A tápanyag-felvétel aktivizálása

Növényorvosi Kamara logo
MEGHÍVÓ Pest Megyei Tápanyaggazdálkodási TANÁCSKOZÁSRA
2018-02-01
Napégés Deccoshield nélkül
Védelem a napégés ellen
2018-06-15
repce télen Viva Boroplus

repce hó alatt

A tavalyi év kedvező késő nyári, őszi időjárásának köszönhetően az őszi vetésű növények kellő fejlettségben indultak neki a télnek. Az ezt követően tapasztalt szokatlanul enyhe tél következtében azonban az állományok folyamatosan párologtattak, így teljesen felélték a tápanyag-tartalékaikat. Ez alulkondicionált állományokhoz vezetett, a növények meglehetősen energiahiányos állapotba kerültek. Ennek tüneteit egyre több helyen tapasztalhatjuk az egész ország területén, jelentősen megnőtt a tápanyaghiányos gabona- és repcetáblák száma.
Az elmúlt hetekben beköszöntött sarki hideg tovább rontotta ezt a képet. A kemény fagyok mind a zöld lombfelületet, mind a már szépen kifejlődött, aktív tápanyag-felvételre képes hajszálgyökérzetet károsították. Ez különösen igaz a már kora tavasszal fejtrágyázott állományoknál. A talajok országszerte vízzel telítettek, ami a prognosztizált gyors felmelegedés estén időszakos vízborítottságot eredményezhet, s ez tovább rontja a gyökérzet tápanyag-felvételét, gátolni fogja a tápanyag-feltáró mikroorganizmusok tevékenységét.
Ezek tükrében kifejezetten indokolt az őszi kultúrák gyors újraindítása. Ennek technológia-szinten elterjedt egyik megoldása a nitrogén fejtrágyázás. A minimális gyökértevékenység és az elégtelen mikroorganizmus-tevékenység miatt a növények nem lesznek képesek a létfontosságú tápanyagok megfelelő mennyiségű felvételére, s ez a későbbiekben termésdepresszióban fog jelentkezni.
Erre az összetett problémakörre nyújt hatékony megoldást a Viva biostimulátor komplex hatóanyag-tartalma. A nagy mennyiségű, vízben oldódó huminsavak, poliszacharidok, vitaminok, aminosavak és fehérjék egymást kiegészítő, szinergista hatással lehetővé teszik, hogy mind a növényre, mind a növény gyökérzetének környezetére, a rizoszférára is pozitív hatást fejtsen ki a készítmény.
A huminsavak tápanyag- és vízmegkötő képességükkel, valamint a gyors gyökeresedés elősegítésével növelik a talajból történő tápanyag-felvételt. Ennek eredményeként a növények fejlődése gyorsabb, a bokrosodás intenzívebbé válik. A Viva szerves hatóanyagai (aminosavak, huminsavak, fehérjék, poliszacharidok) azonnal hasznosítható tápanyagot biztosítva segítik a mikroorganizmusok felszaporodását, jelentős mértékben javítva így a rizoszféra állapotát, valamint növelik a felvehető tápanyagok mennyiségét.
Mindemellett a Viva rendelkezik növényre gyakorolt hatással is. Magas aminosav-fehérje komplex-tartalma javítja a növény metabolikus folyamatait, s tompítja az abiotikus stresszhatások negatív élettani következményeit.
A búza- és repcetáblákban országszerte több helyen is indokolt már a gombaölő szeres védekezés, mellyel egy menetben (5 l/ha) kijuttatható a Viva talaj- és növényregeneráló hatású biostimulátor is.


Viva hatása durumbúzában