Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások | II. rész

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei
Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei
2019-05-21
Hőstressz hatása
Erős napsugárzás okozta stresszhatások
2019-06-13
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások II. rész

Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások

II. RÉSZ: LOMBTRÁGYÁZÁS ÉS A KALCIUM SZEREPE

LOMBTRÁGYÁZÁS

A termesztési gyakorlatban használt különböző technológiai elemek (pl. talajművelés, növényvédelem) mellett a növényfajra vagy -fajtára specializálódott, komplex tápanyag-utánpótlás jelentős hatással van mind a termés mennyiségére, mind a minőségére. A mára már elterjedt műtrágyázáson kívül egyre nagyobb jelentősége van a különböző alternatív tápanyag-utánpótlási megoldásoknak is. Ezek közül talán a legfontosabb a lombon keresztül történő tápelem-utánpótlás, mely megfelelően alkalmazva kiegészíti, harmonikusabbá teszi a növény tápelem-felvételét. Elsősorban kedvezőtlen termesztési körülmények, illetve a kritikus táplálkozási szakaszok során nyújthat nagy segítséget a növények számára.

A lombtrágyázás jelentősége

A lombtrágyázás szerepét, jelentőségét sokan sokféleképpen értelmezik, az azonban vitathatatlan, hogy ma már az intenzív termesztés-technológia részét képezi. Természetesen lombtrágyázással nem lehet kiváltani a talajtrágyázást, hiszen a növény tápanyagszükségletének jelentős részét a gyökéren keresztül történő felvétellel tudjuk fedezni. Vannak azonban a termesztés során tipikusan olyan szituációk (szárazság, korlátozott vagy blokkolt gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel), amikor kizárólag egyetlen hatékony növénytáplálási lehetőségünk marad: a lombtrágyázás.

A lombtrágyák hatékonysága a helyreállított életfolyamatokkal van összefüggésben. Használatuk során nemcsak a lombtrágya tápanyagai hasznosulnak, hanem a megélénkülő életműködésnek köszönhetően hatékonyabb lehet a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel is. 

 

A lombtrágyázás hatékonyságát számos tényező befolyásolja:

  • külső környezeti tényezők (hőmérséklet, páratartalom stb.)
  • a permetlé koncentrációja
  • a lombtrágya hatóanyag-tartalma, összetétele
  • a lombtrágya fizikai és kémiai tulajdonságai
Az intenzív vegetatív növekedés időszakában szükség van a lombon keresztüli kiegészítésre.
Az intenzív vegetatív növekedés időszakában szükség van a lombon keresztüli kiegészítésre.
A nagy termésekhez szükség van a magas hatóanyag-tartalmú lombtrágyákra
A nagy termésekhez szükség van a magas hatóanyag-tartalmú lombtrágyákra

Megoldás a tápanyagellátás kiegészítésére

A megfelelő időjárási körülmény és a helyes koncentráció megválasztása az esetek döntő hányadában nem szokott problémát okozni. Nagyobb fejtörést okozhat azonban, hogy hogyan és mi alapján válasszunk lombtrágyát a rengeteg termék közül. Egységár, hatóanyag-tartalom, oldhatóság, halmazállapot (folyékony vagy szilárd), ismerős ajánlása, keverhetőség, csomagolás, reklám stb.?

A nagy termés záloga a fejlett, aktív lombfelület.
A nagy termés záloga a fejlett, aktív lombfelület.

A választás bizony nem könnyű, hiszen sok mindenre kell odafigyelni és a piac kínálata rendkívül széleskörű. Azt viszont nem túlzás kijelenteni, hogy a szakmai alapon történő választással akár jelentős hozamnövelő hatást is elérhetünk, sokat tehetünk kitűzött céljaink elérése érdekében. Természetesen a termék összhatóanyag-tartalma lehet a választás első fontos kritériuma. A Plantafol termékcsalád magas (50%-75%) NPK hatóanyag-tartalom mellett teljes mikroelem sort tartalmazó készítményekből áll, melyek valamennyi termesztett növény esetén biztosítják az optimális megoldást.

A másik fontos kritérium lehet az adott lombtrágya összetétele. A Plantafol lombtrágyák között találunk kiegyenlített (Plantafol 20.20.20), nitrogéntúlsúlyos (Plantafol 30.10.10), foszfortúlsúlyos (Plantafol 10.54.10)és káliumtúlsúlyos (Plantafol 5.15.45 és Plantafol 0.25.50) terméket is. Ennek köszönhetően valamennyi növénykultúra valamennyi fenofázisához tudunk választani a növény igényeinek megfelelő összetételt.

A nitrogéntartalom hasznosulása (zöldítő hatás) szempontjából nagyon fontos az is, hogy a lombtrágya milyen formában tartalmaz nitrogént. A Plantafol 20.20.20 és a Plantafol 30.10.10 lombtrágyák nitrogéntartalma komplex (ammónium, nitrát és karbamid), ezáltal egy termék használatával biztosítható a gyors és tartós nitrogénpótlás. Mivel a tápelemek levélen keresztül kizárólag vízben oldott formában vehetőek fel a növény számára, egy másik nagyon fontos kritérium az oldhatóság. A Plantafol termékcsalád minden tagjára jellemző, hogy 100%-osan oldódnak vízben, így hatóanyagaikat a növény nagyon magas arányban tudja hasznosítani. A tápelemfelvétel hatékonyságát tovább növelik a termékhez adott nedvesítő és párolgáscsökkentő adalékanyagok is, amelyek jobb terülést biztosítanak, illetve hosszabb ideig oldatban tartják a hatóanyagokat.

A párolgáscsökkentő adalékanyagnak köszönhetően tovább oldatban maradnak a hatóanyagok.
A párolgáscsökkentő adalékanyagnak köszönhetően tovább oldatban maradnak a hatóanyagok.

A termékek pontos összetételét és a felhasználási javaslatokat az alábbi gomb segítségével töltheti le:

A KALCIUM ÉLETTANI SZEREPE

Amikor a termesztés során felmerülő kalciumhiányról beszélünk, sokan tévesen csak a kalcium, mint növényi tápelem talajban vagy termesztő közegben lévő hiányára gondolnak. A probléma azonban ennél sokkal bonyolultabb, nem csak egyszerű kalciumhiányról van szó.

A kalcium szerepe a növények életfolyamataiban igen sokoldalú:

  • szerepet játszik a sejtmembránok működésében, hiszen áteresztőképességük szabályozását a kedvező kálium-kalcium arány biztosítja
  • a kalcium felelős a sejtfalak stabilizálásáért
  • részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában
  • nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges és normális növekedéséhez.

A kalciumhiány tünetei:

Hiányát nem minden esetben kíséri egyértelmű, látható tünet. Ilyenkor a növények gátolt növekedése lehet a figyelmeztető jel. Erősebb hiány esetén a növényi csúcshajtás fejlődése elmarad, a szárbaindulás késik. Előfordul, hogy a hiány következtében nem képződnek új levelek, a már meglévő idősebb levelek csúcsi része elszíntelenedik és elnyálkásodik. A hiány jól beazonosítható tünete a fiatal levelek kanalasodása és a levélerek megbarnulása. Erős hiány esetén a gyökerek növekedése lelassul, majd leáll. Általános tünet, hogy a növények még jó vízellátottság esetén is hervadnak az idősebb hajtások szállítószöveteinek pusztulása miatt. Legismertebb tünete a bogyók csúcsi részének elhalása.

A kalciumhiány több külső és belső tényező együttes hatására kialakuló fiziológiai rendellenesség. Oka a legritkább esetben függ össze a talaj alacsony mésztartalmával. Rendszerint a vízellátás, illetve a párologtatás zavarából, az alacsony talajhőmérsékletből, valamint a klimatikus stresszfaktorok miatt fellépő problémákból adódik. 

A kalcium nehezen mozog a növényen belül, nem mobilizálható tápelem (ha beépül a levél szöveteibe, onnan nem mozdítható). Emiatt a mészhiány első tünetei leggyakrabban és szembetűnően a fiatalabb növényi részeken jelennek meg. Amikor a termésen láthatóak a tünetek, akkor már előrehaladott, erős hiányról beszélünk.

Kalciumhiány miatt értéktelenné vált paprikabogyók
Kalciumhiány miatt értéktelenné vált paprikabogyók
A kalciumhiány miatt kieső termés jelentős veszteséget eredményez
A kalciumhiány miatt kieső termés jelentős veszteséget eredményez

A kalciumhiány elleni védekezés fontossága mindenki számára ismert. A kalcium hiánya jelentős termésveszteségeket okoz a termesztésben, csökkenti a piacképes termések arányát. Megszüntetése más tápelemhiány kezelésével szemben sokkal nehezebb és sokkal több időt vesz igénybe. A mészhiány megjelenését leghatékonyabban olyan termesztéstechnológiával lehet elkerülni, amely kizárja a hiánytüneteket okozó külső tényezőket (például optimális öntözés, szellőztetés, párásítás, szakszerű műtrágya-adagolás, folyamatos gyökéren és lombon keresztüli kalcium-utánpótlás, fajta és alany megválasztása, kedvezőtlen környezeti tényezők okozta stresszhelyzetek megszüntetése).

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.