Stabil alap a növényei számára – címlap

Fontos a stabil alap a növényei számára

Ahogy az élet sok területén, úgy a mezőgazdaságban, azon belül is a növénytermesztésben, a szaporítóanyag-előállításban is fontos az alapoknál kezdeni. A növények alapját a gyökérzetük adja, ennek segítségével kapaszkodnak a földbe, vagy a termesztőközegbe és veszik fel a rendelkezésre álló tápanyagokat, vizet. A növények megfelelő fejlődése, ellenállóképessége és a termesztés során jelentkező biotikus és abiotikus tényezők, stresszekkel szembeni ellenállóság miatt kiemelkedő jelentőségű a megfelelő méretű, egészséges gyökérzet.

A megfelelő gyökérfejlődés mindennek az alapja

A mezőgazdaságban számos növénykultúra palántaként kezdi az életét, majd a megfelelő fejlettséget elérve kerül átültetésre a termesztési ciklus hátralévő részére a végleges helyére. Amikor palántanevelést végzünk, nagyon fontos a növények megfelelő egészségi állapota és az időarányosan megfelelő, optimális fejlettség, a következő termelési ciklusunkat ugyanis a megfelelő palántákkal tudjuk megalapozni. Ha a palánták gyengék vagy leöregedtek valamilyen okból, akkor érdemes elgondolkodni új palánták nevelésén vagy beszerzésén, különben már előre garantált a gyengébb termésszint és minőség.

Palántanevelésnél fontos odafigyelnünk a termesztőközegen kívül a növények megfelelő gyökérfejlődésére, mert főleg ebben a korban ez mindennek az alapja. Vizuális vizsgálat során látnunk kell, hogy a palánták megfelelő mennyiségű egészséges, tápanyagfelvételre alkalmas gyökérzettel rendelkeznek. Az optimális gyökérzet eléréséhez nagyban hozzájárulhatunk a Radifarm gyökereztető biostimulátor használatával.

Radifarmolyan gyökeresedést és eredést serkentő biostimulátor, amely összetételét tekintve tartalmaz nitrogént, káliumot, cinket, szerves szenet és növényi kivonatokat. A speciális, megfelelő arányú beltartalommal rendelkező készítmény a növények gyökérnövekedésért felelős génjeit aktivizálja. Ezeknek a géncsoportoknak a működése 21-szer intenzívebb lesz a Radifarm használatának köszönhetően, melyet GénChip technológiával bemért eredmények igazolnak.

1 (3)
2 (3)

Alkalmazásával erőteljesebb gyökérnövekedést, gyorsabb eredést, kisebb átültetéskori stresszt tapasztalunk az állományban. Az intenzív gyökérfejlődés elengedhetetlen a növények részéről és a gyökérmegújulás a növény teljes életciklusán keresztül tart. Amikor palántát nevelünk, igyekszünk megkönnyíteni a növény dolgát és általában valamilyen termesztőközegben (tőzeg, perlit, homok) neveljük a szaporítóanyagot, majd a kellő fejlettséget elérve kerülnek kiültetésre.

Amikor a palántákat kiültetjük, a legnagyobb odafigyelés mellett is sérülhet a gyökérzetük. Ha sérül a növény gyökere, akkor kórokozók, kártevők támadhatják meg, továbbá csökken a tápanyagfelvevő képessége is.

Az új termesztőközegbe történő átültetést követően fontos, hogy a palánták minél gyorsabban és nagyobb százalékban megeredjenek és fejlődésnek induljanak az új helyen. Ilyen esetekben fontos segítenünk a növényeket, hogy a gyökérvesztést és az új termőhely okozta stresszeket a lehető leggyorsabban leküzdjék az optimális fejlődés és termés érdekében. A megfelelő eredést elősegíthetjük a palánták 0,3-0,5 l/100 liter Radifarm-os oldatba történő bemártásával.

3 (1)
4

Segítsük a gyökérvesztés kompenzálását!

A növények életében számos egyéb okból is szükség van a gyökeresedés serkentésére és a gyökérzet megújítására, ilyen lehet például, ha jelentős fonálféreg kártétellel állunk szemben, vagy valamilyen kórokozó támadta meg a növények gyökerét.

Radifarm nem a kártevőt vagy a kórokozót fogja elpusztítani vagy elriasztani, hanem a növényt sarkallja arra, hogy igyekezzen kompenzálni a gyökérvesztést. Abban az esetben, ha az állomány ilyen helyzetbe kerül, alkalmazzunk beöntözve 0,3 – 0,5 l/100 l vagy 5 l/ha Radifarm-ot csepegtetve a növénykultúrában.

Fontos megjegyezni, hogy a növények nem csak kórokozó vagy kártevő hatására veszítenek a gyökérzetükből. Teljesen természetes, hogy a gyökerek is öregszenek, elfáradnak és már nem tudják betölteni a funkciójukat. Itt elsősorban az intenzív felszívást végző fehér hajszálgyökerekre kell gondolni. Nagyon fontos a gyökérzeten belül az egészséges, fehér hajszálgyökerek szerepe, ugyanis ezek végzik a tápanyagok, valamint a víz felszívását a növény számára. Ha nem áll rendelkezésre elegendő belőlük, akkor a növény nem fog megfelelően fejlődni, s ez a kondícióján, az ellenálló képességén, a terméshozamán, a termés minőségén is meglátszik a fenológia további részében.

5
6

Segítsük a gyökérvesztés kompenzálását!

Egy másik, a gyakorlatban is előforduló helyzet, amikor a növény túlságosan leterhelt a termés túlságosan nagy mennyiségéből adódóan, ilyenkor szintén elengedhetetlen a gyökérzet megújítása az optimális fejlődés érdekében. Ha a növény teljes életciklusa során megfelelő gyökérzettel rendelkezik, az megmutatkozik a fejlődésén, az ellenállóképességén és a termésszintjén, a termés koraiságán egyaránt. Ezek fontos szempontok, mert minden esetben árunövényről lévén szó, gazdaságilag is realizálható többlet árbevételről, extra profitról beszélhetünk. További szempont például palántázott kultúra esetén, hogy ha megfelelő az eredés, akkor nincs tőhiány, ami pluszköltséget jelent a hiányzó növények pótlása miatt, továbbá többletmunkával is jár.

Telepítéskor is ajánljuk a Radifarm használatát

Ültetvény telepítése esetén is ajánlott Radifarm-ot alkalmazni, az oltványokat 0,8%-os töménységű oldatba áztatni 12 órán keresztül, majd kiültetést követően beöntözni 2-3 l/1000 l vízzel az állományt. Fontos kiemelni, hogy nem perzseli meg a gyökeret, még ha kontakt módon érintkezik vele, akkor sem. Más termékekkel kombinálható, de ilyen esetben javasolt elsőként keverési próbát elvégezni. Csepegtető szalaggal kijuttatva alacsony az EC-emelő tulajdonsága.