Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások | I. rész

Sfaturi utile pentru cultivarea intensivă a cartofilor
2019-05-15
Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei
Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei
2019-05-21
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások 1. rész

Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások

I. RÉSZ: TERMÉSMÉRET

A termésméret jelentősége

A termés növekedése a virág sikeres beporzását és megtermékenyülését követően indul meg. Először az intenzív sejtosztódás megy végbe, majd ezt követi a sejtnövekedés, ami a termés vízzel és tápanyagokkal való telítődését jelenti. A termés árát alapvetően meghatározza az íz és a megjelenés. A friss gyümölcsök, zöldségek piacán mindig kelendőbb a darabosabb termés, még túlkínálat esetén is. A különböző gyümölcs- és zöldségfélék mérete nagyon eltérő, az adott fajtára jellemző. Ezt nagymértékben befolyásolja az adott évjárat hatása, a víz- és a tápanyagellátás. Megfelelő tápanyagarányok alkalmazásával, jó kondícióval és egyenletes öntözéssel elősegíthetjük a dinamikus termésfejlődést.

Benefit PZ+MC Cream korai, fóliás burgonyában
Benefit PZ+MC Cream korai, fóliás burgonyában

Túlzott és egyoldalú nitrogén-adagolással is növelhetjük a termésméretet, ilyenkor azonban fellazul a termésfal szerkezete, megnő a repedési hajlam, ami utat nyit a különböző gombás betegségeknek (pl. monília, antraknózis, botritisz) és csökken a gyümölcsök, zöldségek pulton tarthatósága.

A Benefit PZ fokozza a koraiságot
A Benefit PZ fokozza a koraiságot

A termésméret befolyásolása

A termelés során gyakran alkalmaznak különböző szintetikus növekedés-szabályzókat a nagyobb termésméret elérése érdekében. Ezeknek a kezeléseknek a hatására azonban romolhat az íz és az eltarthatóság, puhulhat a termésfal, a terméshús. Még ha kívülről érettnek is tűnnek ezek a termések, a gyümölcshús gyakran zöld és éretlen marad.

A Benefit PZ úgy növeli meg a termés méretét, hogy közben nem változik meg az állaga és a pulton tarthatósága sem.
A készítmény méretnövelő hatása a benne lévő különböző, biológiailag aktív összetevők (nukleotidok, aminosavak és vitaminok) szinergizmusának köszönhető:

  • A nukleotidok serkentik a citokinézis folyamatát, melynek eredményeként egységnyi idő alatt több sejt képződik. Következésképpen, a kezelt gyümölcsben több sejt lesz megtalálható, melyek az eredményes fejlődési, növekedési folyamatok után nagyobb termésméretet eredményeznek.
  • Az aminosavak kielégítik a növény megnövekedett fehérjeigényét, mely a nukleotidok által felgyorsított sejtképződésből ered. A szerves anyagok intenzív képződése szintén hozzájárul a gyümölcs méretének és súlyának növekedéséhez.
  • A sejtosztódás során végbemenő számos anyagcsere folyamat fenntartásáért a készítményben lévő vitaminok felelnek, melyeknek speciális kofaktor szerepük van, így aktiválják a bioszintézis alapvető folyamatait.

A megtermékenyülést követően kijuttatott Benefit PZ megnöveli az osztódó sejtek számát, azaz egységnyi idő alatt több sejt képződik. Később ez a megnövekedett sejtszám fog telítődni és így méretnövekedést eredményezni. Rövid tenyészidejű kultúráknál (pl. saláta, korai káposzta, kínai kel) néhány nap koraiságot is eredményezhet a Benefit PZ-vel való kezelés, s ez korábbi piacra jutást tesz lehetővé.

A vastagabb terméshús magasabb hektáronkénti termésátlagot jelent.
A vastagabb terméshús magasabb hektáronkénti termésátlagot jelent.

Benefit PZ + MC Cream: a tökéletes szinergia

A Benefit PZ a sejtosztódásra, míg az MC Cream a sejtnövekedésre hat. Ennek a két Valagro készítménynek az aktív összetevői tökéletesen kiegészítik egymást és felerősítik egymás hatását. A megemelkedett sejtszám növekedését, nyúlását rendkívül hatékonyan segítik az MC Cream speciális, barna algából kinyert hatóanyagai. A termésnövekedés legérzékenyebb szakasza a kezdeti fejlődés, amikor fontos az egyenletes tápanyag- és vízellátás, valamint a stresszmentesség. Az MC Cream-ben található betainok és aminosavak segítik a sejtekben a víz visszatartását és fenntartják a fotoszintézist.

Tipp:

  • Benefit PZ-vel nemcsak a termésméretet, hanem a piacos termésméret hamarabbi elérését is segíthetjük.
  • Paprikaállományokban a későbbi kötések elaprózódásának ellensúlyozására is alkalmas a Benefit PZ.

Benefit PZ használata intenzív körülmények között ajánlott! Hatékonysága nagymértékben függ a megfelelő időzítéstől.

Hazai tapasztalatok alapján a következő kijuttatási időpontok javasoltak:
Paprika, paradicsom, uborka terméskötődés után, 7-10 naponta
Káposzta, saláta, kínai kel fejesedés kezdetétől, 2-3 kezelés
Hagyma 5-6 leveles állapottól, 2-3 kezelés, 7 naponta
Gyökérzöldségek ceruzavastagságtól, 2-3 kezelés, 7 naponta
Burgonya gumókötődéstől, 2-3 kezelés, 7 naponta
Csemegekukorica virágzást követően 2-3 kezelés, 7 naponta
Zeller gumónövekedés kezdetén

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.