Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 1. rész

Olajrepce
Hogyan válasszunk bórtartalmú lombtrágyát?
2019-03-27
Tavaszi Tanácsok 2. rész
Fagyvédelem, virágzás-termékenyülés | 2. rész
2019-04-10
Tavaszi tanácsok

Tavasszal, a virágzás és terméskötődés időszakában a növények a legérzékenyebb fenofázisban vannak, így különösen fontos volna, hogy optimális körülményeket tudjunk számukra biztosítani. Ennek ellenére éppen ilyenkor a legszeszélyesebb az időjárás: a napról napra változó hőmérsékletek, a reggeli fagyokat követő gyors felmelegedés,  illetve a tartós szárazság mind negatív hatással vannak a növényekre. Ezek a stresszhatások – amelyek gyakran tápanyagellátási problémákkal járnak együtt – jelentősen csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét.

3 részes összeállításunkban sorra vesszük a leggyakoribb problémákat és azok hátterét, illetve a lehetséges megoldásokat.

A növényi stressz

A növények számtalan biotikus és abiotikus stresszhatásnak vannak kitéve a vetéstől, ültetéstől, telepítéstől a betakarításig tartó időszakban. Mik is ezek a hatások pontosan?

  • Biotikus stresszfaktorok: élő szervezetektől, pl. vírusoktól, gombáktól, baktériumoktól vagy rovaroktól származnak
  • Abiotikus stresszfaktorok: azok a hatások, amelyek a növényt körülvevő környezeti tényezők extrém mértékű megváltozásából erednek, pl. hideg, fagy, hőség, szárazság, jégverés, szélverés UV-sugárzás okozta stressz, illetve ide tartozik még az emberi tevékenység okozta stresszhatások egy része is (metszés, hajtásválogatás, átültetés stb.)

Ezek a stresszhatások minden esetben olyan védekezési válaszreakciókat váltanak ki a növényekben, amelyek különböző gének által indukált speciális anyagok szintézisét indítják be, és ezáltal nagy többletenergiát igényelnek. Mindez jelentős mértékben megváltoztatja a növény anyagcsere-folyamatait, amely a stresszfaktor erősségétől és tartalmától függően mindig terméscsökkenést és/vagy minőségromlást okoz.

A termesztés során felmerülő abiotikus stresszfaktorok
Jelentős terméshullás is előfordulhat
Jelentős terméshullás is előfordulhat

Fagy és hideg elleni védelem

A hőmérséklet és a fény szerepe a tápanyagfelvétel szempontjából alapvető fontosságú. Mind a túl magas, mind a túl alacsony hőmérséklet számos káros fiziológiai folyamatot indít el, amelyek a tápanyag-felvételre és ezen keresztül a termés nagyságára és minőségére is hatással vannak. A hazai vegetációs időszakban mért alacsony hőmérsékleti értékek gyakorisága és mértéke az elmúlt 50 évben mind a téli, mint a tavaszi fagykárok számát és mértékét tekintve is jelentősen növekedett.

Gazdasági károk

A fagykár nagyon nagy gazdasági károkat okoz, ami hatással lehet a következő évi termésalapokra is. Ha sikerül megóvni az ültetvényt a fagytól, akkor a várható magasabb átlagár extra bevételt eredményezhet. Fontos cél teát a fagy kártételének gazdasági küszöbérték alatt tartása.

A hidegstressz típusai

A növényeket károsító alacsony hőmérséklet kétféle hatású lehet:

  • hideghatás
  • fagyhatás

Hideghatás

A 0 és 15 °C közötti hőmérséklet jelentős károsodásokat okozhat az erre érzékeny, melegigényes növényekben, mint például a kabakosok, a paprika, az uborka, a sárga- és görögdinnye, sőt a virágzó gyümölcsösökben is. Bizonyos károk a fotoszintetikus apparátusban vagy az anyagcsere-folyamatok terén már a látható változások előtt bekövetkeznek.

A hideg okozta károsodások visszafordíthatók (reverzibilisek) vagy maradandóak (irreverzibilisek) lehetnek. Ha a hideg periódust egy melegebb időszak követi, akkor a hideg által indukált anyagcserezavarok megszűnnek. Ha azonban hosszabb ideig hidegstressznek vannak kitéve az arra érzékeny növények, akkor maradandó károsodást szenvedhetnek, pl.: terméshullás vagy termésdeformáció.

Kertészeti kultúrák esetén hideghatásról, hideg okozta stresszről 0-10 °C közötti hőmérséklet fennállásakor beszélünk. Tartós, több napos lehűlés esetén a növény tápanyagfelvétele lassul, növekedése leáll. Ennek gyakran látható tünete a sárgulás (nitrogénfelvételi zavar) vagy lilulás (foszfor-felvételi zavar).

Fagystresszről 0 °C alatti hőmérséklet esetén beszélünk. Fagy hatására egy bizonyos hőmérséklet alatt elindul a sejten belüli jégkristályképződés, ami végső soron a sejtek és a szövetek elhalásához is vezethet. Amikor a hőmérséklet optimalizálódik, megkezdődik a növény természetes módon lejátszódó regenerációs folyamata. Ez a folyamat növényfajtától függően hetekig is eltarthat, ami a növény számára óriási energiaszükségletet jelenthet, és emiatt akár jelentős terméskieséssel is számolhatunk.

A hideghatás élettani háttere

A hőmérséklet csökkenése során a membránok kettős lipidrétege folyadékkristályos állapotból gél állapotba alakul át. Az ezt követő fázisszétválás a membránok féligáteresztő képességének (szemipermeábilitásának) megszűnéséhez, majd a sejt pusztulásához és a növény károsodásához vezet.

Hideg hatása a termékenyülésre
Hideg hatása a termékenyülésre

Hogyan védekezhetünk a hideg negatív hatásai ellen?

 

Korai ültetésű zöldségnövényeknél

A tavaszi hideg időjárás okozta gyenge gyökértevékenységet Megafol + Kendal biostimulátorokkal tudjuk kompenzálni. Ezek a készítmények csökkentik a hideg káros hatását: a fotoszintetikus aktivitás növelésével, valamint közvetlen energiaforrásként javítják a gyökér tápanyagfelvevő és ellenálló képességét. Öntözés hiányában vagy hideg, nedves talaj esetén a Plantafol 20.20.20 lombtrágya  kielégíti a növény pillanatnyi NPK-igényét. A gyökérvesztés csökkentésére és a palánták gyors megindítására – amikor lehet öntözni – javasolt a Radifarm biostimulátor kijuttatása 2-3 alkalommal, foszfortúlsúlyos Master 13.40.13 öntöző műtrágyával együtt.

Gyümölcsösökben

Tartósan alacsony, 4-5 °C -os hőmérsékleten a megtermékenyült gyümölcskezdemények kezdetben szépen növekednek, egy bizonyos méret után azonban a vékony, részlegesen sérült kocsány nem győzi vízzel és tápanyaggal ellátni a termést, ez pedig tömeges gyümölcshulláshoz vezethet. A hideghatás csökkentése érdekében maximalizálni kell a termékenyülési folyamatokat. Virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhullás után a Megafol+Boroplus+Plantafol 10.54.10 készítmények kijuttatása mérsékli a stresszhatások káros következményeit. A virágzást megelőző vagy a virágzásban tartósan alacsony hőmérséklet növeli pl. az alma héjparásodásának mértékét is.

Gyümölcsvédelmi Csomag

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.