Kalciummal a jobb tárolhatóságért

Már a betakarítás előtt gondoljunk a termés tárolhatóságára!

A gyümölcsfélék tárolhatóságának időtartama szoros összefüggésben van a hússzilárdsággal, ami a növény kalcium-tartalmától függ. A tünetmentes kalciumhiány a rossz szállíthatóságban, a gyümölcshús gyengeségében és érzékenységében nyilvánul meg a friss fogyasztású gyümölcsöknél. Mindezek miatt a szállítási károkból, majd a tárolási betegségekből adódó veszteségek jelentősek lehetnek.

Már a betakarítás időszakában megjelenhetnek a tünetek

Gyakran előfordul, hogy a kalciummal viszonylag jól ellátott talajokon már a betakarítás időszakában megjelennek a héjbarnulás (stipikesedés) tünetei egyes fajtákon, különösen a nagyobb gyümölcsökön és azokon a fákon, ahol kevés a termés. Ennek oka az, hogy a 2 cm termésátmérő felett már nem jellemző a Ca-kötőhelyek kialakulása (a sejtek nem osztódnak, hanem növekednek), másrészt a viaszos terméseken keresztül kisebb a transzspirációs áram, ami beszállíthatná a kalciumot a termésekbe.

Kalciumhiány tünetei almán

A kalcium élettani jellegzetességei

A kalciumpótlásnak kiemelt jelentősége van

A termés kalciumtartalma szempontjából kiemelkedő jelentőségű a termésnövekedés sejtosztódási fázisa, ezt követően csökken a kalciumfelvétel. A kalcium termésbe való beépülése élettanilag a termékenyülés utáni rövid időszakban a legintenzívebb, amikor a termés még aktívan fotoszintetizál.

A növekvő hajtások közvetlen hatásként már a gyümölcsfejlődés sejtosztódási fázisában elvonják a kalciumot a gyümölcsöktől. Ez azért is kritikus, mert éppen ekkor menne végbe a terméskezdemények sejtfalakban történő kalcium-felhalmozása. A fiatal levelek hasznosítják a legjobban a kalciumot (kb. 90%-ban, míg a termés csak kb. 10%-ban) , így az intenzív hajtásnövekedés időszakában is kiemelt szerepe van a kalcium-utánpótlásnak.

Fontos a kalciumot a termésre is kijuttatni

A kalcium csekély mértékű áthelyeződéséből adódóan a levelekre permetezett kalcium gyakorlatilag nem vándorol át a termésbe, ezért csak a termésre kijutott kalcium épül be a terméshéj szöveteibe és a héj alatti sejtrétegekbe. Fontos tehát a termés felületének jó permetlé-fedettsége!

A gyümölcsök héjának kalciumfelvevő képessége nagymértékben függ azok természetes pórusainak – mint például a sztómák, a szuberinnel még be nem rakódott lenticellák vagy akár a sérülések, repedések – mennyiségétől. A Megafol a sztómák kinyitásával és nyitvatartásával fokozza a Calbit C felvehetőségét, hatékonyságát.

A nagyobb méretű almákban még jobban felhígul a kalciumkoncentráció

Ügyeljünk a megfelelő vízellátásra és a kalcium-kálium arányra!

Fontos a kalciumot a termésre is kijuttatni

A folyamatos kalcium-felvételhez nyári időszakban folyamatos vízellátás is szükséges, mivel víz hiányában a sejtnedvek visszafelé áramlásával csökken a gyümölcsök tápelemtartalma. Későbbi csapadék hatására ez a rendellenesség a legtöbb ásványi elem esetében helyreállhat, a kalcium kedvező szintje azonban már nem érhető el.

A kalcium mozgása – a vashoz, a bórhoz, a cinkhez és a mangánhoz hasonlóan – korlátozott ( szinplasztban nem mozog, de az apoplasztban (sejtfalüregek, xilém) igen), míg a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium könnyen mozog a növényben a fiatalabb részek felé. Fontos megemlíteni, hogy a kalcium nem reutilizálható (újrahasznosítható).

A kálium a kalciummal antagonista hatásúnak tekinthető, mely többek között a sejtfalbontó enzimek aktiválásában is lényeges szerepet tölt be. Ennek a két elemnek az aránya (Ca/K) nagymértékben meghatározza a gyümölcs minőségét és tárolhatóságát.

Az alany, a fajta és az évjárat is meghatározó

A felvett kalcium mennyiségét alma esetén az alany és a fajta is befolyásolja. Az M29-es alany genetikailag, az M9-es alany kis gyökérrendszerének köszönhetően, míg fajták közül például a Jonagold, Braeburn, Mutsu szintén genetikailag tud kevés kalciumot felvenni.

Az évjárat is hasonlóan fontos befolyásoló tényező, ugyanis meleg, száraz időben nincs kalcium-beépülés a termésbe, sőt ilyenkor a kalcium termésből való kivándorlását figyelték meg.

Mindezek mellett az erős metszésből, túlzott nitrogén-ellátottságból vagy egyéb okból eredő intenzív hajtásnövekedés is kivonja a termésből a kalciumot.

Az alany, a fajta és az évjárat is meghatározó

A fentieket figyelembe véve ajánlott:

  • kerülni az ammóniumtartalmú műtrágyákat, helyette kalcium-nitrátot használni
  • nyirkos, párás időjárási körülmények és szárazság idején feltétlenül ajánlott a Calbit C-s kezelést többször is elvégezni a vegetáció alatt, Megafollal kiegészítve
  • optimális vegetatív-generatív egyensúly kialakítása termésritkítással, metszéssel
  • levélanalízis július első felében, és ennek tükrében korrekció
  • a talaj 2-3 évenkénti meszezése

Miért segíthet a Calbit C?

A Calbit C egy folyékony kalciumpótló készítmény, amely nem tartalmaz  nitrogént, ezért nem lazítja a szöveteket, ennek köszönhetően pedig kisebb tárolási veszteséggel számolhatunk. Magas szervesszén-tartalma extra sejterősítő hatású.

Magas kalcium-oxid tartalmát a kis gyümölcs gyorsan és biztonságosan hasznosítja. A hatóanyag speciális kelátba (LSA) van „csomagolva”, melynek köszönhetően könnyen átjut a gyümölcs bőrszövetén, és a kritikus intenzív gyümölcsnövekedési időszakban is maximális kalciumfelvételt biztosít. A Calbit C speciális, növényi szaponinkivonatának köszönhetően kedvezőtlen körülmények között (szárazság, alacsony páratartalom, vastag bőrszövet, kezelést követő csapadék) is lehetővé teszi a maximális felvételt.

Calbit C 10l