Malagrow Gazdasági Konferencia beszámoló

Számoljon a szármaradványokkal!
Számoljon a szármaradványokkal!
2020-02-14
Megoldás a herbicid fitotoxicitással szemben
Megoldás a herbicid fitotoxicitással szemben
2020-03-26

Malagrow Gazdasági Konferencia 2020. 02. 19-20.

Tényleg zöldebb a szomszéd kertje?

Idén februárban első alkalommal rendeztük meg rendhagyó szakmai konferenciákat, amelynek keretén belül 02. 19-én Kecskeméten, 20-án pedig Nyíregyházán vártuk az érdeklődőket. A célunk az volt, hogy bemutassuk a kertészeti termelés modern irányait, ráirányítsuk a résztvevők figyelmét az ágazat fejlődésének jó példáira, és hogy egy kis kitekintést nyújtsunk a határainkon túlra, más országok bevált, követendő gyakorlataira.

Malagrow Gazdasági Konferencia 2020.

Bár hazánknak kiváló természeti adottságai vannak a kertészeti termeléshez kapcsolódóan, a magyar gazdáknak egyre nehezebb helytállniuk a sokszor versenyképesebb importtal szemben. Amellett pedig, hogy külföldi társaikkal versenyeznek, az éppen zajló generációváltással vagy a nagy kereskedelmi szereplők szigorú felételeivel is számolniuk kell.

A konferenciánkra a fentieknek megfelelően sikeres magyar termelők mellett lengyel és szlovákiai előadókat is meghívtunk, hogy minél többet megtudhassunk az ottani termelés jellemzőiről és az innovatív eljárásokról.

Egyre fontosabb a vízgazdálkodás optimalizálása

A szakmai programok sorát a rövid köszöntő után Jean-François Ducret, a Valagro közép-európai kereskedelmi vezetője nyitotta meg. A világ vezető biostimulátor-gyártójaként számon tartott olasz cég a jövő problémáira keres megoldást.

Ezek közé tartozik például a vízhiány, amely napjainkban már kontinensünket is sújtja. A Valagro legújabb fejlesztésű, Geapower technológián alapuló biostimulátorai erre a kihívásra adnak választ azzal, hogy segítenek csökkenteni, illetve hatékonyabbá tenni a vízfelhasználást a termelésben.

Jean-François Ducret beszélt a Valagro legújabb fejlesztéseiről is

Európai almanagyhatalom 

Robert Sas kihangsúlyozta a megváltozott környezethez való alkalmazkodás fontosságát

Lengyelország egymaga az EU-s almatermelés közel 30 %-át adja, így az ottani folyamatok és problémák természetesen a hazai ágazatra is kihatással vannak. Ezekről Robert Sas, a gyümölcstermesztési szaktanácsadással, képzéssel és kísérletekkel is foglalkozó IPSAD munkatársa beszélt. Kiemelte, hogy a gazdálkodóknak jelenleg egy folyamatosan változó környezetben kell helytállniuk. Változik például az éghajlat, ami egyrészt hatással van az öntözésre, másrészt újfajta növényvédelmi problémákat jelent. A piac is folyamatosan alakul, az almapiac például Európában szűkül, míg Afrikában és Ázsiában egyre nagyobb kereslet mutatkozik bizonyos fajták iránt. Megemlítette még a mezőgazdasági ágazatok mindegyikére jellemző munkaerőhiányt, illetve a meggondolatlanul igénybe vett támogatásokat, amelyek számos almatermelő eladósodottságához hozzájárultak.

A lengyel zöldséghelyzet 

A KPODR mezőgazdasági tanácsadó központ munkatársa, Piotr Borczynski a lengyel zöldségtermesztésről adott átfogó képet a hallgatóságnak. Honfitársához hasonlóan részletezte a munkaerőhiány és az éghajlatváltozás okozta problémákat, amelyek a kertészeti ágazat egészére komoly hatást gyakorolnak.

Beszélt a hatóanyag-kivonásokról is, ami igen nagy kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen kénytelenek a jóval lazább szabályozással bíró országokból érkező áruval versenyezni. Részletesen kitért a brokkoli, a karfiol, a paradicsom és a hagyma helyzetére, ezeken keresztül mutatta be a lengyelországi zöldségtermesztés helyzetét, a lengyel gazdák problémáit és megoldásait.

Piotr Borczynski a lengyel zöldségtermesztésről adott átfogó képet a hallgatóságnak

Magyar szőlő az áruházak pultjain

A Tiltott Gyümölcs Kft. tulajdonosa, Czuprák Szabolcs 8 éve foglalkozik mezőgazdasági termeléssel, ezt megelőzően pedig a zöldség- és gyümölcskereskedelemben tevékenykedett. Elmondta, hogy agármérnökként és kereskedőként hosszú távon bizonytalannak látta a szabadpiaci értékesítést, ezért a termelését már kezdetektől fogva az üzletláncokra alapozta.

A Tiltott Gyümölcs Kft. tulajdonosa, Czuprák Szabolcs

Mivel ez komoly minőségi és mennyiségi elvárásokat jelent, a termesztéstechnológiáját is magasabb szintre kellett emelnie, ehhez pedig a Valagro termékeit választotta. Alma, cseresznye és sárgabarack termesztésével is foglalkozik, kiemelte azonban a csemegeszőlő-ültetvényét, amelyre különösen büszke. Nem is ok nélkül: cége a hazánkban jelen lévő nemzetközi üzletláncok többségének egyetlen magyar beszállítója. Tapasztalata szerint az áruházláncok polcaira való bekerülésnél a bennmaradás még nehezebb feladat, hiszen olyan termelőket keresnek, akik folyamatosan nagy mennyiségű és magas minőségű árut tudnak biztosítani, ez pedig komoly kihívást jelent.

Magas minőségű paprika német exportra

Tóth Sándor a Mantar Kft. képviseletében mutatta be cégük tevékenységét. A kezdetekben még éticsigafelvásárlással és feldolgozással foglalkoztak, később pedig paprikafeldolgozásba fogtak. Azóta is több paprikaféle, azon belül például egy speciális fajta, a Hamik paprika termeltetésével, felvásárlásával és feldolgozásával foglalkoznak. Elmondása szerint a megfelelő munkaerő biztosítása és megtartása már a ’90-es évek közepétől problémát jelentett – ez is hozzájárult végül ahhoz, hogy együttműködésbe kezdjenek németországi cégekkel. Kiememlte, hogy ugyan német exportra termelni, gyártani, szállítani nagy kihívás, viszont ugyanakkor stabil és biztosan fizető piacot is jelent. Előadásában bemutatta a Mantar Kft. működését, illetve kitért az állandó és magas minőség feltételeire, mint például a zárt termeltetés, a folyamatos ellenőrzés és a termelői kiszámíthatóság.

Tóth Sándor a Mantar Kft. képviseletében

Hangsúlyozták a termelői integráció fontosságát

Kecskeméten vendégünk volt Juhos Csaba, a keceli székhelyű Fresh Fruit TÉSZ tulajdonosa és elnöke, akit 2019-ben Az Év Agrárembere Díj kertészet kategóriájának nyertesévé választottak.

Kecskeméten vendégünk volt Juhos Csaba, a keceli székhelyű Fresh Fruit TÉSZ tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Cégük meggy- és paprikafelvásárlás mellett saját termelést és kereskedelmi tevékenységet is folytat, emellett ők hazánk legnagyobb szilvaexportőrei. Előadásában részletesen beszélt a gyümölcspiac szerkezetéről és működéséről, a külföldön tapasztalt piaci trendekről, illetve kihangsúlyozta a fogyasztói szokások változásának a piaci trendekre gyakorolt hatását. Fontosnak tartja az egységes minőségű árualap előállításának megszervezését és az ehhez szükséges termelői integrációt. A szakember egyéb területeken is aktív: évek óta a Keceli Meggyfesztivál és a hozzá kapcsolódó szakmai programsorozat szervezője, emellett pedig minden évben részt vesz a hazai étkezésimeggy-fogyasztás növekedését célzó kampány munkálataiban is.

Az európai piacon is versenyképesek

A tabdi székhelyű Interfruct TÉSZ Kft. képviseletében Csomor László mutatta be a szervezet munkásságát. Cégük egyik fő célja, hogy a régiók egyéni termelőinek, illetve családi és társas vállakozóinak, biztos, pontos, jövedelmet és megélhetést teremtsen. Beszélt a működésükről, a telephelyeikről, illetve kitért a jövőbeni terveikre és a piaci kilátásokra is. Komoly hányadot képviselnek a magyarországi export meggy-, bodza- és paprikaszegmensében, emellett 2019-ben új termékként a dió is megjelent a kínálutakban, így immár diószárító- és csomagoló gépsorral is rendelkeznek. Rövid távú terveik között szerepel a hazai üzletlánci beszállítás és a termékpalettájuk további bővítése is. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy a meglévő és új vevőinknek bebizonyítsák, hogy minőségben, szállítási pontosságban és az áru nyomonkövethetőségében is helyet tudnak állni az európai versenytársakkal szemben.

A tabdi székhelyű Interfruct TÉSZ Kft. képviseletében Csomor László

Ezúton is köszönjük minden előadónak, hogy elfogadták a meghívásunkat! Köszönjük minden résztvevőnek is az érdeklődést, reméljük, hogy találkozunk még más rendezvényeken is!