Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 2. rész

Tavaszi tanácsok
Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 1. rész
2019-04-05
Tavaszi Tanácsok 3. rész
Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 3. rész
2019-04-12
Tavaszi Tanácsok 2. rész

Tavasszal, a virágzás és terméskötődés időszakában a növények a legérzékenyebb fenofázisban vannak, így különösen fontos volna, hogy optimális körülményeket tudjunk számukra biztosítani. Ennek ellenére éppen ilyenkor a legszeszélyesebb az időjárás: a napról napra változó hőmérsékletek, a reggeli fagyokat követő gyors felmelegedés,  illetve a tartós szárazság mind negatív hatással vannak a növényekre. Ezek a stresszhatások – amelyek gyakran tápanyagellátási problémákkal járnak együtt – jelentősen csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét.

3 részes összeállításunkban sorra vesszük a leggyakoribb problémákat és azok hátterét, illetve a lehetséges megoldásokat.

Fagyhatás

A fagypont alatti hőmérsékletnek a hideghatásnál is több kedvezőtlen élettani következménye van. A képződött jég a sejt károsodásához, és ezáltal a sejtek, szövetek elhalásához vezethet. A károk többsége irreverzibilis (azaz visszafordíthatatlan), de bizonyos hőmérsékleti tartományok között megelőzhetőek, csökkenthetőek és helyrehozhatóak.

A fagy élettani háttere

A fagykárosodott növényi részekben a víz két helyen válhat jéggé és okozhat fiziológiai problémát, illetve mechanikai sérüléseket:

A sejtek közötti jégkristályképződés okozta vízpotenciál-különbség miatt a víz a sejtből a sejt közötti térbe vándorol, ennek pedig a sejt dehidratációja a következménye. Ez enyhébb károkat okoz, mivel a sejtek belsejében lévő sejtnedv, sejtmag és színtestek nem sérülnek meg. Felmelegedés hatására hosszabb-rövidebb idő után helyreáll a normál élettevékenység.

A sejten belüli jégképződés azonban súlyosan károsíthatja a sejt belső részeit, ami végső esetben a sejt pusztulásához vezet. A jég hatására a sejthártya felszakadhat és a szövetek (virágok, rügyek, hajtások szállítópályái) károsodhatnak.

Fontos a tápanyagtartalom

A tiszta víz 0°C-on, az egyéb oldott anyagot is tartalmazó víz azonban ennél alacsonyabb hőmérsékleten fagy
meg. A tápanyagokkal jobban ellátott sejtekben nagyobb az oldott anyag koncentrációja, ami csökkenti a fagyáspontot. Ez azt jelenti, hogy a tápanyaggal jobban ellátott növények jobban tűrik a hidegstresszt. A tápanyagok közül fontos szerepet tölt be a sejtosztódásban a foszfor, így szerepe a sérült szervek, szövetek regenerációjában alapvető. A kálium és a bór fagyvédelemben betöltött szerepe a vízháztartás és a fotoszintézis szabályozásában, valamint a cukrok és a szénhidrátok képződésében nyilvánul meg.

Jégképződés a sejten belül és kívül
Alma fagyérzékenysége különböző fenológiai fázisokban

A fenológiai fázisok fagyérzékenysége

A fiatal növények, a fejlődő növényi részek érzékenyebbek a fagyra, mint az idősebb képződmények. Az április-májusi fagyok a felhígult sejtnedvvel teli növényi részek 50%-os elhalását okozhatják már -1°C-on is a virágzás, kötődés időszakában. Az egyes gyümölcsfajok között egy-két Celsius foknyi eltérés van a 90%-os elhalási hőmérséklet tekintetében, de a fajták ellenállási képessége is különböző. A fagyveszély száraz, derült, csendes időben áll fenn, amikor az esti hőmérséklet 3-5°C, mert a föld kisugárzása miatt az éjszakai lehűlés mértéke óránként 0,5°C körüli, s így hajnalban elérheti a fagyhatárt. A lehűlés a talaj közelében a legerősebb, ahogy távolodunk a talajtól, úgy emelkedik a levegő hőmérséklete is.

A jég további károsító hatása

A jégkristály mérete a lehűlés gyorsaságától is függ, s ez meghatározza a roncsoló képességét is. Mikrokristályos jégszerkezet gyors lehűléssel keletkezik, míg erősen romboló, nagyméretű jégkristályok lassú lehűlés után keletkeznek. A több napon át ismétlődő lehűlés és felmelegedés tovább fokozza a jég roncsoló hatását.

A növények válasza a fagyra

Hideghatásra a növény megnöveli a sejtplazma Ca2+-szintjét, és ez olyan jelátviteli folyamatokat indít el, ami fokozza a növény hidegtűréséért felelős gének aktivitását. A hideghatásra megemelkedett Ca2+-szint elsősorban a hőmérséklet-csökkenés gyorsaságától függ, nem pedig annak értékétől.

A Valagro GénChip technológiájának köszönhetően pontosan igazolható a Megafol hidegtűrést fokozó és fagykárt csökkentő hatása. Alkalmazásának eredményeként a Ca2+ felhalmozódásáért felelős egyes gének aktivitása 8-szorosára, míg a fagytűrésért felelős bizonyos gének (COR) aktivitása 4-szeresére emelkedik.

A GénChip technológiának köszönhetően az is beigazolódott, hogy a Megafol-os kezelés után a Ca2+ koncentráció emeléséért felelős egyes gének már 3 órával, míg a COR gén csak 24 órával később éri el teljes aktivitását.

Fagyhatás alma virágzaton
Fagyhatás alma virágzaton

Tavaszi fagykárok mérséklése a gyümölcsösökben

Megelőzés:

A megfelelő védelem érdekében juttassunk ki Megafol-t a várható fagyhatás előtt 24-48 órával, 3 l/ha dózissal.

A fagy okozta sebek, sérülések gyógyulásának elősegítése:

Megafol fokozza a gyógyulásért felelős egyes gének aktivitását. Emellett segíti a károsodott bibe és pollen energiaellátását is. Ezeknek köszönhetően jobb kötődést és több megmaradó termést biztosít. A Megafol-t a hideghatás után 12-24 órán belül 2-3 alkalommal, 2,5-3 l/ha dózissal juttassuk ki.

A termékenyülési folyamatok erősítése:

Kíméletes és virágzásban is használható bórtartalmú készítményeket használjunk! A Boroplus-t 0,5-1 l/ha dózissal, 2-3 alkalommal érdemes használni virágzás előtt, fővirágzásban és sziromhulláskor. Növeli a sejtnedv szénhidráttartalmát.

A foszfor jelenléte létfontosságú:

A foszfor jelenléte létfontosságú a generatív és az energetikai folyamatokban (ATP-szintézis)! A talaj felvehető
foszfortartalma tavasszal nehezen mobilizálható. A talajra kijuttatott tápelem (foszfor) szárazság vagy hideg hatására csak hetekkel, esetleg hónapokkal később lesz hasznosítható formában felvehető. A Plantafol 10.54.10 54%-os, nagymértékben hasznosuló foszfortartalmú lombtrágya, amely virágzás kezdetén vagy virágzásban 1-2 alkalommal kijuttatva szintén javítja a termékenyülési és energetikai folyamatokat. Dózisa: 2-2,5 kg/ha.

A primer levelek fotoszintetikus aktivitásának helyreállítása:

Szintén javasolt a Megafol használata. A kezelés hatására nő a levelek klorofilltartalma, s ez fokozza a terméskötődésben és hormonellátásban kritikus primer levelek fotoszintetikus aktivitását.

Kertész Csomag
Hideg hatására történő termés deformáció
Hideg hatására történő termés deformáció

Fagykárosodás zöldségnövényeknél

Kora tavasszal:

Kisebb lombkárosodások esetén még lehet esély a növény regenerációjára. Előre jelzett fagy esetén – a
gyümölcsösökhöz hasonlóan – 1-2 nappal a várható fagy előtt megelőző jelleggel permetezzük ki a Megafol-t 3 l/ha dózissal! A hideghatás után pedig a károk (roncsolódások) csökkentésére ismételjük meg a kezelést 2-3 alkalommal. Tovább erősíthetjük a folyamatot Kendal (1,5 l/ha) és Plantafol 20.20.20 (2-3 kg/ha) kiegészítéssel. A gyökértömeg növelése és a növény újraindítása érdekében Radifarm (5 l/ha) és nitrogéntúlsúlyos (Master 20.5.10+2) vagy kiegyenlített (Master 20.20.20) öntöző műtrágya (25 kg/ha) kombinációjával segíthetjük elő a lendületes növekedést és a gyors regenerálódást.

Kora ősszel:

A kora őszi hidegekre is érzékenyen reagál a növény, akár már 0°C-on is komoly károsodást szenvedhet. Megafol-lal azonban növényfajtól függően hatékonyan védekezhetünk -1 – -2°C-ig.

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.