A stresszhelyzetek menedzsere

Tegye boldoggá a szőlőjét Vitasév-vel
Tegye boldoggá a szőlőjét Vitaséve-vel!
2019-03-26
Olajrepce
Hogyan válasszunk bórtartalmú lombtrágyát?
2019-03-27
Aszály tünet napraforgó állományban

Megafol, a stresszhelyzetek menedzsere

A hozamokért folytatott csaták közül az utóbbi évtizedben kiemelkedik az abiotikus stresszek ellen vívott küzdelem. Sok esetben hiábavalónak tűnik az intenzívebb fajták, hibridek megvásárlása, a nagyobb műtrágyaadagok kijuttatása, ugyanis a betakarított termés mennyisége nem mindig tükrözi a plusz erőfeszítéseket.

A vetőmagokban rejlő genetikai potenciált még messze nem sikerült elérnünk. Szakirodalmi források és gyakorlati tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy a korszerű hibridekben rejlő terméspotenciálnak a felét sem tudjuk realizálni. Ennek okai nagyrészt a tenyészidőben – és a tenyészidőn kívül is – egyre gyakrabban tapasztalható abiotikus stresszekben keresendőek, amelyekért főként az időjárási anomáliák a felelősek.

A megoldás így kézenfekvőnek tűnik: olyan elemeket kell beépíteni a növénytermesztési technológiákban, amelyek használatával minimalizálni tudjuk a stresszek okozta jelentős terméskiesést.
Mechanikai sérülés okozta stresszhatás napraforgón
Mechanikai sérülés okozta stresszhatás napraforgón
Fagyhatás kukoricán
Fagyhatás kukoricán

Hogyan is működik a Megafol?

Bármilyen stresszről is van szó (lehet az fagy, hideg, extrém magas hőmérséklet, aszály vagy éppen növényvédelmi kezelésekkel összefüggő perzselés), annak jelenléte elindít a növényben egy önvédelmi reakciót. Ezek a különböző védekezési mechanizmusok mindig, minden külső tényezőtől függetlenül végbemennek. Stressz hatására a gének a stressz kivédésére alkalmas „ellenanyagok” termelésével válaszolnak.

Ezt a megváltozott anyagcsere-folyamatot használta fel a Valagro a termékfejlesztése során:

Olyan növényi kivonatokat és egyéb hatóanyagokat használ a készítményei előállításához, amelyek intenzívebbé teszik az adott gén válaszreakcióját, így gyorsabb az ellenanyagok felhalmozódása, s gyorsabbá válik a stresszhelyzetre adott növényi válasz is. Ennek eredményeként jelentősen lerövidülhet a stresszben eltöltött idő, amelynek következménye a nagyobb betakarított termés.

Piacvezető szerep a stresszhelyzetek kezelésében

A Malagrow egyik zászlóshajója, a Megafol, már több mint másfél évtizede folyamatosan bizonyítja széleskörű felhasználhatóságát a kertészeti és szántóföldi kultúrákban egyaránt. Hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a Megafol az évek során az egyik meghatározó, piacvezető termék lett a stresszhelyzetek kezelésében.

A termék sikere főként a hatékonyságának és a felhasználóbarát tulajdonságainak köszönhető. Emellett a Megafol széleskörű elfogadottságához hozzájárul az egész országra kiterjedő szaktanácsadói hálózatunk is. Kollégáink (akár személyre) szóló szakmai tanácsai tovább növelhetik a termék hatékonyságát, így végső soron a jövedelmezőséget is.

Gyomirtó szer okozta stresszhatás kukoricán
Gyomirtó szer okozta stresszhatás kukoricán

A magas hatékonyságon túl egy termék csak akkor lehet sikeres, ha az könnyen beilleszthető bármilyen technológiába. Sűrűn felmerülő kérdés a Megafol keverhetősége. Gyakorlati tapasztalatként elmondható, hogy a Megafol a legtöbb, a termesztésben használt lombtrágyával, növényvédő szerrel keverhető. Olyan gyomirtó szer esetén, ahol a gyártó nem javasolja tankmix használatát, juttassuk ki a Megafol-t külön menetben!

Stressz esetén használjon időben Megafol-t, mert a napok mázsákban mérhetőek!

Mobiltelefonról a teljes táblázatot húzással tudja megtekinteni.

Abiotikus stresszfaktor A növény válaszreakciója Aktiválódó gén Aktivitás intenzitása a Megafol hatására
Hideghatás Kalcium-ion dúsulás Kalcium megkötő, EF-hand motívumú fehérjecsalád 8-szoros
Fagyhatás Megnövelt fehérjeszintézis COR-gén 4-szeres
Hőhatás Hősokk fehérjék szintézise AT3G13310 és AT1G56300 5-szörös
Szárazságstressz A szárazság hatására felhalmozódó méreganyagok semlegesítése ERD11 és ERD13 6-szoros
UV-B sugárzás Különböző fenolvegyületek előállítása AT2G29490 4-szeres
Mechanikai sérülés Különböző szerves savak felhalmozása AT4G10270 62-szeres
Gyomirtó szer okozta stresszhatás Energetikai folyamatok aktiválása AT5G04120 10-szeres
Megafol biostimulátor gyomirtási stressz, perzselés, gyomirtó szer bemosódás, jégverés, szélverés, fagyvédelem, tápanyag-felvételi zavar, lassú növekedés, növényi stressz, Valagro

Kérdései vannak a Megafollal kapcsolatban?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz!