Erős napsugárzás okozta stresszhatások

Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások II. rész
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások | II. rész
2019-05-30
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások, kalcium-utánpótlás
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások | III. rész
2019-06-18
Hőstressz hatása

Amivel a kánikulában számolnunk kell – hőstressz, aszály, UV-stressz, napégés

Az utóbbi években tapasztalható hosszú, csapadékmentes és erős napsugárzással kísért időszakok komoly kihívás elé állítják a mezőgazdasági termelőket, így egyre nagyobb figyelmet kap az intenzív napsugárzásból eredő stresszhatások kivédésének lehetősége. A magas hőmérséklet, az erős UV-sugárzás és a légköri aszály okozta stresszhatások rendre jelentős termésdepressziót okoznak és negatív hatással lehetnek a termés minőségére is.

Komoly problémákat okoz a túlhevülés és az UV-B sugárzás

A közvetlen sugárzásnak kitett növény a légkörnél lényegesen – akár 15-18 °C fokkal – magasabb hőmérsékletet érhet el, így akár 45-50°C fölé is hevülhet. Az optimum érték feletti hőmérséklet esetén tápanyagfelvételi zavarok jelentkeznek, a növény növekedése, fejlődése lelassul. Extrém magas hőmérséklet hatására a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, s ennek következtében a növekedés teljesen megáll, a szövetek elhalnak. Csökken az aktívan fotoszintetizáló lombfelület és az asszimilátumok képződése, beépülése, amely minden esetben minőségromlást és termésveszteséget eredményez!

Hőstressz

Természetesen ennek is vannak látható tünetei. Általánosan megfigyelhető, hogy a növények elvesztik turgorukat, leveleik kanalasodnak, hosszan tartó meleg, szárazság hatására a levelek elszáradnak. A virágzás, pollenképződés időszakában fennálló magas hőmérséklet, intenzív UV-sugárzás eredményeként bomlásnak indul a pollen aminosav-tartalma, amihez gyors vízvesztés is társul. Ezek mind csökkentik a pollen életképességét, így a megtermékenyülés hiányos lesz.

A túlhevülés okozta problémák mellett szintén jelentős terméskiesést és minőségromlást okozhat a termést és lombozatot érő intenzív UV-B sugárzás, melynek hatására sejtroncsolódás, napégéses nekrózis tünetek alakulhatnak ki.

A hőstresszes és napégéses problémákat két oldalról szükséges kezelnünk:

  • egyrészről biztosítanunk kell a növény számára a megfelelő sejtszerkezet kialakításához nélkülözhetetlen tápelemek folyamatos felvételét és beépülését
  • másrészről védelmet kell nyújtanunk a túlhevülés és a napégés ellen

A víz- és tápanyagfelvétel támogatása

Magas hőmérséklet, légköri aszály esetén a növény első reakciója, hogy bezárja a gázcserenyílásait, megakadályozva ezzel a szövetekben lévő víz elpárologtatását. Zárt sztómaállásnál azonban korlátozódik a gyökér víz- és tápanyagfelvétele. A Megafol segíti a növényt a hatékony sztómaszabályozásban, s ennek eredményeként megindul a gyökéren keresztüli tápanyag- és vízfelvétel. A növény így gyorsabban és enyhébb károsodással képes átvészelni a fennálló stresszhatást a következő csapadékig, öntözésig.

Erőteljesebb hőstressz hatására a növény, az őt felépítő aminosavak lebomlását ún. hőstressz-fehérjék képzésével próbálja megakadályozni. Ezek a „védőmolekulák” csökkentik a fehérjék lebomlását még extrém hőmérsékleti viszonyok között is. Megafol hatására ez a természetesen lezajló folyamat intenzívebben játszódik le.

Magas UV-B sugárzás esetén a növény flavonoid és fenol vegyületek előállításával védekezik az ellen, hogy a káros sugarak a mélyebb szöveti részekbe jussanak. Az ezért a folyamatért felelős gének aktivitását 4-szeresére növelhetjük Megafol használatával. Az életfolyamatok felgyorsításával, a tápanyagforgalom javításával jelentős mennyiségű termést menthetünk így meg.

Felhasználási javaslat: 2-3 l/ha.

Napégés paradicsomon

Védekezés felületi bevonattal

Extrém magas UV-B sugárzás esetén – mely egyre gyakrabban fordul elő –a növényt felületi bevonattal szükséges védeni. A bevonat képzésével egyrészről gátolni tudjuk a növény felmelegedését, másrészről védelmet biztosítunk a sejtroncsolás ellen. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a különböző hatóanyagú bevonatképzők hatásukban jelentősen eltérnek egymástól.

A DeccoShield hatékony védelmet biztosít a napégés és a hősokk ellen

A felületi fényvisszaverés növelése a korábban alkalmazott talkum vagy kaolin hatóanyagú fehér festéssel nem jelent tökéletes megoldást, mivel a visszavert fény a növény számára nem hasznosul. A kultúrnövényeknek folyamatos fényellátásra van szükségük az optimális fejlődéshez, ám ha a bevonat azon időszakokban is visszaveri a fény jelentős részét, amikor viszonylag alacsony a napból érkező sugárzás, az kedvezőtlenül hat a fotoszintézisre, s ez a termés minőségében és mennyiségében is megnyilvánul.

Következésképpen olyan megoldásban érdemes gondolkodnunk, amellyel a napégés és hősokk elleni védelem mellett folyamatosan biztosítani tudjuk a növények számára szükséges fénymennyiséget.

A Decco Shield mikronizált CaCo kristály hatóanyagából képzett bevonat nem visszaveri, hanem szétszórja a beérkező sugarakat, és az így kialakult diffúz fény a növények számára folyamatosan hasznosítható marad. A felületet borító mikrokristályok „prizmaként” szórják be a sugarakat a lombozat árnyékos részeibe, így alkalmazása növeli a fotoszintetikus aktivitást és elősegíti az egyenletes színeződést. A Decco Shield bevonata a fehér festékekkel szemben könnyen eltávolítható, ártalmatlan védőréteget alkot, mely nem zavarja a beporzási folyamatot, sőt kalciumpótlást is biztosít.

Felhasználási javaslat: 5-20 l/ha (kezelendő felület méretétől függően).

Védőréteg DeccoShielddel

A fentebb említett kalciumpótlás is különösen fontos ebben az időszakban. A hiánya meleg, aszályos időjárási körülmények között fordul elő a leggyakrabban, s óriási gazdasági károkat okozhat. Ennek csökkentésére nyújt hatékony megoldást a Calbit C.

Felhasználási javaslat: 2-3 l/ha.

A kalcium élettani szerepével egy korábbi cikkünkben bővebben is foglalkoztunk:

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.