Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 3. rész

Tavaszi Tanácsok 2. rész
Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 2. rész
2019-04-10
NanoTac EC
NanoTac EC
2019-04-23
Tavaszi Tanácsok 3. rész

Tavasszal, a virágzás és terméskötődés időszakában a növények a legérzékenyebb fenofázisban vannak, így különösen fontos volna, hogy optimális körülményeket tudjunk számukra biztosítani. Ennek ellenére éppen ilyenkor a legszeszélyesebb az időjárás: a napról napra változó hőmérsékletek, a reggeli fagyokat követő gyors felmelegedés,  illetve a tartós szárazság mind negatív hatással vannak a növényekre. Ezek a stresszhatások – amelyek gyakran tápanyagellátási problémákkal járnak együtt – jelentősen csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét.

3 részes összeállításunkban sorra vesszük a leggyakoribb problémákat és azok hátterét, illetve a lehetséges megoldásokat.

A termékenyülés jelentősége

A növények életciklusában a vegetatív fejlődést genetikailag meghatározott időben, meghatározott környezeti feltételek esetén követi a generatív szakasz, a virágzás, majd a termékenyülés és a termésképzés. Ezek a növények legérzékenyebb fenológiai fázisai. Ha ebben az időszakban bármilyen stresszhatás vagy tápanyagellátási probléma lép fel, az jelentősen csökkentheti a termés mennyiségét és minőségét.

A virág felépítése:

  • kocsány, csészelevél, sziromlevél
  • porzó
  • termő: bibe, bibeszál, magház, magkezdemény

A zárvatermő növények virágzásakor megtörténik a megporzás, azaz a porzóból kikerülő virágpor megtapad a termő bibéjén. Ha a virágpor ugyanazon virág bibéjére jut, akkor önmegporzásról beszélünk. A legtöbb növény azonban fajtársa virágporával porzódik meg, tehát idegen megporzású. Ekkor közvetítő (rovar, szél) segítségével kerülhet rendeltetési helyére a virágpor.

A virág felépítése
Megporzás és megtermékenyülés folyamata

Középpontban a pollen

A virág kondíciója növeli a pollen élettartamát, csírázási képességét és a termő (bibe) minőségét is. Optimális esetben a kedvező víz- és tápanyagtartalmú pollen a bibére kerülve fokozza annak nedvkiválasztását. Ez indukálja a pollen gyors csírázását és a megtermékenyülést.

A morfológiailag egységes pollen jól csírázik, míg a kicsi és deformált szemcsékből álló pollen csírázása általában rosszabb. Ez igen gyakori probléma például a cinkhiányos növények esetében. A megporzás során fontos, hogy minél több fejlett virágpor tapadjon
meg és csírázzon a bibén. Ha a virág kevés tartalék tápanyagot (bór, nitrogén, cink, aminosavak) tartalmaz, akkor csökken a bibe nedvkiválasztása, ami kedvezőtlen, tápanyagban szegény táptalajt biztosít a csírázáshoz.

Nitrogén hiányában az embriózsák degenerálódik, és a termékenyülés elmarad. Amennyiben mindez még kedvezőtlen klimatikus viszonyokkal (hideg, túl meleg) is párosul, az végzetes lehet. A meddő virágok lehullanak vagy részleges termékenyülés után fokozottabb hullás, deformált, nem egységes termésméret, rosszabb tárolhatóság és színezettség tapasztalható. A termékenyülés fokozható Megafol, MC Cream, Boroplus, Plantafol 10.54.10, Plantafol 30.10.10 és Brexil Mix készítményekkel.

Hideg hatása a pollen életképességére gyümölcsösökben

A pollentömlő növekedése rendkívül érzékeny a hőmérsékletre. Alacsony hőmérséklet esetén gyakori, hogy a pollentömlő növekedése során nem éri el időben az embriózsákot és a petesejt elveszti termékenységét. Almánál például a petesejt élettartama a nitrogén- és tápanyag- ellátottságtól függően, 9-13 nap. A pollentömlő 7°C-on 10 nap alatt éri el a petesejtet, míg 15°C-on ehhez 2 nap elegendő.

Gyengébb tápanyagellátás esetén és alacsony hőmérsékleten a terméskötődés bizonytalan.  Fagyok esetén a részleges virágszervi elhalások deformált, hiányos magvú vagy mag nélküli, lehulló terméseket eredményeznek. Az eső és a köd szintén kedvezőtlen feltételeket teremt megporzás idején, mert a pollen nagy vízfelvevő képessége miatt átázik, felreped és elpusztul. Másrészt a csapadék a bibe felületéről eltávolítja a szekrétum nedvet, amelyben a pollen csírázását elősegítő anyagok vannak.

A női ivarsejtek (petesejt) élettartama

A magkezdemények öregedése azt jelenti, hogy nem termékenyíthetőek meg. Az életképtelen, abortált magkezdeményekbe nem hatolnak be a pollentömlők. A magkezdemények rövid ideig termékenyülőképesek. Terméskötődés szempontjából korlátozó tényező lehet, ha a megporzás későn következik be.

A magkezdemények nagyon érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, működésképtelenné válhatnak még mielőtt a virágok bármiféle jelét is mutatnák a fagykárosodásnak. Magasabb (20-25°C) hőmérsékleten a magkezdemények öregedése felgyorsul, korábban degenerálódnak.

 

A termésképzés hormonális alapjai

A megtermékenyülés után hirtelen megindul a magház növekedése, megkezdődik a termés fejlődése. Ezt a folyamatot a pollenben lévő növekedési faktorok aktivizálják. A magház megporzás előtti alacsony auxinszintje jelentősen megemelkedik, fokozatosan növekszik ugyanis a termő auxintermelése ahogy a pollentömlő a bibeszál szöveteiben lefelé hatol.

Paradicsom, tök, paprika és dinnye esetén hormonok közül csupán auxinokkal is elősegíthetjük a terméskötődést, míg alma, körte, szilva és őszibarack esetén az auxin-kezelés gibberellinnel és hormon prekurzorokkal kiegészítve fokozza hatékonyan a megtermékenyülést. A gibberellin hormonoknak kedvező hatása van az alma, a körte és a paprika hosszúság-szélesség arányaira is. Az MC Cream a benne található természetes, növényi eredetű hormonok ideális arányainak köszönhetően segíti a megtermékenyülést is.

Jó termékenyülés, megfelelő magszám
Jó termékenyülés, megfelelő magszám
A hideghatás és a kórokozók jelenléte mellett a mikroelemek hiánya is okozhat madárkás fürtöket.
A hideghatás és a kórokozók jelenléte mellett a mikroelemek hiánya is okozhat madárkás fürtöket.
A terméskezdemény kezdeti nagy tápanyag igényét fedeznünk kell
A terméskezdemény kezdeti nagy tápanyag igényét fedeznünk kell

Korai terméshullás

Az idő előtti terméselválás (hullás) a fejlődő termés hormonális egyensúlyának felborulásával magyarázható. A termés növekedését serkentő hormonok (auxinok, citokininek, gibberellinek) és az abszcizinsav (növekedést gátló hormon) közötti egyensúly megbomlik. Az abszcizinsav-szint
emelkedésével a terméshullás mértéke jelentősen fokozódik. Ez mindig valamilyen környezeti stresszhatás eredménye: korai-késői fagy, aszály, belvíz, növényvédő szer okozta károsodás által kiváltott reakció.

A korai terméshullás, terméselrúgás gyakori oka tápanyaghiányból is adódhat. Virágzás után kijuttatott magas hormontartalmú anyagokkal, hormon prekurzorokkal, mint például az MC Cream vagy a Megafol csökkenthető a hullás mértéke!

Hogyan segíthető a jó megtermékenyülés?

A virágzás időszakában előforduló tápanyaghiányok (pl. nitrogén, bór, foszfor, cink) és stresszhatások (pl. alacsony hőmérséklet, fagy, meleg, szárazság) jelentősen csökkentik a termékenyülési, majd a termésméret szempontjából fontos sejtosztódási folyamatokat. A Malagrow által javasolt komplex terméskötődési stratégia segít megelőzni a hiánytüneteket és pótolni a kritikus tápanyagokat.

1. Virágzás előtt:

Brexil Mix

Egyéb mikroelemek mellett magas, 5%-os cinktartalma zöldségféléknél virágzás előtt, míg szőlő és gyümölcskultúrákban őszi lombfeltöltéssel vagy virágzás előtti kijuttatással (egérfüles állapot, zöldbimbós állapot) javítja a pollen és a virág kondícióját, megtermékenyülését.

Plantafol 30.10.10

Magas, 30% nitrogéntartalmú (és egyéb elemek), hosszú hatástartamú lombtrágya, mely virágzás előtt vagy virágzásban kijuttatva erősíti a petesejt-pollen kapcsolatot, így a termékenyülést.

Virágzás előtt - nitrogén- és cinkigényes időszak
Virágzás előtt - nitrogén- és cinkigényes időszak
Virágzás, kezdete, fővirágzás: a legérzékenyebb élettani szakasz. A virág, pollen életképességének növelése
Virágzás, kezdete, fővirágzás: a legérzékenyebb élettani szakasz. A virág, pollen életképességének növelése

2. Virágzás kezdete, fővirágzás:

Megafol

Különleges hatóanyagainak köszönhetően amellett, hogy támogatja a virágzás energiaigényes folyamatát:

  • bizonyítottan csökkenti a fagy káros hatásait
  • növeli a pollen életképességét és csírázását
  • fokozza a fotoszintézist
  • csökkenti a stresszhatások káros következményeit
  • növeli a virágzás utáni sejtosztódást, azaz a termésméretet

Boroplus

Magas bórtartalmú, különösen hatékony és kíméletes készítmény. Szerves kelátképzőjének köszönhetően teljes virágzásban is nagy biztonsággal használható.

Plantafol 10.54.10

Extra magas (54%) foszfortartalma gyorsan pótolja a növény és a virág számára szükséges hatóanyagot. Elősegíti a gyors és biztos terméskötődést.

3. Virágzás után:

MC Cream

Olyan 100%-os barnaalga-eredetű készítmény, amely a poliamin (terméskötődésért felelős vegyület) szintézis fokozásával, valamint magas, természetes eredetű auxin-, citokinin- és gibberellin-, illetve extra mangán- és cinktartalmának köszönhetően komplexen segíti a termékenyülés, termésnövekedés és a termés alaki viszonyainak (alma, körte, paprika) javítását.

Virágzás után: a képződött sejtek növekedésének optimalizálása
Virágzás után: a képződött sejtek növekedésének optimalizálása

További információkért és a biztonsági adatlapok megtekintéséhez kattintson a kívánt termékre:

VIRÁGZÁS ELŐTT VIRÁGZÁS KEZDETE, FŐVIRÁGZÁS VIRÁGZÁS UTÁN
Brexil Mix Megafol MC Cream
Plantafol 30.10.10 Boroplus
Plantafol 10.54.10

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.