőmérséklet, a csapadék és a talajnedvességi viszonyok mind-mind negatív hatással lehetnek a növényi életfolyamatokra, a tápanyag-felvételre, a gyökeresedés ütemére. A nem megfelelő külső tényezők gátolják ezeket a folyamatokat, ami heterogén, fejlődésben visszamaradott állományokhoz vezethet. A repceállomány megfelelő őszi kondíciója előfeltétele a hónaljrügyek kialakulásának is, ezáltal tavasszal az oldalelágazások erőteljes fejlődésében is szerepet játszik.

Emiatt már az ősz folyamán szüksége lehet a növényeknek megfelelő segítségre. A hatékony beavatkozás kulcsfontosságú, ezért olyan biostimulátor alkalmazása javasolt, amely több növényélettani folyamatra van hatással.

Repce Viva-val kezelt és kezeletlenA Viva növény- és talajkondicionáló biostimulátor bioaktív hatóanyagainak köszönhetően több ponton támogatja a legfontosabb élettani folyamatokat:

 • optimális vegetatív fejlődést biztosít
 • elősegíti a gyökérzet hosszirányú fejlődését, fokozza a hajszálgyökerek képződését
  • javítja a tápanyagok felvételét, beépülését
 • megfelelő rizoszféra környezetet biztosít
 • táplálja a növényt és a talaj mikroorganizmusait

A Viva javasolt kijuttatási ideje: a repce 4-6 leveles állapota, 3 l/ha dózisban, egyéb növényvédelmi kezelésekkel egy menetben.

Az eredményes repcetermesztés másik fontos kérdése a megfelelő mikroelem-ellátás. Az őszi káposztarepce lombtrágyázásánal a legfontosabb mikroelem a bór. 4 tonna körüli repcehozam bórszükséglete 600-800 g. A növény bórfelvétele a virágzás időszakában a legintenzívebb, de az egész szezon során folyamatos. Emiatt ajánlott a bór osztott, őszi és tavaszi kijuttatása a lombtrágyázások alkalmával.

Bórhiány repce levélen Boroplus nélkülA prémium minőségű Boroplus bór-levéltrágya megfelelő dózisban kijuttatva fedezi a repce őszi bórszükségletét, megfelelő fejlődést, télállóságot biztosít, hiszen:

– a Boroplus magas bórtartalma speciális szerves kelátképzővel van ellátva, így felszívódása extra hatékonyságú

– a megfelelő bórellátottság segíti az asszimiláták szállítását, felhalmozódását

– más növényvédő szerekkel, biostimulátorral keverhető

– nagyon alacsony dózis, kedvező hektárköltség jellemzi

A bóron kívül a repce igen igényes a cink (110-220 g/t), a mangán (380-700 g/t) és mezoelemek közül a kén mellett a magnézium-ellátásra is. Ezek a mikroelemek stimulálják a legfontosabb növényélettani folyamatokat, segítve ezzel az optimális kezdeti növényfejlődést.

A Brexil Mix komplex mikroelem lombtrágya optimális összetételben tartalmazza ezeket a tápelemeket, magas hatóanyag-tartalma pedig alacsony hektárdózist biztosít.

A Brexil Mix jellemzői:

 • az egyik legmagasabb komplex mikroelem-tartalmú készítmény a hazai piacon: összes hatóanyagtartalma 15,3 m/m% ( MgO 6%, Zn 5%, B 1.2%, Mo 1%, Cu 0.8%, Mn 0.7%, Fe 0.6%)
 • biológiailag a leghatékonyabb LSA-kelátot tartalmazza
 • alkalmazása gyors, maradékmentes felszívódást és gyors növénybe való beépülést biztosít
 • használatával optimalizálható a repce mikroelemekkel való őszi ellátása, feltöltése
 • látható mikroelem hiánytünet esetén nagyon gyors kuratív hatást biztosít

Amennyiben komplex megoldást keres a repce őszi tápanyag-feltöltésére, az alábbi két csomagunkat ajánljuk szíves figyelmébe:

Őszi Repce Csomag: 2×20 l Viva + 1×10 l Boroplus. Az Őszi Repce Csomag ajánlott fogyasztói ára: 126 873 Ft (99 900 Ft+áfa)

Őszi Repcefeltöltő Csomag: 1×10 l Boroplus + 2×5 kg Brexil Mix. Az Őszi Repcefeltöltő Csomag ajánlott fogyasztói ára: 67 297 Ft (52 990 Ft+áfa)