Gyümölcsfák telepítése – hasznos tanácsok a szakértőtől

Tippek a megfelelő földkeverék kiválasztásához
4+1 tipp: Így készüljön a palántanevelésre!
2019-10-25
Számoljon a szármaradványokkal!
Számoljon a szármaradványokkal!
2020-02-14

Gyümölcsfák őszi ültetése, gyümölcsösök telepítése

Hasznos tanácsok gyümölcsfa-telepítéshez

Október végén megkezdődött az őszi gyümölcsfa-telepítési szezon, a faiskolákban százával várják a fiatal kisfák a kiültetést.  Idén az előző évekhez hasonlóan meleg, enyhe ősz köszöntött ránk, nem kell komoly fagyokkal számolnunk, ennek köszönhetően pedig a talajhőmérséklet is ideális a gyümölcsfák telepítéséhez. Hogyan fogjunk neki és mire érdemes figyelni?

Deme János kollégánk összegyűjtötte a legfontosabb tippeket ahhoz, hogy a kisfákból idővel minél egészségesebb és erősebb ültetvényünk lehessen.

A gyümölcsfa kezelése

Szállításkor bánjunk óvatosan a kisfával, különösen a gyökerével. Nem árt, ha a gyökereket fóliába vagy zsákba burkoljuk, így az ütődés mellett még a széltől is meg tudjuk védeni. Ültetés előtt vágjuk vissza akkorára, hogy jól elférjen a gyökérzet az ületőgödörben. Elegendő csak a roncsolt, törött részeket eltávolítani.

Telepítés előtt célszerű rövid ideig vízbe beáztatni – adjunk a vízhez Radifarmot, majd áztassuk a fát 12 órán át. A Radifarm tápanyagokkal látja el a növényt, és hatására jelentősen nő a gyökér nagysága, illetve az eredési százalék is. Amellett, hogy gondoskodik a megfelelő gyökérzetről, gyors felépülést biztosít a kisfáknak a kiültetéssel járó stresszhatások után, még akkor is, ha estleg a hőmérsékleti viszonyok vagy a páratartalom kedvezőtlenül alakul. Az áztatáshoz  100 liter vízhez 0,8 litert adagoljunk!

Alaptrágyázás

Akár új területre, akár régi ültetvények helyére telepítünk, mindenképpen ajánlott talajkondicionáló alaptrágya használata is – jó választás lehet például a Myco’Sol PTC.

A hatóanyagai egyrészt csökkenthetik a talajból fertőző kórokozók egyedszámát, másrészt amellett, hogy tápanyagot szolgáltat, segíti a tápanyagok feltárását is. Ennek köszönhetően erős, egészséges gyökerű, fejlett növényeink lesznek majd. Telepítésnél az ültetőgödör aljára adagoljunk belőle 10-15 dkg-ot, szerves anyagokkal, pelletekkel egymenetben. Ezt fedjük le 5-10 cm földréteggel, majd helyezzük rá az oltványt.

Aki pedig extra tápanyagot szeretne tenni, annak a kálium-szulfát tartalmú M-GROW 11.12.17 granulált műtrágyát javasoljuk, amelyből 5-7 dkg-ot adjunk a talaj felső rétegébe keverve.

Beöntözés

A jó eredéshez elengedhetetlen a gyökérzet gyors beiszapolása. A gyökérnövekedés serkentésére az ültetés előtti áztatáshoz hasonlóan ekkor is érdemes Radifarmot használni. Alaposan itassuk át vele a gyökérzónát úgy, hogy 1-2 litert adagolunk 1000 liter vízhez.

Gyümölcsfák telepítésénél ajánlott talajkondicionáló alaptrágya használata.

A termő ültetvények alaptrágyázása

A rendszeres és jó minőségű terméshez elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás is. A pontos mennyiséget és az arányokat több tényező is befolyásolja, ilyen pl. a gyümölcs faja és fajtája, a talajtípus, a termés mennyisége, a növény kondíciója vagy a termesztés célja.
A tápanyagokat kijuttathatjuk alap-, fej- és lombtrágya formájában is – most ősszel az alaptrágyázás javasolt.

Fontos az alaptrágya kijuttatása ősszel is

Miért most juttassuk ki?

Az elmúlt évek száraz tavaszai arra világítottak rá, hogy érdemes már ősszel kiszórni a szükséges nitrogén, foszfor és kálium egy részét, mivel így ezek a virágzás idejére nagy eséllyel el is jutnak a célszervekhez.
Ennek köszönhetően jobb virágzást és termékenyülést tapasztalhatunk, illetve a növény stressztűrő képessége (hideg, fagy) is megnő. A klórérzékenység miatt célszerű szulfátos műtrágyát választani, így elkerülhetjük az esetleges fitotoxikus tüneteket.

Az alma és a meggy tápanyag (hatóanyag) igénye:

  • 15 t/ha meggy: 120 kg nitrogén, 60 kg foszfor, 150 kg kálium
  • 50 t/ha alma: 75 kg nitrogén, 25 kg foszfor, 100 kg kálium

Gyümölcsösök alaptrágyázásához: M-GROW 11.12.17 ( 4+21)

Az M-GROW egy melegen granulált műtrágya, amely ideális arányban (N:K 1:1,5) tartalmaz kálium-szulfátot. A benne lévő nitrogén lassan és folyamatosan hasznosul, míg a kalcium és a magas kéntartalom pedig segíti a hatóanyagok hasznosulását. Jó vízoldékonysága miatt az őszi alaptrágyázás mellett kora tavasszal is kiszórhatjuk, sorra vagy akár teljes felületre. Ajánlott dózis: 200-500 kg/ha (talaj és termesztés befolyásolja)

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik személyre szabott megoldásokkal segítenek Önnek a még jobb eredmények elérésében.