4+1 tipp: Így készüljön a palántanevelésre!

Őszi repce és repcefeltöltő csomag
Készítse fel repcéjét a télre!
2019-10-01
Gyümölcsfák telepítése – hasznos tanácsok a szakértőtől
2019-11-18
Tippek a megfelelő földkeverék kiválasztásához

4+1 tipp a palántanevelés előkészületeihez

Ősszel, a szezon vége után, ám még a téli hideg beköszönte előtt a legalkalmasabb beszerezni a következő évre szánt földkeverékeket. Az, hogy milyen termesztőközeget használnak, mind a dísznövényekkel foglalkozók, mind pedig a zöldségtermesztők szempontjából kiemelkedő fontosságú. A földkeverék kiválasztásához és előkészítéséhez adunk most pár hasznos tippet, videós útmutatókkal kiegészítve.

1. Válasszunk a célunknak megfelelő típusú földkeveréket!

A frakcióméret és az összetétel megválasztása talán a legfontosabb lépés. Választhatunk finom szemcseméretű, közepesen durva vagy durva rostos termesztőközeget, attól függően, hogy milyen célból szeretnénk használni. Érdemes figyelni a tőzeghez kevert egyéb anyagokra is, mint például a nedvesítő adalék vagy a különböző műtrágyák.

Mivel rengeteg lehetőség közül választhatunk, vásárlás előtt érdemes szakértőtől tanácsot kérni. Kollégánk szívesen segít megtalálni az Önnek leginkább megfelelő földkeveréket. Az elérhetőségei mellett itt részletes leírásokat is talál a különféle keverékekről:  https://malagrow.hu/kekkila_foldkeverekek/

2. Mindig ellenőrizzük a bálákat!

A bálák kézhezvétele után minden esetben ellenőrizzük le, hogy valóban megfelelő árut kaptunk-e. Először egyeztessük a terméknevet és termékszámot a megrendelőn vagy a szállítólevélen található adatokkal. A különböző típusú tőzegkeverékek csomagolása általában eléggé hasonló egymáshoz, de megfelelő odafigyeléssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Ha a terméknév és a termékszám is rendben van, vizsgáljuk meg magát a földkeveréket is, különösen ügyelve az illatára.

3. Győződjünk meg a megfelelő nedvességtartalomról!

Mielőtt megkezdenénk a földkeverék fellazítását és előkészítését, célszerű meggyőződni arról, hogy megfelelő nedvességtartalommal rendelkezik. Ezt rendkívül egyszerűen és gyorsan megtehetjük: vegyünk a kezünkbe egy marékkal a belőle, nyomjuk össze, majd nyissuk szét a tenyerünket! Ha egyben marad és nyomásra nem távozik belőle víz, akkor ideális a nedvességtartalma. A túlságosan száraz tőzeget hiába nyomjuk össze, szétesik a tenyerünkben – ilyenkor célszerű az előkészítésnél több vizet adagolni.

4. Szánjunk időt a földkeverék megfelelő előkészítésére!

Az összepréselt bálákat kézi erővel vagy géppel is fellazíthatjuk. Videónkban a kézi módszert mutatjuk be, de bármilyen eszközt is alkalmazzunk, bánjunk a tőzeggel óvatosan és kerüljük a hosszan tartó keverést – az erőteljes mozdulatok a durva rostos termékeket könnyen összetörik.  A megfelelő vízmennyiség megválasztása a bála méretétől és annak nedvességtartalmától függ. A KEKKILÄ XL bálákhoz általában 15-25 litert, míg a Maxi bálákhoz 350-500 litert szoktunk javasolni.

+1 Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a beszerzést!

Ha kiválasztottuk a megfelelő termesztőközeget, érdemes közvetlenül az őszi szezon vége után, még a hideg beköszönte előtt beszerezni a megfelelő mennyiséget. Ezzel egyrészt időt spórolunk és nyugodtabban foghatunk neki az év eleji munkálatoknak, másrészt pedig a földkeverékek jóval könnyebben kezelhetők a megfelelő hőmérsékleten tárolva, így egyszerűbb lesz a bálákat előkészíteni a szezon kezdetén.

Kérdései vannak?

Forduljon szaktanácsadónkhoz, aki személyre szabott megoldásokkal segít Önnek a még jobb eredmények elérésében.

Cselkó Attila

cselko.attila@malagrow.hu
+36 30 478 68 50