Európa-szerte hiánycikk a jó minőségű étkezési burgonya

Tavaszi indulástól a virágzásig
Tavaszi indulástól a virágzásig – mindent a szamócáról
2019-02-25
Tegye boldoggá a szőlőjét Vitasév-vel
Tegye boldoggá a szőlőjét Vitaséve-vel!
2019-03-26
Európa-szerte hiánycikk a jó minőségű étkezési burgonya

Az árak folyamatosan emelkednek

Az utóbbi hetekben gyakran olvashattunk olyan híreket, amelyek több hazai zöldség, köztük a burgonya jelentős drágulásáról tudósítottak. Az árakat számtalan tényező befolyásolja, de elmondható, hogy túlnyomórészt a tavalyi, rendkívül aszályos év a felelős az áremelkedésért. Emellett fontos megemlíteni a fémzárolt vetőgumó hiányát is, amely a magyarországi kertészeti gyakorlat komoly problémája; több nagyobb burgonyatermelő is csak a megrendelt tételek töredékét kapta kézhez.

A magyar burgonyaágazat problémáival az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács bővebben is foglalkozott a decemberi kiadványában. Részletes összefoglalójukból kiderül például, hogy az országos termésátlag hazánkban 26 t/ha körül alakul, ami messze elmarad a tőlünk nyugatabbra fekvő EU-s országok teljesítményétől. Összehasonlításképpen a francia gazdák 44, az angolok pedig átlagosan 58 tonna burgonyát takarítanak be hektáronként.

A burgonya ára folyamatosan emelkedik
Főszerepben a tápanyagok

Főszerepben a tápanyagok

Igaz, hogy a versenyképességnek nem ez az egyetlen összetevője, mégis rendkívül fontos volna a hazai termésátlagok növelése annak érdekben, hogy fel tudjunk zárkózni a versenytársainkhoz.

Amennyiben a vetőburgonya minősége rendben van, az öntözés és a gyomirtás pedig rutinszerűen jól működik, akkor a termésátlag növelésében már csak a tápanyagdózisok betartása és növelése lehet a kulcskérdés – azonban ezen a területen is lényeges lemaradásaink vannak.

A szabadföldi és a fóliás burgonya termesztésének egyaránt sarkalatos pontja a tápanyagellátás.  A burgonya esetében a limitáló tényező a kijuttatott kálium hatóanyag mennyisége, ezen múlik a legtöbb! Talajtípustól függően akár 250-450 kg/ha kálium hatóanyagra is szükség lehet, a megfelelő nitrogén- és foszfordózisok tartása mellett.

Mi a helyzet a többi zöldségfélével?

A tavalyi év végére a legtöbb hazai zöldségféle piaci ára pozitívan alakult, több termékből is piaci hiány keletkezett. A korai időszakra várhatóan még a külföldi konkurens országok sem tudnak majd dömpingárut hozni, ennek köszönhetően pedig még a primőr áruk ára is jól alakulhat.

Ebből adódóan a klasszikus korai fóliás és szabadföldi zöldségfélékre (mint a káposzta, sárgarépa, burgonya vagy éppen a petrezselyem) talán még az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, és mondani sem kell, hogy a technológia intenzitása és a koraiság fokozása kulcsfontosságú.

M-Grow az intenzív indulásért

M-Grow – az intenzív indulásért

Mind a fóliás, mind pedig a fátylas és szabadföldi korai zöldségfélék fejtrágyázására kiválóan alkalmas az M-Grow, a Malagrow saját fejlesztésű, komplex szulfátos műtrágyája. Az M-Grow 11.12.17 (3+29) optimális N:K arányának és gyors oldódásnak köszönhetően többszöri, alacsonyabb (200-250 kg/ha) dózisban kijuttatva jó lehetőség az intenzív induláshoz.

 

A pontos, gyakorlatban használható technológiák kidolgozásában a Malagrow szaktanácsadói készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:
M-Grow szemcsék