Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások | III. rész

Hőstressz hatása
Erős napsugárzás okozta stresszhatások
2019-06-13
Seregélyek elleni védekezés
Miért olyan nehéz védekezni a seregélyek ellen?
2019-06-20
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások, kalcium-utánpótlás

Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások

III. RÉSZ: ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFÉLÉK KALCIUM-UTÁNPÓTLÁSA

Zöldségfélék kalcium-utánpótlása

A zöldségfélék kalciumigénye magas. Paradox módon mégis egyre gyakrabban találkozunk a mészhiány tüneteivel intenzív termesztésben, ahol a termesztés sajátosságaiból adódóan a nagyadagú kálium és ammónium-nitrát használata miatt gyakran kialakuló relatív hiány jelent gondot. Az intenzív öntözésből adódó kimosódás szintén jelentős kalciumveszteség- forrás. A nagy hozamú, érzékenyebb hibridek is szerepet játszanak a kalciumellátás miatti veszteségek jelentős emelkedésében.

A megfelelő kalcium ellátottság alapvető feltétele a kiterjedt gyökérzet

Zöldségtermesztésben a kalcium hiánytünet okai a következők lehetnek: 

Elégtelen gyökértevékenység (gyökérbetegség, hideg talaj) 

A sekélyen gyökerező, kis gyökértömegű növény a vízfelvételi csúcsok idején nem képes elegendő mennyiségű tápelemet, így kalciumot sem felvenni. A csúcsrothadás elleni védelem már a palántanevelőben elkezdődik. Mélyen gyökerező, nagy tömegű, egészséges és folyamatosan megújuló gyökérzetet Radifarm használatával építhetünk fel a leghatékonyabban. A Radifarm segíti az új gyökerek képzését és jelentősen csökkenti az átültetés során bekövetkező gyökérelhalást. A Radifarmmal kialakított és fenntartott, nagytömegű gyökérzet nagyobb eséllyel képes biztosítani a szükséges mennyiségű vízben oldott kalciumot a tápanyag- és vízfelvétel szempontjából legkritikusabb szakaszokban is.

A talaj alacsony mésztartalma 

Mivel a kalcium a talajkolloidokhoz kötődik és felvehetősége a talaj savanyosodásával rohamosan csökken, a laza szerkezetű, alacsony kémhatású talajokon elengedhetetlen a gyökéren keresztüli folyamatos mésztrágyázás.

Helytelen öntözési gyakorlat 

A növény gyökere vízben oldott formában veszi fel a kalciumot a talajoldatból, amely innen mozog a levelek felé. Az intenzív növekedési szakasz során a termések nagyon érzékenyek a vízhiányra. Ebben az időszakban még egy átmeneti vízhiány is kalciumhiányt eredményezhet, mivel a felvett kalciumot a növény elsősorban a fejlődő lombozat irányába szállítja, jelentősen csökkentve ezzel a termésekbe jutó kalcium mennyiségét. A termés sejtjeinek növekedéséhez és az erős sejtfalak kialakulásához megfelelően magas kalciumszintre van szükség. Ha kalciumhiány alakul ki a növekvő termésben, akkor annak szövetei lebomlanak (pl. a Ca-pektát), létrehozva a kalciumhiány jellegzetes tüneteit. Túlöntözés esetén pedig a talajban oldott kalcium kimosódik, s így alakul ki a hiánya.

Az optimális öntözési fordulók megállapításában nyújt segítséget a tenziométer, melynek használatával csökkenthetőek a talajvíztartalom miatt kialakuló kalcium- felvételi problémák.

Tenziométer
Tenziométerrel ellenőrizhetjük a gyökérzóna megfelelő nedvességtartalmát
Az erős, tömött fejek elérésében segít a Calbit C.
Az erős, tömött fejek elérésében segít a Calbit C.

A levegő alacsony (50% alatti) páratartalma 

Alacsony relatív páratartalom, légköri aszály és magas hőmérsékleti értékek esetén a víz gyorsan mozog a levelek irányába, ahol intenzív párologtatás történik. Ennek eredményeként a vízben oldott kalcium a xilém-transzport útján nagyobb mennyiségben jut el a levelekbe, mint a kisebb párologtatást végző termésekbe, melyeken így kalciumhiányt okoz. A viaszos kutikula réteg kialakulásával a párologtatás mértéke tovább csökken.

A kisebb mértékű párologtatás a termésbe jutó kalcium mennyiségét is csökkenti, ami hozzájárul a foltosság kialakulásához. Ebben az esetben nagy jelentősége van a Calbit C alkalmazásának, amely speciális összetételű kalcium-tartalmának köszönhetően nemcsak a lombozaton, hanem a terméseken is felszívódik, jelentősen csökkentve ezáltal a termésben kialakuló kalciumhiányt.

Magas (kb. 28 °C feletti) hőmérséklet okozta kalciumhiány

Kalciumhiány kialakulhat korlátozott párolgás miatt is. Csökkent transzspiráció többek között akkor fordul elő, amikor a léghőmérséklet magas. Ilyenkor a növény gázcserenyílásai bezáródnak, megszűnik a levelek szívóereje, így korlátozódik a gyökér vízfelvétele (és ezáltal a vízben oldott kalciumé is). A korlátozott kalciumfelvétel gyorsan kialakíthatja a kalciumhiány ismert tüneteit.

A magas hőmérséklet okozta kalciumhiány kialakulásának lehetőségét csökkenthetjük Megafol használatával. A Megafol hatóanyagai kinyitják a zárt sztómákat, biztosítva ezzel a gyökéren keresztüli víz- és tápanyagfelvételt (többek között a kalciumét is). Mivel a kalcium a legnehezebben mozgó tápelem, így magas hőmérséklet esetén a gyökéren keresztüli kalciumfelvétel általában elégtelen.

Hőségnapok idején ezért mindenképp javasolt a lombon keresztül történő kalcium-utánpótlás (Calbit C 0,3%). A transzspiráció hűvös, felhős időben is csökkenhet, mert a magas légköri nedvesség csökkenti a növény párologtatását.

egészséges termés
Egészséges termés a Calbit C-s kezelésnek köszönhetően

Tipp:
Növényházi termesztés esetén folyamatos párásítással hűteni tudjuk a növényeket, ami egyenletesebb kalciumfelvételt tesz lehetővé. Szabadföldi körülmények között mikroszórós vagy konzolos öntözéssel tudunk jobb mikroklímát kialakítani.

A paprika kalciumhiánya mindig a bibepont felől, a termés alsó részén alakul ki
A paprika kalciumhiánya mindig a bibepont felől, a termés alsó részén alakul ki

Túlzott műtrágyázás (nitrogén és kálium túladagolása)

Sok esetben a termésméret növelésére használt nitrogén túlzott adagolása is csúcsrothadáshoz vezethet. A nitrogén ugyanis serkenti a vegetatív növekedést, azaz növeli a levélfelületet, s így végső soron a párolgást. A nitrogén hatására megnövekedett termésnek nagyobb a kalciumigénye, melyet sok esetben nem lehet kizárólag talajon keresztül kielégíteni, szükség van a lombon keresztüli kiegészítésre is. A kálium, a magnézium és az ammónium-nitrogén túlsúlya ugyanis az antagonizmus miatt gátolja a kalcium felvételét, csökkentve így a talajból felvehető kalcium mennyiségét. Uborkánál és dinnyénél a kalciumhiány hajtáscsúcson és legfelső leveleken kialakuló tünete a hajtáscsúcs és a termés torzulása, zsugorodása, valamint a kis levelek csúcsának kifehéredése. A hajtásnövekedés erősen lelassul, tartós hiány esetén pedig a hajtáscsúcs el is pusztul. Saláta és káposztafélék esetén a levélszél száradása főleg a nagyobb zöldtömeg kifejlődésekor és akadályozott párologtatáskor alakul ki. Ez elsősorban az őszi és a kora tavaszi időszakban fordul elő. Paprika, paradicsom, tojásgyümölcs és dinnye esetén jellegzetes tünet a terméscsúcs rothadása.

Gyümölcsfélék kalcium-utánpótlása

A gyümölcsfélék tárolhatóságának időtartama szoros összefüggésben van a hússzilárdsággal, ami a növény kalciumtartalmától függ. A tünetmentes kalciumhiány a rossz szállíthatóságban, a gyümölcshús gyengeségében és érzékenységében nyilvánul meg a friss fogyasztású gyümölcsöknél. Mindezek miatt a szállítási károkból, majd a tárolási betegségekből adódó veszteségek jelentősek.

Gyakran előfordul, hogy a kalciummal viszonylag jól ellátott talajokon már a betakarítás időszakában megjelennek a héjbarnulás (stipikesedés) tünetei egyes fajtákon, különösen a nagyobb gyümölcsökön és azokon a fákon, ahol kevés a termés. Ennek oka az, hogy a gyümölcsök húsába nem jut elég kalcium, mert a gyökerek által felvett és a szállítószövetek által szállított kalciumionok csak felfelé mozognak, mivel 2 cm almaátmérő felett már nem jellemző a Ca-kötőhelyek kialakulása (a sejtek nem osztódnak, hanem növekednek), másrészt a viaszos terméseken keresztül kisebb a transzspirációs áram, ami beszállíthatná a kalciumot a termésekbe.

A kalcium élettani jellegzetessége:

 • A gyümölcs kalciumtartalma szempontjából kiemelkedő jelentőségű a termésnövekedés sejtosztódási fázisa. Ezt követően csökken a termés kalcium-felvétele.
 • A kalcium termésbe való beépülése élettanilag a termékenyülés utáni rövid időszakban a legintenzívebb, amikor a termés még aktívan fotoszintetizál.
 • A növekvő hajtások, közvetlen hatásként már a gyümölcsfejlődés sejtosztódási fázisában elvonják a kalciumot a gyümölcsöktől. Ez azért is kritikus, mert éppen ekkor menne végbe a terméskezdemények sejtfalakban történő
  kalcium-felhalmozása.
 • Alma esetében a fiatal levelek (91%-ban) hasznosítják a legjobban (a gyümölcs csak 9%) a kalciumot, így az intenzív hajtásnövekedés időszakában is kiemelt szerepe van a kalcium-utánpótlásnak.
 • A kalcium csekély mértékű áthelyeződéséből adódóan a levelekre permetezett kalcium gyakorlatilag nem vándorol át a gyümölcsbe, ezért csak a gyümölcsre kijutott kalcium épül be a gyümölcshéj szöveteibe és a héj alatti sejtrétegekbe. Fontos a termés felületének jó permetlé fedettsége!
 • A gyümölcsök héjának kalciumfelvevő képessége nagymértékben függ a gyümölcsök természetes pórusainak – mint például a sztómák, a szuberinnel még be nem rakódott lenticellák vagy akár a sérülések, repedések – mennyiségétől. A Megafol a sztómák kinyitásával és nyitva tartásával fokozza a Calbit C felvehetőségét, hatékonyságát.
 • A folyamatos kalcium-felvételhez nyári időszakban folyamatos vízellátás is szükséges, mivel víz hiányában a sejtnedvek visszafelé áramlásával csökken a gyümölcsök tápelemtartalma. Későbbi csapadék hatására ez a rendellenesség a legtöbb ásványi elem esetében helyreállhat, a kalcium kedvező szintje azonban már nem érhető el.
 • A felvett kalcium mennyiségét alma esetén az alany és a fajta is befolyásolja. Az M29-es alany genetikailag, az M9-es alany kis gyökérrendszerének köszönhetően, míg fajták közül például a Jonagold, Braeburn, Mutsu szintén genetikailag tud kevés kalciumot felvenni.
A nagyméretű almákban még jobban felhígul a kalciumkoncentráció, romlik a tárolhatóság.
A nagyméretű almákban még jobban felhígul a kalciumkoncentráció, romlik a tárolhatóság.
Jó fedettség kell a kalcium gyümölcsbe jutásához
Jó fedettség kell a kalcium gyümölcsbe jutásához
Almában a kalcium-utánpótlást a virágzás utáni második héten el kell kezdeni!
Almában a kalcium-utánpótlást a virágzás utáni második héten el kell kezdeni!

Termékenyülés és kalciumellátás

 • A magok számának növekedésével és a gyümölcsnövekedéssel együtt járó „hígulási effektus” ellenére a gyümölcs kalciumtartalma egyenes arányban nő a gyümölcsmérettel. A kitárolást követő húsbarnulás mértéke a nagyobb magszámmal arányosan csökken. Mindezekből következik, hogy gyakorlatilag valamennyi, a gyümölcsök termékenyülését és magszámát befolyásoló technológiai beavatkozás összefügg a gyümölcsök ásványianyag-összetételével. A Megafol, a Boroplus és a Plantafol 10.54.10 virágzás idején nagy hatással van a stresszhatások (fagy, hideg, szárazság) által okozott károk mértékének csökkentésére, a termékenyülési folyamatok javítására, s ezáltal a minőségre és a tárolhatóságra.
 • Nagyobb gyümölcsönkénti magszám (és magméret) nagyobb gyümölcstömeggel párosul.
 • A magok hormontermelésének (auxin), tápanyagvonzó hatásának kiemelten fontos szerepe van a kötődésben és a gyümölcsminőségben.
 • A primer leveleknek nagy jelentőségük van a gyümölcs szüretidei mérete és a gyümölcs kalciumtartalma szempontjából. A virágzás előtt kijuttatott Megafol, Brexil Mix és Plantafol 30.10.10 (nitrogén) erősíti a virágzatot, a pollent és fokozza a primer levelek tápanyagkészletét.

A kalcium felvételét befolyásoló tápelemek:

 • A kalcium a káliummal és a magnéziummal szemben is antagonista módon működik, azaz túlzott kálium- és magnézium-ellátottság esetén a kalcium felvétele gátolttá válik, illetve mindez fordítva is igaz: túlzott kalcium ellátottság esetén a kálium és a magnézium felvétele lesz gátolt.
 • A kalcium mozgása – a vashoz, a bórhoz, a cinkhez és a mangánhoz hasonlóan – korlátozott (szimplazmában nem mozog, de az apoplazmában /sejtfalüregek, xilém/ mozog), míg a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium könnyen mozog a növényben a fiatalabb részek felé. A kalcium nem reutilizálható.
 • A kalciummal ellentétes hatásúnak tekinthető a kálium, mely többek között a sejtfalbontó enzimek aktiválásában is lényeges szerepet tölt be. Ennek a két elemnek az aránya (Ca/K) nagymértékben meghatározza a gyümölcs minőségét és tárolhatóságát.
 • Az évjárat is befolyásoló tényező, ugyanis meleg, száraz időben nincs kalcium-beépülés a termésbe, sőt ilyenkor a kalcium termésből való kivándorlását figyelték meg.
 • Az erős metszésből, túlzott nitrogén-ellátottságból vagy egyéb okból eredő intenzív hajtásnövekedés is kivonja a gyümölcsből a kalciumot.
A kis gyümölcsben tud kialakulni a megfelelő kalcium tartalom, ezért ebben a stádiumban kell elkezdeni a Calbit C adagolását
A kis gyümölcsben tud kialakulni a megfelelő kalcium tartalom, ezért ebben a stádiumban kell elkezdeni a Calbit C adagolását

A fentieket figyelembe véve ajánlott:

Az ammónium-tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalcium-nitrátot használni.

Almatermésűeknél (fajtától függően 2-8 alkalommal) terméstisztulás után közvetlenül, csonthéjasoknál kőmag-képződéskor és szüret előtt kalcium-lombtrágyázást végezni Calbit C-vel .

Nyirkos, párás időjárási körülmények és szárazság idején feltétlenül ajánlott a Calbit C-s kezelést többször is elvégezni a vegetáció alatt, Megafollal kiegészítve.

Optimális vegetatív-generatív egyensúly kialakítása termésritkítással, metszéssel.

Levélanalízis július első felében, s ennek tükrében korrekció.

A talaj 2-3 évenkénti meszezése.

Miért a Calbit C?

 • Magas kalcium-oxid tartalmát a kis gyümölcs gyorsan és biztonságosan hasznosítja.
 • Nem tartalmaz sejtlazító hatású nitrogént.
 • A hatóanyag speciális kelátba (LSA) van „csomagolva”, melynek köszönhetően könnyen átjut a gyümölcs és a levél légzőnyílásain (sztómák), lenticelláin. A kritikus intenzív gyümölcsnövekedési időszakban is maximális kalciumfelvételt biztosít.
 • A készítmény speciális, növényi szaponin kivonatának köszönhetően kedvezőtlen körülmények között (szárazság, alacsony páratartalom, vastag bőrszövet, kezelést követő csapadék) is maximális felvételt biztosít.
 • Magas szervesszén-tartalma extra sejterősítő hatású.
 • Kedvező hektárköltség, magas hatékonyság.

Miért a Calbit C+Megafol kombináció?

 • A Megafol speciális hatóanyagai a gázcserenyílásokat (sztómákat) kinyitva fokozzák a termés aktív kalciumfelvételét.
 • A Megafol fotoszintézist fokozó hatása révén segíti a gyümölcs közvetlen, illetve a gyökér víz- és tápanyagfelvevő (a gyökérzóna kalciumhasznosító) képességét.

Szőlő kalcium-utánpótlása

A tenyészidő második felében a kalcium felvétele eltér a többi makroelemétől. Míg a többi tápelem felvétele a zsendülésre erősen visszaesik, a kalciumé az érés kezdetéig lassan csökken. A kalcium más tápelemekkel együtt befolyásolja a bogyó héjának vastagságát. Sok szempontból nagyon fontos, hogy hány sejtsor alkotja a bogyó héját. Ennek legnagyobb jelentősége a növényvédelem hatékonyságának szempontjából van.

A színes fajtáknál jelentős szerepe van a kalciumnak a színanyagok kialakulásában, a vörös borfajtáknál pedig a színanyagok mellett az illatanyagok kialakulásában is részt vesz. Emellett a savak mennyiségére, minőségére és a bogyók ropogósságára is döntő hatással lehet. Csemegeszőlőnél a szőlő szállíthatóságát, tárolhatóságát is nagyban befolyásolja. Kalciumhiány esetén a fiatal levelek fejlődése elmarad, a levéllemezen igen apró, elhaló pöttyök jelennek meg és a levél tölcsérszerűen sodródik. A levélcsúcs kampószerűen legörbül, a hajtások pedig elhalnak.

Calbit C használatával szőlőn is megelőzhetőek a kalciumhiány tünetei
Calbit C használatával szőlőn is megelőzhetőek a kalciumhiány tünetei
A sorozat további részeihez kattintson a képekre:
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások 1. rész
Gyümölcs- és zöldségtermesztési aktualitások II. rész

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.