Már aktívak a kukoricabarkók

NanoTac EC
NanoTac EC
2019-04-23
Stresszhatások kezelése
2019-05-08
kukoricabarkó

Megfelelő tápanyag-utánpótlással a kukoricabarkók ellen

Sok energiát igényel a kezdeti fejlődés

Régóta köztudott, hogy a szántóföldi növények kezdeti fejlődése rendkívül energiaigényes folyamat. A növényi energia, az adenozin-trifoszfát (ATP) alapja a foszfor, ami kifejezetten gyengén mozog a talajban – ez évente csupán néhány mm-t jelent. Mivel a foszfor gyorsan megkötődik a talajkolloidok felületén, ezért minél közelebb tesszük a növény gyökérzetéhez, annál jobban fog hasznosulni.

Hogyan támogathatjuk ebben a növényeinket?

A vetéssel egy menetben kijuttatott Micro NP starter mikrogranulátumban magas foszforkoncentrációjának és ideális P:Zn aránynak (30:1) köszönhetően még alacsony hőmérsékleten is biztosítottak az egyöntetű keléshez és gyors kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagok. Az erős kelés stabil alapot biztosít a vegetációhoz, ami később a terméshozamra is kihathat. A kukorica gyors kezdeti növekedése révén a növényállomány gyomelnyomó képessége javul, emellett a növény ellenállóbbá válik a kártevőkkel szemben is.

starter nélküli állapot
starter nélküli állapot

Kukoricabarkó – a veszélyes kártevő

A száraz, zömében az átlagosnál enyhébb márciusi időjárásnak következtében ismét korán megkezdődött a kukoricabarkók (Tanymecus dilaticollis) telelés utáni aktivitása. Ezt bizonyítják a mellékelt fényképek is, amelyek 2019. 04. 25-én Derecske határában (Hajdú-Bihar megye) készültek.

A kukoricabarkó az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró fiatalkori kártevője a kukoricának. A növényre az úgynevezett „szegállapotban” a legveszélyesebb, mivel ilyenkor a kukorica a jelentős zöldfelület-vesztésre pusztulással reagálhat. Az imágók a fiatal csíranövény leveleit karéjozzák, így tarrágást okozhatnak. Súlyos levélfelület-károsítás esetén a kukorica további fejlődése attól függ, hogy a tenyészőcsúcs épségben maradt-e.

kukoricabarkó kártétel
kukoricabarkó kártétel

Nagyon fontos, hogy a kukorica-vetőmag optimálisan előkészített, aprómorzsás, lehetőleg nedves talajba kerüljön. A megfelelő nedvességállapot esetében a talajban lévő csíra vízfelvétele is hatékonyabbá válik. Az előbbiek, illetve a megfelelő tápanyag-utánpótlás (Micro NP: 15-20 kg/ha.) betartásával biztosítható az állomány homogén kezdeti fejlődése, amely következtében a kukorica úgymond kinőhet a kártevő foga alól is.

kukoricabarkó

A Micro NP hatása képekben

a bal oldal kezeletlen, a jobb oldal pedig 15 kg Micro NP-vel kezelt
a bal oldal kezeletlen, a jobb oldal pedig 15 kg Micro NP-vel kezelt
15 kg Micro NP hatása
15 kg Micro NP hatása

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.