Almatermesztési bemutató Nyíregyházán

Kendal Root
2019-07-25
NanoTac EC
2019-08-06

Nagy érdeklődés kísérte a nyíregyházi almatermesztési bemutatót 

2019 júliusában a Sumi Agro Hungary Kft.-vel közösen tartottunk almatermesztési bemutatót Nyíregyházán. A rendezvényen olyan jéghálós, intenzív kertekben jártunk, ahol Malagrow technológiával is kezelik a növényeket.

Simon Zoltán a Sumi Agro képviseletében ismertette az idei növényvédelmi aktualitásokat, illetve bemutatta a cégük újdonságait is. Thurn László a termesztői körökben már jól ismert SmartFresh tárolási rendszerről és a szolgáltatásaikról beszélt, ezt követően pedig bemutatta utódját, Dr. Takács Ferenc személyében. Ettől az évtől kezdődően hozzá kell fordulnia mindazoknak, akik hosszú távú tárolásban gondolkodnak.

A Malagrow-t Deme János szaktanácsadó kollégánk képviselte, aki részletesen ismertette az ültetvényekben alkalmazott technológiát.

Almatermesztési bemutató

Az idei termés elmaradt az átlagtól 

Sajnos az már tavaly borítékolható volt, hogy az idei évben kevesebb alma fog teremni. A kedvezőtlen időjárási körülmények, mint a különösen hűvös tavasz, a viharok és a fagykárok nem kímélték az állományokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál nemrégiben megalakult Alma munkacsoport becslései szerint az átlagostól mintegy 25%-kal marad el az idei termés mennyisége.

A képeken viszont az látható, hogy a bemutatón szereplő állományok a kedvezőtlen körülmények ellenére is jónak mondhatóak. Ebben nagy szerepe volt a termelők felkészültségének és a Malagrow technológia alkalmazásának is.

Malagrow technológiával termesztett alma

Almatermesztés Malagrow technológiával

A viszontagságos időjárás miatt különösen fontos volt a terméskötődés támogatása. Ehhez a virágzás időszaka körül juttatták ki a Megafol, Boroplus és Plantafol 10.54.10 kombinációját.

Virágzást követően Gala fajtában (meggyben és cseresznyében is) már több éve jól bevált technológia a Benefit PZ és MC Cream kétszeri kijuttatása. Hatására a gazdák 3-4 mm-rel nagyobb, darabosabb és piacosabb gyümölcsöt szüretelhetnek.

Ebben az évben a kevesebb termés miatt kiemelten ügyelni kell a megfelelő kalcium-utánpótlásra! A kalciumhiányos és emiatt maghiányos, darabosabb termések tárolási paraméterei sokkal rosszabbak, így megéri gondoskodni az optimális bevitelről. Ügyelni kell arra, hogy csak nitrogénmentes kalciumot használjunk, mivel extra nitrogén hatására is romlik a gyümölcs minősége.

Mindezeket figyelembe véve kiváló választás lehet a Calbit C, ami egy tartályláda alma áráért tudjuk 1 ha kalciumhiányát csökkenteni. Amellett, hogy nitrogénmentes, szerves szenet is tartalmaz, ami erősíti a sejtfalakat. A benne található növényi kivonatoknak és a növényi alapú LSA-kelátképzőnek köszönhetően kíméletes a növénnyel. 3 l/ha mennyiségben ajánlott kijuttatni, és szüret előtt akár még egy héttel is használható.

Az almatermesztők érdeklődéssel hallgatták az újdonságokat

Mivel a vásárlók számára fontos a gyümölcs kinézete, színe, így ez a termelők szempontjából is fontos minőségi követelmény. Megfelelő tápanyagokkal segíthetjük a színeződést, és elérhetjük a kívánatos megjelenést alma esetében is. Jól működik az ültetvényekben a Sweet és a szintén nitrogénmentes Plantafol 0.25.50 vagy a Plantafol 5.15.45 kombinációja. Szüret előtt 20 és 10 nappal vagy pedig körszedés után adjuk ki, a Sweetet 4 l/ha, a Plantafolt pedig 4-5 kg/ha dózissal.

Nyíregyházi almaültetvény

A jelenlegi időjárási körülmények között aktuálissá vált a napégés csökkentésének, megelőzésének problémája is. Az erős UV-sugárzás nem tesz jót a gyümölcsöknek, a kánikulában könnyen túlhevülhetnek, amitől a fejlődésük lelassul, a sejtjeik roncsolódnak, sőt, akár szövetelhalás is bekövetkezhet. Almában jó szolgálatot tehet a napégéses problémák megelőzésére a DeccoShield használata. A készítmény egy kalciumos lombtrágya, ami a kalcium-utánpótlás mellett egy ártalmatlan, könnyen eltávolítható védőréteget is képez a gyümölcs felületén. A klasszikusabb (talkumos, kaolinos) termékekkel szemben a DeccoShield bevonata nem egyszerűen visszaveri, hanem prizmaként szétszórja a fényt a lombozatban, ezzel pedig növeli a fotoszintetikus aktivitást és segíti a színeződést is. Figyeljük az előrejelzéseket, és a hőségeket megelőzően, 8-10 l/ha mennyiségben adagoljuk. Mivel az esőállósága kiváló, így a csapadék miatt sem kell aggódnunk.

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akik komplex, személyre szabott megoldásokkal segítik Önt a jobb eredmények elérésében.