Folyamatos problémákkal küzdenek a paprikatermesztők

Folyamatos problémákkal küzdenek a szabadföldi paprikatermesztők

Az idei szezon az átlagosnál jóval több erőfeszítést igényel a paprikatermesztőktől is.
A legnagyobb problémákat az utóbbi hetek hatalmas esőzései okozták. Főként a korai, fátyolalagúttal takart paprikaállományokban (de sajnos a később ültetett, már takarás nélküli területeken is) komoly gondokat okoz a gyökérnyaki elhalás, amelynek oka egyértelműen a nagy mennyiségű csapadék.

A probléma _gyökere_
Az időjárás komoly kihívásokat okozott a paprikatermelőknek

A gyökérzet nem megfelelő működése áll a háttérben

Általánosan elmondható, hogy a szabadföldi állományok gyökérzete nem megfelelően fejlett, fajtától és területtől függetlenül akár 20-30%-os tőpusztulás is előfordulhat! A képeken látható két hiánytünet is a paprika gyökerének nem megfelelő működéséből fakad.

Jól látszanak a hiánytünetek (1)
A lilulás foszforhiányra utal

Annak ellenére, hogy az utóbbi 2 hétben már melegebb időjárás volt tapasztalható, a paprikatöveken a kisebb és a nagyobb termések is lilulnak, a relatív foszforhiány tüneteit mutatják. A képeken jól látható, hogy akár egy állományban, akár szomszédos töveknél már a kalciumhiány tünetei is jelentkeznek.

Mindkét tápelem optimális mennyiségű felvételéhez a gyökér megfelelő működése szükséges – ennek hiánya miatt vannak jelen fokozottan a tünetek a mostani paprikaállományokban.

Mit tehetünk?

A fentebb említettek miatt most a megszokottnál jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a gyökéren keresztüli foszfor-visszapótlásra! Abban az esetben is, ha már a kiegyenlített tápanyag-összetételű recepten vagyunk, időnként térjünk vissza a foszfortúlsúlyosra. Erre jó megoldás a Master 13.40.13 heti becsepegtetése 12-15 kg/ha mennyiségben.

Ahhoz, hogy a képeken látható korai kalciumhiányt elkerülhessük, a gyökerek erősítése mellett fektessünk nagyobb hangsúlyt mind a csepegtetőn, mind pedig a lombon keresztüli kalcium-visszapótlásra is! Kalcium-nitrát csepegtetőrendszeren keresztüli folyamatos kijuttatása javasolt, illetve Calbit C 7-10 naponta, 2 l/ha mennyiségben, lombon keresztül alkalmazva.

A nagy esőzések súlyosbították a problémákat

Még akár jól is kijöhetünk belőle

Az aktuális piaci információk szerint a tavalyi mennyiségekhez képest kevesebbnek látszik a fehér és a kápia paprika is, a kereskedők ellátási gondokkal küzdenek. Valószínűsíthető, hogy a termés mennyisége a szezon második felében is alacsonyabban alakul majd, ezért most az átlagosnál fokozottabban érdemes odafigyelni az állományokra.
A várhatóan magasabb áraknak köszönhetően megvan rá az esély, hogy egy ilyen nehéz évből is pozitívan jöjjünk ki.