A kalászos növnyek optimális fejlődéséért

Megfelelő fejlődés kedvezőtlen körülmények között is

Az utóbbi időszakra jellemző száraz, aszályos időjárás után végre megérkezett a várva várt csapadék az ország számos pontjára. Ez természetesen jól jött a szántóföldi növények számára is, több helyen enyhült a szárazság, azonban az állományok optimális fejlődéséhez még érdemes némi plusz segítséggel is támogatni a növényeket. Rövid összefoglalónkban most ehhez adunk segítséget a gazdáknak.

A virágzó kalászosok támogatása

Az őszi vetésű kalászosok közül sok még most virágzik, ez pedig egy rendkívül energiaigényes folyamat a növény számára. A kalászvédelemmel egy menetben érdemes Megafolt is kijuttatni, 1,5 l/ha dózisban.

A kezelés segítségével hozzájárulhatunk a virágzás energiaszükségletének biztosításához, a szélsőséges időjárás okozta stressz csökkentéséhez, illetve elősegíthetjük a sztómaszabályozás optimális működését a jobb vízgazdálkodás érdekében.

A gyomirtás okozta stresszhatások csökkentése

A változékony időjárás és az utóbbi hetekre jellemző, nagy napi hőingás miatt a növények anyagcseréje lassabb, rosszabb a tápanyagok felvehetősége, ennek köszönhetően pedig a gyomirtószerek okozta stresszt is nehezebben kompenzálják. Annak érdekében, hogy az egyensúlyhoz közeli állapotot fenn tudják tartani, a növények a kedvezőtlen külső hatások pufferelésére jelentős mennyiségű energiát használnak fel.

Ez az energiafelhasználás azonban nem mehet végbe „büntetlenül”, hiszen a növény ilyenkor más fontos folyamatoktól vesz el, mint például a vegetatív részek növekedésétől, a virágszervek kialakulásától, a termésképzéstől vagy éppen a megfelelő beltartalmi értékek kialakulásától.

A tavaszi vetésű kultúráknál ezért a gyomirtás okozta stresszhatások csökkentésének érdekében, illetve a szélsőséges időjáráshoz kapcsolódó negatív hatások kompenzálására 1 l/ha Megafol alkalmazását javasoljuk, a gyomirtással egy menetben kijuttatva.

Nem szabad elfeledkeznünk a növényeink táplálásáról sem

A kukoricák mostanában kezdik a valódi 5-6 leveles állapotot elérni. A csődifferenciálódás 6 leveles korban kezdődik, ez pedig egy rendkívül fontos mérföldkő a termésmennyiség alakulásában. A megfelelő tápanyagmennyiségek és -arányok elengedhetetlenek a megfelelő csőszám és csőhossz, illetve a szemsorok kialakulásához, azonban ekkorra a növény a magban található tápanyagkészletét már felélte.

Amennyiben nem szentelünk elegendő figyelmet a növényeinknek, már a korai szakaszban sokat veszíthetünk a potenciális termésmennyiségből. Ehhez nyújt segítséget a YieldOn szántóföldi biostimulátor, amely N, P, K makroelemeket és Mn, Mo, Zn mikroelemeket, továbbá 3 növényi kivonatot tartalmaz, mindezt a növények számára optimális arányban. Ezek az anyagok fontos szerepet töltenek be a virágképzés, a termékenyülés, a gyökeresedés és az anyagcsere-folyamatok végbemenetelében, illetve a megfelelő hormonegyensúly biztosításában egyaránt. A YieldON kijuttatása kukorica és napraforgó esetében is 2l/ha dózissal javasolt.

Az optimális kijuttatási időpont

Napraforgó esetében a YieldON kijuttatása 6-8 leveles állapotban, míg a kukoricánál 6 leveles állapottól javasolt. Kollégáink a képeken látható mintákat 2020. 05. 22-én vették különböző kukociatáblákból, 5 és 6 leveles állapotban lévő növényekből. A valódi 6 leveles kukoricából készült metszeteken a körrel jelölt területeken már jól látszanak az apró csőkezdemények – ekkortól érdemes tehát a YieldON-t alkalmazni az állományban.