Felkészülés az őszi időszakra

CĂPȘUNI De la înmugurirea de primăvară, până la înflorire
Căpșuni
2019-06-27
Plantafol
2019-07-24
Kekkilä termékek a dísznövénytermesztés minden szakaszához

Érdemes már most készülni az őszi dísznövénytermesztési időszakra

Csak jó alapokra lehet építkezni

Hamarosan elkezdődik az őszi termesztési időszak, amire minden dísznövényes kollégának érdemes előre felkészülnie. Mint az élet minden területén, itt is fontosak a megfelelő alapok – esetünkben ez nem más, mint a legoptimálisabb termesztőközeg kiválasztása. Bár ez nem egyszerű feladat, a finn KEKKILÄ vállalat kínálatában minden növényünknek megtalálhatjuk a legjobb földkeveréket.

Miért a KEKKILÄ-t ajánljuk?

A finn cég olyan professzionális termékkörrel rendelkezik, amelyben

  • a zöldségfélék és dísznövények palántanevelését,
  • a cserepes és ágyáskerti növények cserepezését,
  • a faiskolai növények konténerezését,
  • valamit az erdészeti csemeték nevelését

szolgáló kész földkeverékeket találhatunk. Minden keverék tartalmaz dolomitot, nedvesítő adalékot és KEKKILÄ STARTER 1 (KS1) (15.12.29+mikroelemek) műtrágyát. Emellett vannak olyan speciális termékek, amelyek olyan egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak, mint pl. a BARA agyaggranulátum vagy a kókuszrost és a perlit.

A Kekkilä minden növényünk számára optimális közeget biztosít

A földkeverékeikre jellemző a kedvező levegő- és víztartó képesség, az egyenletes beöntözhetőség, emellett azonos minőségi paraméterekkel rendelkeznek, azaz egységes a rostszerkezetük és minimális a portartalmuk. A fentebb már említett, speciális  KEKKILÄ STARTER műtrágya könnyebben elérhetővé teszi a növényeink számára a mikroelemeket annak köszönhetően, hogy a legfontosabb mikroelemeket EDTA-kelát formájában tartalmazza. A készítményt a vállalat növénytáplálási szakemberek segítségével fejlesztette kis, és kizárólag a saját finnországi üzemében, a saját termékeiben való felhasználásra gyártja.

A Kekkilä földkeverékek pH értékét mesterségesen szabályozzák

Apró morzsás közeg palántaneveléshez – DSM3W

A nagy népszerűségnek örvendő DSM3W-t tálcatöltésre, magvetéshez, illetve dugványozáshoz használhatjuk. Egy apró morzsás szerkezetű palántanevelő közegről van szó, melynek a szerkezete 0-6 mm-ig tart, így bármilyen lyukátmérőjű tálcához kiválóan alkalmazkodik. Starter műtrágya-tartalma 1,5 kg/m3 (15-12-29 + mikroelemek), maga a keverék pedig 70% barna és 30 % sötét tőzegből áll. (A sötét tőzeg érettebb, mint a barna, ami azt jelenti, hogy mélyebb rétegről bányásszák ki.) Nem véletlenül szokták a palántanevelő közegeket kétfajta tőzegből összeállítani, mind a két fajtának megvan a saját szerepe.

A barna tőzeg könnyebben átengedi a vizet és hamarabb ki is szárad. Bár nincs olyan víztartó képessége, mint a sötét vagy a fekete tőzegnek, nagy előnye, hogy a közeg levegő-háztartását optimálissá teszi. A barnával ellentétben a sötét- illetve a fekete tőzeg – mivel érettebbek –  könnyebben magukba tudják szívni a vizet, és tovább is tudják azt magukban tartani, mint a barna tőzeg. Ennek a rétegnek tehát a víztartó képességében van jelentősége.

A DSM3W  minden más KEKKILÄ földkeverékhez hasonlóan 5,9 pH-val rendelkezik, mivel a termékek pH-ját mesterségesen, dolomit segítségével szabályozzák.

Nyári időszakban aránylag hamar kiszárad, így azokban a hónapokban fokozottan kell figyelni az öntözés gyakoriságára. Tápkockát nem lehet belőle készíteni, erre a feladatra a DSM3W 25D alkalmas.

DSM3W 25D – tápkockázáshoz

A DSM3W 25D, bár szerkezetében teljesen azonos mint a sima DSM3W keverékkel, összetételében mégis különbözik. Ez egy tápkockázó közeg, amelyben 25% fekete tőzeg és 75% sötét tőzeg található. Nagyon fontos, hogy a téli időszakban, fényhiányos körülmények között jól tartja a vizet, nehezebben szárad ki, ezért vigyáznunk kell az öntözéssel, mert könnyebben túl tudjuk öntözni az állományunkat.

Poharas termesztéshez az OPM025W termékcsaládot ajánljuk

A sorban a következő frakciómérettel (0-25 mm) rendelkező  OPM025W termékcsalád tagjai 80-100% barna Sphagnum-moha tőzeget tartalmaznak. A OPM 025 W és az OPM 025 W CL termékeinket dísznövények – főként egynyári virágok, szamóca, muskátlik és balkonnövények – poharas termesztésére ajánljuk 6-12 cm-es cserép átmérőig. Az OPM 025 W CL  keverék a termékcsalád többi tagjától eltérően 20 kg/m3 BARA agyagot is tartalmaz.

Az OPM 025 W és az OPM 025 W CL kiválóan alkalmas muskátlihoz is

Az OPM 025 W Multipack földkeverék 20% fekete tőzeg tartalmának köszönhetően kiváló víztartó képességgel rendelkezik. Évelő növények, árvácska, egynyári cserepesek termesztésében kimagasló eredményeket lehet vele elérni.

Cserepes krizantémok OPM 525W közegben

OPM 525W – középrostos szemcseméretű cserepező közegek

A képeken látható cserepes krizantémok középrostos szemcseméretű cserepező közegekbe lettek ültetve, amelyek a KEKKILÄ OPM 525W termékcsaládjához tartoznak. Ahogyan az már a nevéből is kiderül, ezek a földkeverékek 5-25 mm-es rostmérettel rendelkeznek. 100% barna tőzeget tartalmaznak és hasonlóan az OPM025W termékekhez 1 kg/m3 starter műtrágyával vannak ellátva.

Az OPM 525 W-t főként primula, ciklámen termesztéséhez, valamint az ár-apályos öntözési technológiával rendelkező kertészeteknél balkonnövények és évelők cserepezéséhez ajánljuk.

A termékcsalád harmadik tagját, az OPM 525 W CL-t főként egynyári virágok, krizantém és balkonnövények cserepes és kaspós termesztéshez ajánljuk 12-25 cm-es cserépméretig, valamint balkonládás szamóca termesztéséhez is ideális. Fontos megemlíteni, hogy a hosszú tenyészidejű dísznövények cserepezésében is kiemelkedő eredményeket érhetünk el a használatával.

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.